https://imgix.femina.dk/1443-renee-art.jpg
Underholdning

Renée Toft Simonsen om modellivet: Det var SÅ grænseoverskridende

27. oktober 2014
redigeret af Charlotte Hallbæck
Foto: Runolfur Runolfur Gudbjørnsson og All Over
Da Renée Toft Simonsen som 17-årig kom til USA og pludselig blev topmodel, trak pengene i den unge pige. Men syv år senere valgte hun modelarbejdet fra - midt i succesen

Da Renée Toft Simonsen som ganske ung tog til USA for at forfølge modelkarrieren, havde hun ”en tyrkertro på”, at hun kunne klare det. At Vogue f.eks. var det ypperste for en model, anede hun ikke, da hun straks efter fik en opgave for magasinet.

Hun ankom til USA som 17-årig med kropsbehåringen intakt - men det blev der hurtigt lavet om på, fortæller hun nu.

- Jeg følte mig voldet ved at skulle gøre de her ting. Forestil dig Aarhus dengang (Renées fødeby, red.) - barberede sine ben, det GJORDE man ikke. Så det var SÅ grænseoverskridende, dengang de ville have, at jeg skulle barbere min bikinilinje til noget badetøjsfotografering. SÅ væmmeligt. Jeg kunne slet ikke forstå, at nogen tillod sig at have et ærinde på MIN krop. At de ville være det bekendt. Men det var jo bare alt det, modellivet indeholdt, siger Renée Toft Simonsen.

LÆS OGSÅ: Supermodellen Helena Christensen - sådan ser min hverdag ud i dag

Fik nogle ordentlige duske

Det var blandt andet det, hun reagerede på, da hun syv år senere tog i kibbutz. Farvel til modellivet og goddag til selvbestemmelsen.

- Jeg farvede mit hår hennafarvet og lod mit hår under armene gro. Fik nogle ordentlige duske. Lod det gro alle vegne. Det var en personlig oprørs-ting. Jeg er meget autonom. Lidt anarkistisk også på en eller anden måde. Når nogen får et ærinde på min krop eller min person, kan jeg simpelthen mærke det i hele kroppen: BOF VÆK! Og i forhold til det med hår, følte jeg mig voldet, siger hun.

Men dengang i 1980’erne fjernede hun sin behåring ”i en højere sags tjeneste”.

- Der skulle nemlig skovles nogle penge ind. Vi gør alle rigtig meget for penge. Hvor meget vil du skrabe af? Hvor kort vil du klippe dit hår? Hvor langt vil du går for de her penge? Det er en af de diskussioner, jeg har haft med mig selv i ALLE årene. Og stadig har med mig selv: Hvad vil du sælge, og hvad skal det koste? For af en eller anden grund er det blevet sådan i mit liv, at der hele tiden er nogen, der gerne vil købe et eller andet hos mig.

LÆS OGSÅ: Dansk plus size-model i New York: Der er så meget, der er vigtigere end at være tynd

Et forsøg på at bevare sig selv

Hvis man bad Renée om at smide den hvide t-shirt i dag, ville man opdage, at hun barberer sine armhuler igen. Til det siger hun:

- Jeg gør det faktisk også forneden, hæ. Mine tanker og modstand mod at barbere mig dengang, var en del af forsøget på at bevare mig selv i en verden, hvor du bliver set på i ekstrem grad, men aldrig rigtig bliver set alligevel. I sådan en verden kan en lille ting som selv at bestemme, om man vil barbere sig, blive symbolet på autonomi eller underkastelse, om man bevarer selvet eller opgiver sit jeg. Når jeg i dag skriver, om retten til at have en langhåret fisse, handler det om gå imod det kvindeideal, der bliver mere og mere fremtrædende – meget glat, stramt, perfekt og kontrolleret ideal, som jeg tror, vi skal være virkelig varsomme og opmærksomme på, hvis det ikke skal sluge os og gøre os identitetsløse, siger Renée Toft Simonsen.

Renée Toft Simonsen - fra de unge modelår og til nu

https://imgix.femina.dk/1443-renee-bog.jpg

Renée Toft Simonsen har netop udgivet selvbiografien "At finde hjem"

Læs også