https://imgix.femina.dk/media/article/sove_med_hund.png
Liv

Derfor bør du dele seng med din hund

30. december 2020
af Benedicte Wessel-Holst, kk.no
Foto: Shutterstock
En amerikansk undersøgelse viser, at kvinder sover bedre om natten, hvis de deler seng med en hund.

Skal kæledyret sove i sengen eller ej? Det er der nok delte meninger om.

Dem, som ikke selv har et kæledyr, synes måske, at tanken er frastødende, hvor flere af dem der har en hund eller kat, lader kæledyret have sin faste plads i fodenden af sengen.

Men hvordan påvirker det egentlig vores søvn?

Altså, hundeejere, som dyrker fænomenet ”samsovning” med sine firbenede venner, har måske et es i ærmet, næste gang nogen kritiserer dem for at have et for symbiotisk forhold til deres hund.

For en amerikansk undersøgelse viser nemlig, at kvinder oplever, at de sover bedre om natten, hvis de deler seng med en hund.

En partner eller en kat giver ikke samme effekt, faktisk tværtimod.

Et forskerteam ved Canisius College i Buffalo New York ledet af Christy L. Hoffman, der er professor i adfærdsbiologi, undersøgte, hvilken effekt kældedyr har på kvinders søvnkvalitet.

I studiet deltog 925 amerikanske kvinder, hvor 55 procent sagde, at de delte seng med deres hund, 31 procent med mindst én kat, og 57 procent af alle kvinderne delte seng med en partner – udover deres dyr.

Resultatet viste, at kvinderne, der sov med en hund, gav udtryk for, at de sov bedre og følte sig mere udhvilede.

De fortalte også, at hunden havde forstyrret dem mindre end partneren om natten, og de oplevede, at det både gav dem en følelse af velbehag og tryghed at sove med en hund.

Dem, der sov med en eller flere katte, blev mere forstyrrede og oplevede ikke samme grad ro og tryghed som dem, der sov med en hund eller en partner.

Hvad med hygiejnen?

Studiet viste også, at hundeejere ofte går tidligere i seng end andre, og at de vågner tidligere end katteejere. Men hvad med hygiejnen?

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan Fido være alene hjemme? Det mener eksperterne

Hannah Joan Jørgensen, forsker og veterinær ved Veterinærinstituttet, har tidligere udtalt til KK, at der er blevet lavet få videnskabelige forsøg på at belyse eventuelle konsekvenser af at sove med dyr, men at det er vigtigt at huske på, at dyr ikke har den samme hygiejniske standard som mennesker.

Sansynligheden for smitte mellem menneske og dyr er større, når der er tæt kontakt mellem dem.

Hannah Joan Jørgensen understreger dog, at risikoen ikke bliver væsentlig større, hvis du vælger at sove med kæledyret, fordi de generelt har et godt helbred.

Den amerikanske forsker Christy L. Hoffman anbefaler, at man forsker mere på emnet, blandt andet om mænds søvn påvirkes på samme måde som kvinders ved at have kæledyr i sengen.

Det er også værd at nævne, at undersøgelsen er baseret på, hvordan den enkelte opfatter sin egen søvn gennem egen-rapportering og ikke en teknisk måling af søvnkvaliteten.

Det er foreløbigt for tidligt at gå så langt som at påstå, at en hund vil løse dine søvnproblemer, men hvis din partner vil smide hunden ud af sengen, har du nu måske alligevel det helt rigtige modargument for at lade den blive?

Læs også