https://imgix.femina.dk/media/article/1521-pernille-rosenkrantz-stress.jpg
Underholdning

Pernille Rosenkrantz-Theil blev syg med stress: Jeg var udbrændt

27. maj 2015
webversioneret af redaktionen
foto: Carsten Seidel
Da Pernille Rosenkrantz-Theil gik ned med stress, opdagede hun det ikke, før det var alt for sent

Politikeren Pernille Rosenkrantz-Theil udstråler samme energi som en Duracell-kanin med nyopladte batterier. Hun er født sådan: ”Jeg har altid haft sindssygt meget krudt i røven.”

Pernille Rosenkrantz-Theil har livet igennem været vant til sit eget høje energiniveau, at hun ikke opdagede, der ikke længere var blus på batteriet, før det var for sent. Hun røg ned i stresskælderen. Det fortæller hun i et interview med FEMINA i denne uge.

- Jeg var det, man kalder udbrændt. Jeg var helt ude i den yderste fase. Der var en meget lang periode, hvor jeg stadig var i fuld galop på arbejde, hvor jeg BURDE have sygemeldt mig. Jeg havde også fået af vide af en læge, at jeg burde sygemelde mig, det havde jeg bare på ingen måde lyst til. Det er rigtig svært at erkende, at man har stress. For mig var det.

Politikeren Manu Sareen fik også stress. Han fortæller, hvordan alt kollapsede omkring ham

Også selvom hun havde alle symptomerne.

- Hukommelsestab havde jeg massivt. Et symptom på stress kan være, at man faktisk slet ikke kan huske, hvad man har foretaget sig på arbejde, medmindre man har skrevet det hele ned. Det var så det, jeg gjorde i den periode. Jeg skrev ALT ned. Det bliver en enorm belastning på éns arbejdsdag. At blive syg i hovedet, når det er hovedet, man arbejder med til hverdag, er ikke specielt hensigtsmæssigt. Og jeg syntes, det var flovt. At jeg ikke havde kunnet finde ud af at administrere mig selv bedre, end at jeg blev syg på den måde. Så der var lang tid, hvor jeg egentlig godt vidste, at den var rivende gal, men hvor jeg alligevel ikke kunne finde ud af at trække stikket. Min fornemmelse af forløbet var enormt diffus, og det var svært at have med at gøre. Tre måneder efter jeg blev sygemeldt, blev jeg underviser på Krogerup Højskole i et halvt år, men der gik noget, der ligner to et halvt år, før jeg kunne det samme, som inden jeg blev syg. Jeg kunne passe et arbejde og have et liv, men jeg havde slet ikke de samme kræfter som før.

Tre øvelser, der kan mindske stress. Se dem her

Man ændrer personlighed

Hvad var du for en Pernille, da du var syg?

- Jamen … jeg stod op kl. 10 om formiddagen og lå og slammede serier hele dagen og prøvede at få et eller andet til at fungere. Men ALT brasede jo sammen, da jeg blev syg. Det er noget af det mest forvirrende, jeg nogensinde har oplevet. En del af det, fordi man simpelthen ændrer PERSONLIGHED. Man er simpelthen ikke den, man plejer at være. Men hvem er man så? DET er svært. Når man så bliver rask igen, har man brugt alle mulige kræfter på at finde ud af, hvem man er. SÅ finder man ud af, at man sådan set er sig selv. Man er hevet igennem en følelsesmæssig tørretumbler – for så at finde ud af, at man faktisk lander på benene igen. Måske lidt klogere. Men i hvert fald sig selv. I dag holder jeg øje med symptomerne, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til FEMINA.

Skuespilleren Anne Louise Hassing fik stress. ”Min krop lukkede helt ned” fortæller hun

Køb abonnement på FEMINA enten på din iPad eller som blad - og få spændende interviews med kendte danskere hver uge:

https://imgix.femina.dk/abo_ipad_artikel_banner_610x80.jpg

https://imgix.femina.dk/abo_blad_artikel_banner_610x80.jpg

Læs også