– Mange spørger, om det er et ‘Tindertrick’. Men det er det ikke. Jeg sværger!, siger 23-årige Ludwig Riefler, mens han spinner ihærdigt på fiskerhjulet.
Jeg giver ham et elevatorblik. Han er iklædt en kulørt hurtigbrille, striktrøje, dunvest, baggy jeans og et par New Balance sneakers. Om han vil det eller ej, så ligner han den sagnomspundne mandlige Tinder-profil, som har et billede af sig selv i fleecetrøje og poserer med en friskfanget fisk i hænderne.
– Vi hygger bare. Og fanger forhåbentligt noget før eller siden, siger 21-årige Christian Lønberg, der, ligesom sin ven, ligner indbegrebet af en ung, cool fyr i storbyen med sine baggy jeans og beige kasket.
Kort efter får han bid og hiver en hornfisk op ad havet.
– Der er egentlig en mærkelig opfattelse omkring, hvem der fisker. At det er enten gamle mænd eller Tinderlads, fortæller Ludwig Riefler, mens han tager imod fisken fra sin ven og stilfærdigt vrider halsen om. Et par timer senere sender de et billede af hornfisken, nu fileteret, stegt og klar til spisning.
Foto: Christian Jul Lønberg
De to fyre er jurastuderende på Københavns Universitet og værelseskammerater. De mødtes gennem deres interesse for fiskeri og har været venner lige siden. Jeg møder dem på en skyfri sen forårsdag på en af Amager Strands længste moler med ét brændende spørgsmål:
Hvorfor er unge pludselig blevet så vilde med at fiske?
Når først man bemærker det, er det ikke til at komme udenom. Unge – oftest samlet i større eller mindre grupper – der fisker rundt omkring i Københavns Havn. Det er måske på tide at mane stereotypen om lystfiskeren som den gråsprængte ældre mand til jorden, for de, der fisker rundt omkring i byen, er unge, sociale og festglade.
– Der er klart en tendens i gang. I min egen klub, der er vi siden 2022 steget med 400 procent blandt medlemmer i alderen 0-25 år, siger projektleder i Danmarks Sportsfiskerforbund og forperson i Fiskeklub København Marie Brandt.
Når man kigger på forbruget, er der ligeledes en stigende interesse for fiskeri. Forbrugeranalytiker ved PriceRunner Brian Kjer Sommer oplyser, at salget af fiskegrej steg med 25 procent målt op imod samme periode sidste år – noget, han kalder for en “tydelig stigning”.
– Det er især vadestøvler, komplette sæt med stænger og hjul samt endegrej, der trækker op. Samtidig vokser de klassiske stænger, hjul og liner støt. Det tyder på, at danskerne i stigende grad har bidt på krogen og er blevet vilde med tanken om at kunne fange deres egne fisk.
Alt tyder på, at der fiskes mere end tidligere – og det især er de unge, der har fået øjnene op for sporten. Men hvorfor?
Fiskefællesskabet
Christian Lønberg og Ludwig Riefler begyndte begge at fiske, da de var børn. Førstnævnte er opvokset i Ringsted, og det var her, hans far begyndte at tage ham ud på fisketure, da han var tre år gammel.
Ludwig Riefler, der er født i Berlin, men opvokset på Langeland, blev også introduceret til fiskeri af sin far, men det var først, da han flyttede til København, at han begyndte at dyrke det som en decideret hobby.
De to studiekammerater fulgte hinanden på Instagram, og da Christian Lønberg opdagede, at Ludwig fiskede, skrev han og spurgte, om de skulle tage på fisketur sammen. Ikke længe efter stiftede de studenterforeningen ‘Juridisk Lystfiskerforening’ på Københavns Universitet.
– Først var det bare vores venner, der kom til arrangementerne, men det voksede sig hurtigt større. Nu er vi 65 medlemmer, og 40 procent af dem er kvinder. Det er faktisk ofte kvinderne, der bliver og fisker i de sene nattetimer, når vi andre er smuttet.
Arrangementerne har været en stor succes – blandt andet, fordi fyrene har haft held med at få sponsoreret fiskestænger og københavnsk bagværk.
De har også tiltrukket TV-personlighed Nicolai Kirk og politiker Martin Lidegaard, der har fisket med de studerende. Christian og Ludwig fortæller, at “voksenlegselementet” ved fiskeri gør det nemt at tiltrække folk. Og så er der noget ved at stå med en fiskestang, som gør, at sædvanlige barrierer mellem fremmede nedbrydes.
– Folk kommer ofte op og begynder at tale med os. Der er noget over en fiskestang, som gør folk nysgerrige. Da vi for nylig stod og fiskede ved Havneholmen, sad folk på deres altaner og råbte, at hvis vi fangede en fisk, så ville de grille den med det samme, griner Ludwig Riefler.
Sociale medier spiller en stor rolle i det sociale fællesskab, der er omkring fiskeri, fortæller de. Det istemmer Marie Brandt og uddyber, at de sociale medier også er med til at bryde med normen om, hvordan en typisk lystfisker ser ud.
– Det er gået fra at være en lidt lukket verden til at være mere åbent. Vi kommer til at se flere og flere fiske i de kommende år, siger hun.
Back to basics
At fiskeri er steget i popularitet mener hun også skyldes en generel tendens i tiden, hvor vi dyrker naturen mere end tidligere.
– 00’erne og 10’erne var en mere materialistisk tid med meget fokus på forbrug. Det var ikke trendy at skulle ud i naturen. Men i de seneste par år kan vi se, at folk læner sig mere mod at bruge naturen, lave surdejsbrød, gå i skoven, dyrke craft-psykologi og den slags. Og her passer lystfiskeri perfekt ind. Det er også en god modpol til sociale medier og informationsoverflod, som mange er pressede af.
At tidsånden i højere grad omfavner naturen afspejler sig også i vores tøj. Gorpcore, som er fællesbetegnelsen for udendørstøj, der anvendes som streetwear, har været i høj kurs de seneste år. Jeg spørger Marie Brandt, om hobbyen har indhentet moden?
– Haha. Det er i hvert fald godt, at Salamon-skoene rent faktisk får lov at se noget natur. Og det er nok med til at gøre lystfiskeri mere tilgængeligt, når man føler sig klædt på til det. Bogstavelig talt. Men man behøver jo slet ikke være klædt fra top til tå i udendørstøj for at fiske.
Både Marie Brandt og Brian Kjer Sommer oplyser, at sidst man så en stigning i interessen for fiskeri var under coronapandemien. Selv om pandemien for længst er forduftet, har krigen i Ukraine og Donald Trumps genindtog som amerikansk præsident på ny skabt politisk uro i Europa. Mon interessen for fiskeri er forbundet med, hvilken tilstand verden befinder sig i?
– Jeg tror, at det i højere grad er de voksne, der har krisementalitet som drivkraft. De unge synes bare, at det er hyggeligt og sjovt. Og jeg tror, de nyder at komme væk fra telefonskærmen.
Det istemmer Christian Lønberg og Ludwig Riefler, som i de to timer, jeg har fisket med dem, ikke har haft telefonen op ad lommen en eneste gang.
– Det er en god måde at ryste hverdagen lidt af sig. At lave noget andet end at sidde på en megahip café på Nørrebro eller gå en tur om søerne, siger Ludwig Riefler.
Nu siger I, at I ikke bruger fiskeri som et ‘Tindertrick’. Men hiver I nogle gange en date med på fisketur?
– Nah, siger Christian og fortsætter:
– Det er et problem med lugten. Og man får slimede hænder af at røre ved fisk, siger han og peger mod den døde hornfisk, der ligger klar til at komme med hjem i en sort plastiksæk.
Jeg skal til at smutte hjemad og spørger jeg fyrene, hvor længe de har tænkt sig at blive.
– Vi bliver nok helt ind til aftenen. Hvis ikke længere, råber de og vinker farvel.
Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Se også
Kærlighed og sex
Eksperterne: Her er tegnene på, at det er en god idé at gå i parterapi - og det er ikke kun store skænderier