https://imgix.femina.dk/media/de1bc624367a4ff083133f322ad542fa.jpg
Familieliv

10 tabuer

3. december 2008
af Stine Bjerre Herdel
Alt det vi ikke taler om

Tør du tale om det? Vi sætter ord på de følelser, som følger med...

1: Det var dejligt, dengang vi bare var os to
Man kan skamme sig over at have det sådan, men faktum er, at tingene på mange måder ganske givet var lettere, da I kun var dig og din partner. Giv jer selv nogle par-oaser, så I ikke glemmer, at I stadig er kærester og ikke kun forældre.

2: Jeg elsker ikke mit barn instinktivt
Nogle gange lader moder- eller faderfølelsen bare vente på sig, og det kan der være mange årsager til. Kvinden kan have haft en hård fødsel, og nogle mødre er påvirket af medicin efter fødslen eller er umiddelbart bange for at knytte sig til barnet af frygt for at miste det. Vær sammen med dit barn, og lær det langsomt at kende. Så kommer følelserne som regel.

3: Jeg har nogle gange lyst til at slå/smide mit barn ud ad vinduet
Det er svært at forstå og håndtere et lille barn, hvis krav er totalt uforudsigelige og forekommer 24 timer i døgnet. Derfor kan man sagtens få tanken: "arrgh, jeg smider ham ud af vinduet". Det er en naturlig reaktion på at være presset, og det er ikke nødvendigvis forkert at tænke sådan. Og det gør dig ikke til en dårlig forælder! Bare du holder dig til tanken …

4: Jeg ville gerne have en pige, men fik en dreng
Kvinder kan godt føle det som et stort chok at føde en dreng og kortvarigt føle sig fremmedgjorte. Måske havde man forventet en lille spinkel pige, og i stedet for ligger der en kornfed dreng. Men uanset om det er far eller mor, der bliver skuffet ved babys ankomst, så er det noget, der som regel går over efter kort tid. Man kommer altid til at elske sit barn uanset køn.

5: Jeg er skuffet/irriteret over min partners måde at være forælder på
Man kan ikke undgå at have idealforestillinger om og forventninger til hinanden, og de vil blive sat på prøve, når baby kommer. Snak sammen om jeres forventninger inden da, og når I står i situationen, så ret ikke på hinanden, og bebrejd ikke hinanden for den måde, I gør tingene på - også selvom det betyder, at barnet nogle dage får syv godnathistorier frem for en. Vælg jeres kampe, og vid, at det er helt OK at gøre tingene forskelligt. Barnet har sågar brug for det.

6: Mit barn er vigtigere end min partner
Nogle gange kan især kvinder fortælle, at de får så meget fysisk kontakt og nærhed med deres barn i løbet af dagen, at de ikke savner deres mand som tidligere. I det hele taget er følelserne for et barn meget specielle, og at elske et barn er uden tvivl noget andet end at elske sin kæreste. Men der er brug for, at man skelner og prioriterer begge dele.

7: Jeg orker ikke at dyrke sex - vil hellere sove
Det er måske et kedeligt faktum, men de flestes sexliv går lidt i stå i nogen tid efter fødslen. Kvinden føler sig ofte anderledes, ser måske anderledes ud forneden og er måske bange for, at hun ikke er attraktiv. Manden kan også have svært ved at finde lysten efter at have set fødslen. Bliv enige om at give hinanden tid, men glem ikke hinanden. Prøv for eksempel at være fysiske sammen på en anden måde end samleje.

8: Jeg foretrækker mit ene barn frem for det andet
Vi har altid lært, at vi skal elske vores børn betingelsesløst, og at alle børn er ønskebørn. Men faktum er, at de nogle gange i perioder kan være kropumulige og meget lidt charmerende. Men tingene ændrer sig hele tiden, og måske ser du anderledes på det om et par måneder.

9: Jeg kan ikke klare det her …!
Det er normalt at have det sådan i perioder, og der må du søge al mulig støtte hos din partner. Hvis du i længere tid føler dig ked af det og opgivende, slet ikke glædes ved dit barn eller føler trang til at skade dig selv, bør du søge læge. Det kan være en fødselsdepression, som både kvinder og mænd kan rammes af.

10. Jeg har ikke lyst til/kan ikke amme
Selvom vi altid hører, at amning skulle være det mest saliggørende, så passer det ikke. En del kvinder ammer ikke. Nogle fordi de ikke har lyst, andre fordi de ikke kan. Uanset om du ammer eller ej, skal dit barn nok blive sundt og glad. Giv det masser af kærlighed og nærhed på andre måder.

Kilder: Sociolog Michael Hviid Jacobsen og Netsundhedsplejerske.dk ved Helen Lyng Hansen.

Læs også:
Har du lyst til at amme?
Baby er vigtigere end mand
Graviditet forandrer hjernen
Jeg vil have min barsel alene

Læs også