https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/pernille_skipper_abort_polen.png
Liv

Enhedslisten: Danmark skal tilbyde gratis abort til polske kvinder

30. oktober 2020
af Amanda Stensgaard
Foto: Ritzau/Scanpix
Polen er tæt på at forbyde abort. Derfor kommer Enhedslisten nu med et forslag, der skal sikre polske kvinder mulighed for gratis abort i Danmark.

Polske kvinder skal tilbydes gratis abort i Danmark, hvis det står til Enhedslisten.

Forslaget kommer, efter at Polen er på vej med en yderligere stramning af landets abortlovgivning.

Landet har i forvejen en af Europas strengeste abortlove, men med det nye tiltag vil abort kun være lovligt, hvis graviditeten er et resultat af voldtægt, incest eller udgør en trussel mod morens liv eller helbred.

I Amnesty International opfatter man det som et næsten totalforbud mod abort.

- Det er en meget alvorlig krænkelse af kvinders ret til at træffe beslutninger om deres kroppe. Det er en tilbagerulning af kvinders rettigheder, sagde Helle Jacobsen, der er programleder for køn i Amnesty International, for nylig til femina.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund kalder også retten til fri abort for er en fundamental rettighed, som alle kvinder bør have.

Derfor vil han nu rejse forslaget for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Vi ikke bare stiltiende se på, at et af vores nabolande — som oven i købet er EU-medlem - fjerner sådan en rettighed, siger Peder Hvelplund til Ritzau.

- Der bør vi både stille den rettighed til rådighed for polske kvinder og samtidig skarpt indskærpe over for den polske regering, at det her anser vi for at være uacceptabelt, siger han.

Han slår fast, at man allerede nu ved, at polske kvinder rejser til Tyskland og Østrig for at få foretaget en abort.

- Og her er det afgørende, at vi også hjælper. Men det skal være noget, man får stillet gratis til rådighed, så vi undgår social ulighed, siger Peder Hvelplund.

Politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, skriver på Twitter og sin Instagram-profil, at vores mødre og bedstemødre kunne få hjælp i Polen, før aborten blev fri i Danmark i 1973. Og dermed undgå "strikkepinde og kvaksalveri".

"Nu skal vi aktivt give de polske kvinder den samme støtte i deres kamp for retten til egen krop." skriver hun på sin Instagram-profil.

Blandet tilslutning

På Twitter og Instagram er der allerede godt gang i debatten, efter Enhedslisten har meldt forslaget ud.

Diskussionen går blandt andet på, om det er Danmarks opgave at betale for aborter til polske kvinder.

Jonas Herby fra den liberale tænketank Cepos, rejser spørgsmålet, om det nu også var gratis, dengang danske kvinder, før abortens frigivelse, rejste til Polen for at få foretaget en abort.

Som modsvar skriver Jakob Ruggaard, der er rådgiver for Enhedslisten: "I debatten om fri, gratis abort til polske kvinder går Jonas Herby mere op i om kvinderne nu også skal have noget “gratis” end i at forsvare den grundlæggende ret til egen krop. Den danske liberalisme er sgu et fattigt sted."

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også