https://imgix.femina.dk/media/article/polenabort_png.png
Liv

Polen er tæt på at forbyde abort: "Den polske regering sætter mange kvinders liv på spil"

23. oktober 2020
af Katrine Rosenbæk
Foto: Ritzau/Scanpix
Det er en tilbagerulning af kvinders rettigheder, når Polen strammer deres abortlovgivning og indfører et næsten totalforbud mod abort, mener Helle Jacobsen fra Amnesty International.

I vesten opfatter de fleste af os abort som en menneskret, men i Polen vil man nu gøre det til en forbrydelse.

Torsdag vedtog landets forfatningsdomstol, at aborter er ulovlige, når de foretages på grund af misdannelser i fostret. Så snart landets præsident, Andrzej Duda, fra det nationalkonservative regeringsparti har kvitteret med sin signatur, bliver det til gældende lov.

Polen havde i forvejen en af Europas strengeste abortlove. De eneste aborter, der fremover vil være lovlige, er hvis graviditeten er et resultat af voldtægt, incest eller udgør en trussel mod morens liv eller helbred.

Helle Jacobsen er programleder for køn i Amnesty International og fortæller, at de opfatter det som et næsten totalforbud mod abort.

- Det er en meget alvorlig krænkelse af kvinders ret til at træffe beslutninger om deres kroppe. Det er en tilbagerulning af kvinders rettigheder, siger hun.

LÆS OGSÅ: "Maria glemmer aldrig udtrykket i sin chefs øjne, da han jagtede hende op ad trappen"

Torsdag udbrød der voldsomme demonstrationer i Polen, hvor tusindvis af kvinder har arrangeret sig i modbevægelser. På deres skilte står der ”wypierdalac”, som oversat til engelsk betyder ”get the fuck out”.

Demonstationer med tøjbøjler

Men fordi abort bliver ulovliggjort, stopper det ikke polske kvinder i at få foretaget aborter, fortæller Helle Jacobsen.

- Det er jo ikke sådan, verden hænger sammen. Det, der i praksis kommer til at ske, er, at den polske regering sætter mange kvinders liv på spil med denne beslutning.

Det gør de, fordi de ifølge Helle Jacobsen tvinger kvinderne til at få foretaget ulovlige aborter. Officielle tal viser, at der foretages op mod 1000 illegale aborter i Polen årligt, mens kvindeorganisationer vurderer det reelle tal til at være op mod 150.000, oplyser Amnesty International.

De ulovlige aborter bliver foretaget med primitive og livsfarlige metoder, og derfor har kvinder blandt andet demonstreret med tøjbøjler som symbol på de usikre forhold, de må ty til.

De kvinder, der har råd, rejser til andre lande og får foretaget en sikker abort, men coronapandemien forhindrer lige nu mange kvinder i at gøre netop det. De lades i stikken med kvinder fra fattigere kår, som aldrig vil få råd til at rejse til udlandet for at få foretaget en sikker abort.

Helle Jacobsen fortæller, at kvinderne næppe vil søge hjælp på de offentlige hospitaler, hvis noget går galt under en abort. Dertil skal man også lægge, at lægerne kan risikere fem års fængsel, hvis de gennemfører en abort eller blot opfordrer en kvinde til at få en abort.

32 lande underskriver erklæring mod abort

Polen ledes af en stærkt nationalkonservativ regering, der også har forsøgt at forbyde seksualundervisning og fratage LGBT+-personer deres rettigheder. Således er der blevet indført "LGBT-fri zoner" flere steder i Polen.

Helle Jacobsen betragter Polens indskrænkelse af menneskerettighederne med stor bekymring - ikke kun for Polens piger og kvinder, men for Europas.

- Polen henvender sig til andre lande for at opfordre dem til at melde sig ud af EU's Istanbul-konvention, som beskytter kvinder mod vold. Det er altså en meget bekymrende tendens, som ikke kun foregår i Polen, men i andre lande, siger Helle Jacobsen.

LÆS OGSÅ: "Vi står midt i den tredje store kvindebevægelse. Men flere mænd mener, at ligestillingen er gået for vidt"

Det kom også til udtryk torsdag, da 32 lande underskrev en fælles erklæring om, at kvinder ikke har ret til fri abort. USA stod i spidsen for den indskrænkelse af kvinders ret til at bestemme over egen krop, og Polen var blandt underskriverne.

Med erklæringen har landene skrevet under på, at hverken FN eller internationale organisationer skal blande sig i, hvordan det enkelte land indretter sin abortpolitik. Mike Pompeo, den amerikanske udenrigsminister, kaldte dagen for ”historisk”.

- Det er første gang, der er opbygget en international kollation, der skal forsvare retten til liv, sagde han.

Imens fortsætter polske kvinder med at kæmpe for retten til at bestemme over deres kroppe.

Læs også