https://imgix.femina.dk/media/article/sexisme_restaurationsbranchen.png
Liv

Alt det sexistiske lort, man skal høre på, når man arbejder på restaurant

27. oktober 2020
af Maria Brus Pedersen
Foto: Privat
Da Mette-Marie delte sine egne oplevelser med sexisme fra sin tid som tjener, væltede det ind med vidnesbyrd på hendes Instagram. ”Fokus har hidtil været på ressourcestærke og privilegerede brancher,” siger hun.

Mette-Marie Nørlev lavede i sidste uge en story på sin Instagram-profil, hvor hun spurgte sine følgere, om de nogensinde havde haft grænseoverskridende oplevelser i restaurationsbranchen.

- Jeg fik omkring 120 beskeder på tre timer.

Mette-Marie Nørlev startede med at dele sine egne oplevelser. Hun har arbejdet som tjener både herhjemme og i udlandet og har blandt andet oplevet at få at vide af en leder, at hun skulle tage strammere tøj på, for det gjorde kunderne glade.

Af mandlige kolleger har hun fået at vide, at hun havde ”flotte patter”, at hun med sit store smil og blå øjne skulle passe på med, hvad folk kunne finde på. Hun har oplevet, at en mandlig kollega sagde ”Jeg vil gerne kneppe dig” til hende.

Hun mener, det er vigtigt, at den verserende debat om sexisme kommer ud i alle brancher.

- Fokus har hidtil været på ressourcestærke og privilegerede brancher, der i forvejen har adgang til medierne. Vi skal have fokus på de mange, der ikke har taletid, og som risikerer nogle andre ting ved at gå ud og sige fra over for grænseoverskridende adfærd. I restaurationsbranchen er der en følelse af, at man er nem at skifte ud. Mange er ansat uden kontrakt og overenskomst, og det gør det sværere at sige fra.

- Jeg har det fint med at dele ud af mine egne oplevelser, hvis det kan gøre andre trygge ved at dele ud af deres. Jeg har oplevet mange grænseoverskridende og ubehagelige ting, men jeg har også tidligere affundet mig med meget og tænkt, at det bare var en del af det at være i restaurationsbranchen. Jeg har følt mig mere utryg, når det var kunder, der var grænseoverskridende. Der turde jeg ikke sige fra, for de skulle jo have en god oplevelse.

Sexisme på arbejdspladsen

De seneste uger har en række modige kvinder rejst en vigtig debat om sexisme og chikane i mediebranchen og på Christiansborg. Men det foregår i alle brancher. Tal fra 3F viser, at 20 procent af fagforeningens kvindelige medlemmer har været udsat for sexchikane fra enten chefer eller kollegaer. I hotel- og restaurationsbranchen er mere end halvdelen af de kvindelige elever blevet udsat for uønskede tilnærmelser eller krænkelser. Og i IT-branchen sker det for mere end fire ud af ti kvinder.

I femina bringer vi en række vidnesbyrd fra kvinder, der har oplevet, at deres arbejdsplads ikke var et trygt sted at være. Det her er deres historier.

- For mig vidner det her om et strukturelt problem og en kultur, der gennemsyrer hele vores samfund.

I 2019 lavede Institut for Menneskerettigheder en undersøgelse af sexchikane mod elever i hotel- og restaurationsbranchen. Den viste, at mere end hver tredje af de adspurgte (37 procent) havde været udsat for uønskede tilnærmelser eller krænkelser på deres praktikplads. For kvindelige elever var tallet 51 procent, for mandlige 30 procent.

Stjernekok Kamilla Seidler har tidligere fortalt om, hvordan hun som ung blev spurgt, om hun ”godt kunne løfte en fondgryde med de store kasser?”

Vidnesbyrd

Herunder kan du se nogle af de vidnesbyrd, Mette-Marie Nørlev modtog på sin instagram. De er redigeret for længde og klarhed. Vidnesbyrdene er sendt til Mette-Marie Nørlev på Instagram og er ikke efterprøvet journalistisk.

Jeg havde engang en leder i restaurationsbranchen, der i første uge spurgte mig, hvor mange jeg havde været sammen med, og om han måtte være den næste i rækken. Han fortalte mig, hvordan han gerne ville ”flække” mig i hans bil, og det blev så slemt, at en af mine kolleger måtte følge mig til bussen efter hver vagt, fordi han stod og ventede på at ”køre mig hjem”. I en periode skulle vi alle sammen have rød læbestift på, fordi det fik mændene til at købe flere øl, var påstanden. Fyrene skulle ikke gøre noget, de var ikke objektiviserede.

Arbejdede på en sushirestaurant, hvor to mandlige kunder spurgte, om de kunne spise det af mig. Ingen gjorde noget, jeg følte mig magtesløs.

Der var en kok, der tog billeder af mine (tildækkede) bryster, mens vi andre spiste personalemad. De andre kokke så det og sagde ingenting til ham.

Mandlige kunder tiltaler mig som smukke, skat etc. De rækker ind over baren og tager fat i min arm. Jeg er blevet klasket i røven. Jeg er blevet stoppet, når jeg går gennem dansegulvet af mænd, der ville grinde op ad mig. Selv når jeg kommer gående med tunge ting, tager mænd fat om hoften på mig, når jeg prøver at manøvrere mig forbi. Jeg får klamme, seksuelle tilnærmelser konstant, mens jeg står og passer mit job.

Har engang arbejdet på en sushirestaurant, hvor jeg flere gange blev spurgt ind til, hvordan jeg havde tænkt mig at tabe mig. Jeg havde aldrig nævnt, at vægttab var noget, jeg var interesseret i, for det var jeg bestemt ikke.

Efter en personalefest, hvor chefen havde lagt virkelig meget an på mig og ville have mig med sig hjem, tog jeg en taxa hjem. Da jeg stod ud af den, havde jeg tre ubesvarede opkald og beskeder, hvor der stod ”Jeg vil gøre alt”, ”Tag tilbage og sov hos mig”, ”Jeg betaler 10.000 kroner, hvis du har sex med mig”, ”Jeg vil give dig en uforglemmelig aften.” Hverken overtjeneren eller mine kolleger gjorde noget, og jeg blev fyret fra dag til dag, da det kom videre til chefen.

Da jeg som 19-årig blev fyret fra en café, sagde min chef til mig, at jeg måske skulle overveje at lave telefonsex, fordi jeg havde sådan en lækker stemme, og det ville jeg nok også være bedre til end at lave kaffe og smøre bagels. Det var en kvinde, der sagde det.

Jeg var 14 år og runner og opvasker på en café. Jeg skulle bære nogle retter ud til et større selskab på en meget travl aften og måtte spørge den ene af kokkene om hjælp til at servere. Til det svarede han: ”Ja, selvfølgelig, men kun fordi jeg kan kigge på din røv imens.” Jeg blev selvfølgelig helt paf. Da vi kommer tilbage i køkkenet, bad den anden af kokkene ham om at give min røv en karakter fra 1-10. Til det svarede han ”Den får en 8’er, men kun fordi jeg ikke har været oppe i den endnu.” Jeg er 14 år på det tidspunkt.

Jeg arbejdede engang som tjener, hvor chefen til en julefrokost åbnede min BH, da jeg gik forbi. Jeg har også engang arbejdet på et værtshus, hvor der var daglige bemærkninger om mit udseende. ”Kan jeg få en øl mere, skat?” og en arm om taljen og på røven. Hvis min chef havde set os snakke med fyre på arbejdet, sagde han til andre, at vi havde haft sex med dem.

Jeg arbejdede deltid på en café, hvor køkkenchefen og hans kokke jævnligt tog alle de kvindelige ansatte på numsen eller blokerede dem, så de ikke kunne gå forbi, mens de pressede sig op ad pigerne. Det blev taget op til personalemøderne, men ejeren tog dem i forsvar, da det var familie. Derudover skulle alle pigerne have korte nederdele på og fletninger, hvor vi drenge blot skulle have sorte bukser og T-shirt på.

Arbejdede på en café, hvor det hovedsageligt var mænd der var ansat. De havde klamme samtaler foran gæsterne, catcallede kvinder, der kom gående foran caféen, snakkede om nabocaféens piger, hvor de ikke snakkede om andre ting, som var homofobiske eller racistiske. De snakkede meget om, hvordan kvinderne på nabocaféen ikke gik med BH, at det var klamt, og at jeg skulle have BH på, ellers blev jeg fyret. Kokken spurgte engang, om han måtte betale mig for sex på lønningsdagen og spurgte, om jeg ikke tog veninder med ind, som de kunne være deres koner utro med. Jeg holdt et par måneder, jeg sagde fra og kaldte dem ud, men det hjalp intet.

Vi har utrolig mange gæster, der, selvom de bliver informeret om husregler i døren, stadig ikke kan styre sig. De tager en på røven, når man kommer gående, står og nedstirrer en vagten igennem, insisterer på at få kys som tak for drikkepenge. Spørger gentagende gange, om man ikke vil have sex. Hiver fat i ens arm umotiveret, kysser en på hånden/kinden, krammer en ud af det blå.

Første sommerdag havde jeg shorts på, da jeg mødte ind på arbejde. Køkkenchefen tog mig i hånden og trak mig ud i køkkenet — han skulle lige vise mine flotte lange ben til de andre kokke.

Da jeg var 19 og arbejdede i et fransk køkken, ville min chef konsekvent røre ved min røv, når han gik forbi, og lægge en agurk og to tomater på min arbejdsstation (Sådan lol, der var lige en kæmpe penis, jeg måtte rydde væk). Hver gang jeg sagde, at maden så lækker ud, sagde han ”I lige måde” og slikkede sig om munden.

Havde en kunde på café, der nægtede at forlade caféen, før jeg accepterede at tage på en hed date med ham. Det var kun os to derinde. Han var måske 30 år ældre end mig, kæmpe bodyguard-type, og jeg kan huske, at jeg reelt overvejede min flugtmuligheder.

Klassisk spørgsmål fra min chef til mig lørdag eller søndag på morgenvagt: ”Du ser lidt træt ud, du har vist haft gang i den i nat, hva? Hvem har du scoret og hygget med?” Enormt ubehageligt som 17-årig alene over for sin 40-årige arbejdsgiver.

Mine mandlige chefer ville for eksempel spørge, om jeg altid slugte, og om jeg var til sport i to’eren. Min kollega prøvede at åbne min BH gennem min T-shirt og tage mig på brysterne. En anden kollega stak hånden op under min venindes nederdel. Kan ikke huske alle de specifikke situationer, men kan huske, at jeg tit følte mig utryg ved mine chefer og mandlige kolleger, da jeg arbejdede i branchen. Jeg fik uønskede seksuelle kommentarer stort set dagligt. Det var tydeligt, at det handlede om magt, for det kom også fra mine homoseksuelle kolleger/chefer.

LÆS OGSÅ: Nej, vi skal ikke skille sexisme og sexchikane ad

Min tidligere chef blev kaldt ”grissechefen.” Som ung i start 20’erne grinede jeg bare af det, fordi jeg var lidt vild med ham. Jeg følte mig bekræftet, når han skrev til mig megafuld om natten og ville se min krop og fortalte, hvordan han forestillede sig mig kneppe og sutte pik mm. Der troede jeg bare, det var flirt, der sidenhen udviklede sig. Indtil jeg hørte fra mine veninder, at han også skrev grænseoverskridende ting til dem og ikke var bleg for altid at snitte bryster, røv, lår mm. Ham, der var chef tidligere, låste sig engang inde med mig for at fortælle mig, hvor meget han forgudede min krop, og at han ikke tænkte på andet end at slikke mig i røven, når han kiggede på mig.

Da jeg var 18, arbejdede jeg på en restaurant, hvor chefen og de andre mandlige kolleger snakkede højlydt om min røv. Jeg havde på det tidspunkt slet ikke redskaberne til at sige fra. Senere blev jeg ansat på en anden restaurant, hvor min nye chef ansøgte mig på Facebook. Jeg syntes, det var underligt, men jeg følte, jeg blev nødt til at acceptere anmodningen. Han skrev derefter: ”Farligt at blive ven med sin chef på Facebook ?” Senere spurgte samme chef, om jeg squattede meget i fitness.

Jeg blev spurgt, om jeg var sikker på, at min kæreste var faderen til mit ufødte barn. Jeg lignede ifølge min mandlige chef ikke typen, der havde styr på sådan noget. Tillidsrepræsentanten stod ved siden af og grinede med på ”joken”.

Min mandlige køkkenchef sagde til mig, mens jeg stod over for en skuffe, han skulle åbne: ”Flyt lige fissen” i stedet for bare at bede mig om at flytte mig. En anden gang sagde en anden mandlig kollega, i samme situation: "Nu losser jeg dig lige op i skridtet.” Den samme køkkenchef havde også engang sagt om min kvindelige kollega, at han ville vædde med, at hendes røvhul var ligeså stramt som en 10-årigs.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også