https://imgix.femina.dk/media/article/mama_sut.jpg
Familieliv

10 bøger, der kan hjælpe dit barn med at smide sutten

24. februar 2020
af Camilla Korntved
Foto: PR og Shutterstock
Har dit barn nået en alder, hvor det er tid til at sige farvel til sutten? Her er ti bud på bøger, der kan hjælpe dig og dit barn igennem en (forhåbentlig) smertefri sutteafvænning.

1. Suttemusens skæve tænder

af Gitte Schou Hansen

https://imgix.femina.dk/suttemusens-skaeve-taender.jpg

Vi har alle hørt om feer, tandlæger og suttetræer, der snupper sutterne, når de små ikke har brug for dem mere. I denne fortælling er det en suttemus, der kun spiser brugte sutter. Gitte Schou Hansen illustrationer er så fine, at hun formår at gøre selv en musseprut kær.

Køb den her – set til 199,95 kr.

2. Piratbarn har ikke længere brug for sin sut

af Annette Herzog & Pernille Lykkegård

https://imgix.femina.dk/piratbarnet-har-ikke-laengere-brug-for-sin-sut.jpg

Til de eventyrlystne børn, der kaster sig hovedkulds ned af trappens sidste fem trin eller har et utal af buler og blå mærker, findes denne suttebog. Piratbarnet svømmer med hajer, skyder med kanoner og er generelt bare en hårdfør pirattype. Men han kan ikke undvære sin sut! Få tips og tricks til hvordan din krudtugle bedst kvitter sutten.

Køb den her – set til 119,95 kr.

3. Farvel sut, sagde krokodillebarnet

af Pia Thaulov & Maria Rørbæk

https://imgix.femina.dk/farvel-sut-sagde-krokodillebarnet.jpg

Krokodillen Karl er kæmpe fan af sin sut. Faktisk så meget at den af og til afholder ham fra nye oplevelser. "Farvel sut, sagde krokodillebarnet", lærer vores børn (og faktisk også os), at vi nogle gange er nødt til at sige farvel til noget vi elsker for at kunne sige goddag til nye spændende oplevelser.

Køb den her – set til 99,95 kr.

4. Jeppes sut

af Barbro Lindgren & Eva Eriksson

https://imgix.femina.dk/jeppes-sut.jpg

Jeppe elsker sin sut, men det er han ikke alene om. For både anden, hunden og katten vil også have kløerne/poterne i den. "Jeppes sut" er en smukt illustreret klassiker fra 1995, og egner sig godt til de helt små poder – helt ned til 2 år.

Køb den her – set til 59,95 kr.

5. Trunte Lunte til tandlægen

af Anne Holst Moulvad

https://imgix.femina.dk/trunte-lunte.jpg

Slå to fluer med et smæk ved at klæde dit barn på til det første tandlægebesøg og smid samtidig sutten. Trunte Lunte lærer familiens mindste, hvorfor sutten skal lægges på hylden, og at tandlæger ikke er farlige – også selvom vi voksne stadig synes det, når vi ser regningen.

6. Willi er sur

af Inger Tobiasen & Kirsten Sonne Harild

https://imgix.femina.dk/willi-er-sur.jpg

"Willi er sur" egner sig godt til de børn, der finder det dybt uretfærdigt, at de skal opgive sutten. Willi er nemlig godt knotten over, at han ikke må få sutten med i børnehave mere. Faktisk så sur, at han nægter at spise, tale og lege. Den minder os samtidig om, at det nogle gange er lettere at gøre noget svært, når man er sammen om det. Hvorfor er der så mange gode voksenpointer i børnebøger?

Køb den her – set til 59,95 kr.

7. Ella og sut-toget

af Dina Gellert

https://imgix.femina.dk/ella-og-sut-toget.jpg

Prøv en historie uden farvestrålende og fantastiske tegninger, så fantasien kan flyde frit. Denne lydbog er historien om Ella, der synes det er helt i orden, at hun skal hænge sin sut ude i haven, så sut-toget kan hente den om natten - lige indtil hun skal sove.

Køb den her – set til 8,10 kr.

LÆS OGSÅ: Er sutten altid i dit barns mund?

8. Lasse-Leif og den sidste sut

af Mette Finderup

https://imgix.femina.dk/lasse-leif-og-den-sidste-sut.jpg

Foruden en titel, der mest af alt minder om børnebogens svar på Indiana Jones, så rummer denne børnebog også en vigtig lektie i, hvad der er dit og mit. Lasse-Leif er lidt af en ballademager, så når han skal smide sin egen sut er det yderst belejligt, at de andre børn har sutter man kan ”låne”.

Køb den her – set til 99,95 kr.

9. Buller finder sutten

af Mervi Lindman

https://imgix.femina.dk/buller-finder-sutten.jpg

En bog, der aktiverer de mindste poder, når de hjælper Buller med at finde sutten. Buller er på trods af hans alder en erfaren ung herre, så hvis dit barn og dig har brug for hjælp på potten, med vredeshåndtering eller med kropsbilledet, så har han masser af gode råd i hans andre bøger.

Køb den her – set til 69,96 kr.

10. Pauline og hendes sut

af Christiane Wittenburg

https://imgix.femina.dk/8735817531e6cdb7180ded6b72a3de06.jpg

Endnu en børnebog med en vigtig livslektion. Pauline kan ikke undvære sin sut, men da en baby mister sin egen sut på legepladsen, står Pauline pludselig med et dilemma: skal hun beholde sin elskede sut selv, eller har babyen mere brug for den? Vi kender det godt selv: har jeg brug for at spise begge romkuglerne på vej hjem fra indkøb, eller skal jeg dele med min bedre halvdel, når jeg kommer hjem?

Køb den her – set til 39,95 kr.

LÆS OGSÅ: Sådan vænner du dit barn af med sutten

Læs også