Elisabeth Gjerluff Nielsen
Underholdning

Sangerinden Elisabeth: Mit kærlighedsliv har været splittet op

12. september 2017
af Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
Foto: Carsten Seidel
Da Elisabeth Gjerluff Nielsen som 49-årig blev skilt, blev det begyndelsen på et nyt kærlighedsliv. Pludselig kunne hun gå lige efter det, hun havde brug for: Nogle gange sex og passion, andre gange ømhed og tryghed. Men det var svært at finde det hele i én mand.

Elisabeth Gjerluff Nielsen blev skilt efter 28 års ægteskab

Da sangerinden Elisabeth Gjerluff Nielsens for ti år siden var omkring de 50 år, tog hendes liv en voldsom drejning. En tredobbelt saltomortale, som hun selv kalder det: Hun fik en blodprop, mistede en nær ven og blev skilt – alt sammen inden for et par år.

– Det var mange ting på én gang – sådan liv og død-agtigt. Der er jo forskellige steder i ens liv, hvor det er svært at være menneske – vi får alle sammen sådan en PAF! på et tidspunkt. Mit lå så lige der.

Da Elisabeth blev skilt efter 28 års ægteskab og to børn, tænkte hun: "Nå, men det var så nok det. Der er nok ikke flere mænd til mig." Hun havde jo fået sit store forhold i livet, børn og en stor familie og det hele, så kan man vel ikke sådan sidde og kræve ind igen. Men efter sørgeperioden erfarede Elisabeth, at livet alligevel blev lidt tomt uden en mand - og at det ikke var helt færdigskrevet kapitel.

– Jeg har nok levet et lidt omvendt liv som kvinde. Jeg var 19, da jeg mødte min eksmand, som jeg var sammen med i 28 år og fik to børn med. Det var et langt forhold, mens mine jævnaldrende var ude og prøve en hel masse andet, inden de blev gift. Jeg fik det så i den anden ende: Jeg blev skilt som 49-årig, og da startede et nyt liv for mig. Det havde jeg slet ikke regnet med.

- Det var meget ungdommeligt på den måde, at jeg kunne gå efter det, jeg havde brug for.

LÆS OGSÅ: Sanne forlod mand og tre børn: Jeg var så skide forelsket, jeg KUNNE ikke andet

- Men jeg har i som mange andre kvinder – og mænd, ikke mindst – i perioder splittet mit kærlighedsliv lidt rigeligt op. Hvor den ene del handlede om sex og krop og forglemmelse og alt det, vi godt kan lide, og den anden handlede om trygheden, omsorgen, ømheden – alt det, vi OGSÅ godt kan lide. Jeg vil gerne have begge dele, men det er ikke altid, man får det.

Et sandt paradoks, kan man vist godt kalde det.

– Hvis du går tilbage i historien, kan du se, at der er kvinden, man gerne vil knalde, og kvinden, man gerne vil giftes og have børn med. Det er den klassiske mandeting: luder-madonna-begrebet. Sådan er det stadigvæk. Og det sjove – eller måske knap så sjove – er, at jeg tror, at flere kvinder har fået det på samme måde. Det er opslidende, fordi det, vi jagter, kan fylde så meget, at ømheden forsvinder. Og så kan man få brug for at få hentet den ømhed hjem igen. Den kærlighed og omsorg, vi alle sammen har brug for.

Sex eller tryghed?

Gennem de sidste 10 år har Elisabeth haft flere forhold – og oplevet flere måder at have forhold på. I starten lå trygheden længere væk fra hende, fordi hun lige var trådt ud af en kernefamilie. Men på et tidspunkt ramte den.

- Jeg har oplevet, hvordan det kan blive tomt og opsplittet, hvis et forhold kun er baseret på det kropslige, og fået en erkendelse af, at det ikke er nok.

–Jeg prøvede at dele det lidt op, så jeg fik det ene det ene sted og det andet det andet sted, men det fik jeg det ikke specielt godt af, for jeg syntes, at det var synd for de mænd. Jeg er sådan en, der siger det åbent, for jeg er seriøst dårlig til at lyve. Og så er jeg lidt gammeldags opdraget. Mine forældre fulgtes ad, fra de var børn, og døde med 10 dages mellemrum – ikke fordi det altid var lykkeligt, men det var sådan, det var.

LÆS OGSÅ: Cecilie Beck: Jeg savner nogen at drage omsorg for

Kvindens to hjerter

– Nå, men den opsplitning gik jeg så og havde lidt kvaler over, indtil jeg en dag faldt i snak med Maria Marcus, den vidunderlige dame. Hun sad der i sin kørestol som 90-årig med lyseblå øjenskygge og lyslilla neglelak og det mildeste væsen og sagde: "Hvad er der i vejen med det?" "Joh", sagde jeg, "det er jo lidt synd for de mænd …". "OP i røven med det!" sagde hun så. Hahahaaa! Det var simpelthen så befriende, at der sad et menneske, som helt havde befriet sig for skammen. JA, jeg er kvinde. JA, jeg er drevet af mit begær og OGSÅ af gerne at ville høre sammen med nogen.

Netop dét tema går også igen på Elisabeths nye album ”Rettidig ømhed”, som hun lige nu er aktuel med. En af de 12 kærlighedssange hedder "Hjertet mellem mine ben" hvor Elisabeth reflekterer over, hvor frigjorte vi moderne kvinder egentlig er. Er vi ved at blive lige så "dygtige" som mændene i vores forvirrede stræben efter det hele på én gang?

– Man har jo to hjerter som kvinde: det store romantiske, og så det mellem benene, hvor vi er seksuelle væsener. Og jeg undrer mig over, hvor meget skam der stadig er forbundet med sex for kvinder. Når man kan true kvinder med at sende billeder af vores bryster rundt på nettet, er det jo, fordi det er så skamfuldt for os at blive fremstillet som nogen, der nyder sex. Som har lyst til sex. Det er jo dybest set bare det, de billeder siger. Jeg forsvarer ikke den shaming overhovedet, men det er interessant, at det har den magt. Tænk, hvis det var lige så normalt at vise kvindelig lyst, som det var at vise sit bagværk eller sine pæne børn frem.

Elisabeth Gjerluff Nielsen
Er 60 år. Sangerinde, musiker og forfatter. Trådte sine 80’er-sko i popgruppen Voxpop, og har siden udgivet en stribe soloalbum, skrevet sange til flere store danske stjerner og udgivet både bøger og musik til børn. Hun er søster til Gnags-brødrene Peter A.G. og Jens G. Nielsen og har været gift med filminstruktør Kristoffer Nyholm, som hun har døtrene Rosa og Barbara med. Lige nu aktuel med sit 16. soloalbum "Rettidig ømhed".

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også