Martin Thorborg
Underholdning

Verden ifølge millionær Martin Thorborg: Jeg er ligeglad med skatten

18. december 2017
Redigeret til web af redaktionen
Foto: Sif Meincke
Hvis iværksætteren Martin Thorborg kunne ændre noget ved vores samfund, ville både topskatten og mellemledere i det offentlige ryge sig en tur.

Iværksætter Martin Thorborg om, hvordan verden bliver et bedre sted

Hvad er din største offentlige provokation?

– Nok da jeg sagde, at jeg synes, det er mere interessant at være til bords med folk, der kan inspirere og udvikle mig, end med folk, der ikke kan. Det blev udlagt, som om jeg hellere vil sidde til bords med direktøren end med sosu-assistenten, men det var ikke det, jeg sagde. Pointen er, at jeg flytter mig mentalt, hvis jeg føler, jeg sidder sammen med folk, jeg kan lære noget af. Det gør jeg ikke med folk, som ikke har udrettet noget. Men som jeg siger til dem, der føler sig provokerede: Vil du helst sidde ved siden af Brad Pitt eller en amatørskuespiller? Det plejer ikke at formilde folk, men jeg synes, det spørgsmål viser det hykleri, folk besidder.

Hvad vil du ændre ved samfundet?

– Først vil jeg fjerne noget topskat, for det er fandeme vanvittigt, at de dygtigste mennesker i landet – overlægen, direktøren og den selvstændige – skal bruge fritid på at hvidte plankeværket og gøre rent. Hvis den øvre middelklasse får flere penge mellem hænderne, kan de ansætte folk, som er arbejdsløse, og selv få mere fritid og overskud til at gøre gavn i vores samfund. Og overlægen kan måske udføre nogle flere operationer. Vi får mere velfærd. Samtidig vil jeg lette skatten i bunden for dem, der har lavtlønsjobs. På den måde bliver det billigere at hyre dem, og det vil skabe mange flere arbejdspladser. Mennesker har godt af at føle, der er behov for dem. At stå op hver morgen og gå på arbejde og føle, man har ydet til det samfund, man er en del af, og tjener sine egne penge. Det er nødvendigt for at kunne føle lykke. Og det vil igen give mere velfærd.

– For det tredje vil jeg komme med den store grønthøster i det offentlige. Fjerne en helvedes masse mellemledere og skabe mere råderum til flere varme hænder, mere politi i gaderne i hovedstaden, flere sygeplejersker, flere rengøringsfolk hos de ældre og så videre. Der er kommet ALT for mange offentlige ledere, der er for dårlige til at tage beslutninger helt ud i de yderste led af samfundet. Så det er mine tre diktatoriske bud på, hvad jeg vil lave om.

LÆS OGSÅ: Verden ifølge kvindemagneten Nima Zamani: Billigere kondomer tak!

Den største hæmsko for din forandring?

– En stor del af befolkningen tror, at folk som jeg foreslår at lette topskatten for at berige os selv. Jeg er ligeglad med berigelse. Jeg har en årsindtægt i år på tre millioner og en formue på et tocifret millionbeløb, og jeg er ligeglad med skatten. Men jeg kan ikke sige topskattelettelse, uden at folk tænker: Nå, han vil bare have større TV, lækker bil og skide på de fattige ... Det er en kæmpe barriere. Jeg tror honestly, vi kunne skabe mere velfærd, hvis vi gjorde, som jeg foreslår. Folk tror, den kage, vi skal fordele, aldrig kan blive hverken mindre eller større. Jeg vil skabe en større og større kage, og skattelettelser kan skabe den kage.

Hvad vil du gerne ændre i dit eget liv?

– Jamen de ting, jeg vil lave om, dem laver jeg bare om. Jeg er lige blevet skilt. Min kone og jeg gik fra hinanden for et år siden, og nu er det ikke ”åh, hun var en idiot” – det var bare et ægteskab, der var kørt surt. Vi brugte fem-seks år på at prøve at rette op på det, men det kunne ikke lade sig gøre. Så skilsmissen er en ret ny ændring, som for det meste har været til det gode for hende og mig og ungerne. Og jeg har fundet en sød kæreste. Jeg er så lykkelig, som jeg ikke har været i mange år. Jeg har solgt tre virksomheder inden for det sidste trekvarte år, det var nødvendigt for at kunne komme videre, og min ekskone er nok glad for det, for hun er nok den rigeste politibetjent i Danmark nu. Og jeg har købt et hus på Strandvejen med havudsigt, det har jeg altid drømt om. Jeg har i det hele taget altid gjort de ting, jeg ville, og lavet afgørende ting om. Min daværende kone og jeg og børnene boede f.eks. i USA i fire år. Den næste store ændring er, når jeg flytter sammen med min kæreste. Det har jeg lyst til. Det kan ikke lade sig gøre lige nu for nogen af os på grund af børn og så videre, men når både min kæreste og jeg synes, det er realistisk, så gør vi det. Jeg har simpelthen ingen indestængte ønsker.

Hvad vil du gerne ændre på dig selv?

– Hmmm … jeg har lige tabt fem-seks kilo og synes, jeg ser pissegodt ud, for at sige det, som det er. Og jeg har fået skæg, jeg har altid drømt om at få fuldskæg, jeg fik det ikke, fordi min ekskone ikke kunne lide skæg. Jeg har ikke fået sådan et mutherfuckerhipsterskæg, men noget, der lige giver mig lidt kant. Jeg hviler rigtig godt i mig selv nu. Min far døde for to år siden, og det var rigtig hårdt, men jeg er blevet en voksen mand, der tager ansvar, så lige nu er jeg rasende tilfreds med mig selv. Hvis jeg blev MERE tilfreds med mig selv, ville jeg starte et forhold til mig selv – og DET ville nok være for hårdt …

– Jeg har været igennem en meget hård skilsmisse og er kommet ud på den anden side som en stærkere person, jeg er nyforelsket, jeg er landet i mit liv, hvor jeg er enormt glad, alle siger: ”Fuck hvor ser du godt ud!”, og: ”Hvor ser du glad ud!”, så jeg ville være et dumt svin, hvis jeg beklagede mig, ikke? Men man er vel dansker. Jeg kender også til bekymringer for at få en tagsten i hovedet eller få en tumor i hjernen, fordi det bare går SÅ godt, at man kan tænke, om det kan blive ved. Så hvis jeg skulle lave om på noget, skulle det være de bittesmå tanker: Kan det her fortsætte?

LÆS OGSÅ: Verden ifølge kunstner Marco Evaristti: Legalisér alle stoffer tak!

Hvad ville kvinderne i dit liv lave om på dig?

– De ville bede mig snakke mindre og lytte mere! Jeg elsker at debattere og fortælle historier og kan nogle gange have svært ved at lytte til det, andre har at sige. Det arbejder jeg med!

Martin Thorborg er 47 år, iværksætter og mangemillionær. Han startede Jubii og har siden skabt den ene virksomhed efter den anden. Gik ud af 9. klasse, blev smidt ud af hf på grund af fravær. Har to børn på 13 og 11, blev skilt fra børnenes mor for et år siden og har en ny kæreste.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også