https://imgix.femina.dk/media/a32168e205a84557835c41dfd71b85e6_0.jpg
Underholdning

Poesibog: Emilia Van Hauen

2. januar 2012
af Jannie Sundgaard Kristensen
FEMINA har fået lov til at kigge i en række kendte menneskers poesibøger. I denne uge kan du læse, hvad Emilia Van Hauen selv synes, hun er allerbedst til, hvordan hun har katalogiseret sit klædeskab, og hvorfor hun næsten synes, det burde være obligatorisk at gå i terapi

Navn: Emilia van Hauen
Alder: 45 år
Civilstand: Gift med James
Børn: William 11 år, Silas 9 år og ekstrasøn Victor 16 år

Øl/vin: Champagne! Det kan også drikkes om morgenen med juice J

Bukser /nederdel: Mest bukser, men elsker et virkelig godt skåret pencilskirt.

Min yndlingsbog, -musik og - film …. Bøger: Trækopfuglens Krønike af Murakami er total fantastisk, men det er Open med Agassi også og Biernes hemmelige liv af Sue Monk Kid. Film: Gladiator og Ringenes Herre er de rene eventyr med kant. Fire bryllupper og en begravelse er min mands og min film; den har vi set mindst 11 gange og jeg elsker kombinationen af humor og alvor. Musik: Jeg kan stadig undre mig over, at jeg elsker trompetmusik, selvom jeg hører det utroligt sjældent. Min musiksmag er bred, men populær; alt fra klassisk til sådan noget superpop, som mine unger på 9 og 11 hører.

Når jeg skal slappe af, elsker jeg at …. se tv-serier. Damages så jeg næsten i ét stræk over få uger (heldigvis er der vist en 5. sæson på vej!), og lige nu er jeg i gang med Six Feet Under, som godt nok har mange år på bagen, men som stadig holder for dens charmerende blanding af humor og alvor. Jeg ser dem helst på engelsk, og derfor måtte jeg opgive serien The Wire, for jeg forstod ikke en pind af deres slang!

Læs også: Andrea Elisabeth Rudolphs poesibog

Hvis jeg skulle bo i et andet land, skulle det være...
ved det virkelig ikke! Jeg er vokset op med den spanske kultur, fordi min mor er fra Spanien og derfor holder jeg meget af den latinske livsstil med dens kaotiske sanselige univers. På den anden side har jeg ikke meget tålmodighed med ineffektivitet, så måske skulle jeg bo i en Seat, der selv siger, at den har spansk temperament og tysk grundighed! Foreløbig er valget landet på Danmark.

Jeg er virkelig god til.... at formidle tidsånden og spotte de livsformer, der er på vej. Og til at lægge tarotkort.

Jeg er overraskende dårlig til... at spare penge op. Virkelig, virkelig irriterende, at jeg ikke har lært det endnu!

Det dummeste/pinligste, jeg nogensinde har gjort/oplevet.... Jeg tror, det er så pinligt, at jeg har fortrængt det. Jeg kan nemlig ikke komme i tanke om noget, og det ved jeg til gengæld ikke er sandt.

Den største udfordring i mit liv.... er at være mor. For pokker, hvor kan man komme til at gøre meget godt og skidt på samme tid! Og hvor jeg dog håber, at jeg bliver ved med at have et godt og tillidsfuldt forhold til mine drenge, når de bliver store.

Jeg griner … i det hele taget meget, hvis jeg ser den mindste anledning til det. Ikke altid passende, må jeg konstatere…

Læs også: Maise Njors poesibog

Jeg holder mig i form ved…
at gå til fitness, løbe og dyrke yoga. Og så er jeg lige begyndt på Ju Jitsu og det er virkelig fedt!

Min yndlingsdesigner er… Noir og Bllack Noir. I hvert fald under Peter Ingwersen. Jeg er også vild med Elise Gug, Louboutin, australske Melissa og deres plastiksko, og italienske Rive Ardena og deres skønne wedges.

Bedste og mest romantiske øjeblik i mit liv… Ville man spørge en mand om det samme? Altså at sidestille "bedste" med "mest romantiske"? Nogle af de bedste øjeblikke i mit liv, var da jeg fødte mine to sønner, blev kandidat i sociologi, holdt et foredrag på TEDx Copenhagen, eller når jeg sidder og skriver på min nye bog, og der bare går flow i den. Mit mest romantiske øjeblik var da min mand og jeg sagde ja til hinanden i kirken og grinede os gennem ceremonien, fordi vi var så glade.

Hvis jeg kunne spole tiden 5 år tilbage, ville jeg fortælle mig selv at… 40'erne foreløbig er de fedeste år i mit liv!

Hvis jeg kunne ændre noget i mit liv skulle det være…. at jeg startede med at læse sociologi, da jeg kom ud af gymnasiet. Det fag er ganske enkelt min største passion i mit liv, og jeg elsker det!

Jeg er den eneste i min omgangskreds der…. har katalogiseret mit klædeskab, afkrydser hvad jeg har haft på, og har sat det hele i farveorden. Jeg er vist også den eneste, der elsker klægt brød.

Jeg lyver kun når… det er passende…

Læs også: Rasmus Walthers poesibog

Jeg fik mit første kys… da jeg var 14. Altså det første rigtige tungekys. Det fik jeg af Henning med H, som han sagde, og jeg kunne ikke finde ud af at trække vejret og kysse samtidig, så jeg var ved at dø af iltmangel første gang. Siden da har jeg fået lidt mere styr på det.

Jeg er bekymret for… alle de mange diagnosticeringer, som vores børn og unge bliver udsat for i en uendelighed. Normalområdet indskrænkes hele tiden, og det ender sgu med at vi alle fejler et eller andet, som skal medicineres og passiviseres - og sikke et utroligt stagneret og ensrettet samfund, vi så får. Udvikling kommer i høj grad af at slå sig på kanterne i livet og personligheden, og det SKAL der bare være plads til i et samfund, der er langt udover overlevelse.

God stil er… når man tager ansvar for sig selv og erkender egne evner og mangler, så man kan bidrage aktivt til fællesskabet. Rigtig god stil er når man også begynder at tage ansvar for andre; især hvis man gør det ved at hjælpe andre til at hjælpe sig selv.

Jeg græder når… jeg ser noget rørende menneskeligt. Eller når jeg bliver rigtig ked af det. Jeg har lige været på en uges yoga/meditationsophold, hvor hele holdet blev udsat for en terapiform, der hedder familieopstilling. Her storhulkede vi hele holdet i flere dage, og det var meget overvældende og meget befriende. Men så var der ligesom også grædt igennem…

Når jeg er alene, elsker jeg at…. tulle rundt. Det er den måde jeg bygger kreativ energi op på, og for mig er alenetid ikke en luksus; det er ganske enkelt en nødvendighed, hvis jeg skal kunne yde arbejdsmæssigt.

Det bedste råd, jeg har fået, var… hmmm, det er jeg lidt usikker på. Måske at gå i terapi. For det har da virkelig været befriende på så mange måder, at det næsten burde være obligatorisk for alle. På linje med skattebetaling og højresidekørsel. Tænk, et samfund vi kunne have, hvis alle havde et minimum af indsigt i egne mønstre, så man kunne vælge mere frit, hvordan man egentlig havde lyst til at handle. Wow.

Det første jeg lægger mærke til hos en mand er…. hans krop, hans hænder og hans smil. Jeg er til ret maskuline mænd, og hvis de også ser lidt rå ud, er jeg solgt. Især hvis de har et dejligt smil, og jeg fornemmer, at de har humor og selvironi, så bliver det ikke meget bedre. Nå jo, de må også gerne have et kvikt hoved. Ja, jeg forlanger ikke så meget J Generelt er jeg dog ret betaget af mænd; synes de er nogle fantastiske og interessante væsener, som jeg jævnligt bliver forundret over og beundrer.

Læs også: Annette Heicks poesibog

Mænd er flottest, når de er klædt i… en skarpskåret smal habit. Det er altså den mest sexede mandeuniform i min verden.

Enhver kvinde bør vide at mænd… er vidunderlige og har en stor evne til at elske deres kvinder, hvis de blot får lov til at være den mand, de er.

Mænd er uimodståelige når… de griner af noget sjovt, man siger.

Mænd er uforståelige når…. de taler bil-, motorcykel-, golf-, håndbold-, fodbold og krigssprog. Så fatter jeg sjældent en bønne af, hvad de siger. Og jeg er også fuldstændig ligeglad. Lad dem endelig have det sammen - hvilket de fire hanner i min familie har!

Læs også