loreen
Underholdning

Loreen vandt Eurovision. Og så skrev hun faktisk også historie

15. maj 2023
Af Silje Qvist
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Det blev en sejr til Sverige, da Loreen gentog succesen fra 2012 og vandt Eurovision med sangen “Tattoo”. Hun er dermed den første kvinde, der har vundet konkurrencen to gange.

Det var tunge skyts, Sverige bragte på bordet, da de dette år stillede op med den tidligere vinder Loreen til Eurovision, der vandt tilbage i 2012 med sangen “Euphoria”.

Det kunne betale sig, for hun endte med sejren efter en intens finale i Liverpool i lørdags

Og dermed skrev hun faktisk historie. Nu kan Loreen kalde sig for den første kvindelige dobbelt-vinder af Eurovision.

Fra Loreen lød det på scenen: “Det her er overvældende. Jeg er så glad og så taknemmelig,” da hun modtog pokalen fra sidste års vinder Kalush fra Ukraine.

Finalen stod til sidst mellem finske Käärijä og svenske Loreen. Men med 583 point nuppede Loreen sejren for næsen af den finske seerfavorit, der ellers fik imponerende 526 point.

Af Käärijäs point kom 376 af dem fra seerne, til sammenligning fik Loreen 243 point fra seerne. Resten af deres stemmer kommer fra juryen, der dette år havde Loreen som deres favorit.

Det betyder, at vi næste år kommer til at se Eurovision i Sverige. Her kan vi ikke forvente andet end en fest, for næste år markerer også et legendarisk år for Sverige i Eurovision.

Næste år er det nemlig 50 år siden, at den svenske gruppe ABBA vandt konkurrencen med hittet “Waterloo”.

Loreen er ikke den første dobbelt-vinder af Eurovision. Johnny Logan vandt tilbage i 1980 med “Hold me now” og igen i 1987 med “What’s another year”, og så skrev han vindersangen “Why me”, der vandt konkurrencen i 1992 og blev sunget af Linda Martin.

Med endnu en svensk sejr, står Irland og Sverige nu lige, når det kommer til antal sejre i Eurovision. Begge lande har vundet syv gange. Sidst Irland fik en sejr, var dog i 1996.

Loreen er efterhånden blevet en kending i den svenske “melodifestivalen”. Her har stillet op hele fire gange. Første gang var i 2011 med sangen “My heart is refusing me”, så var der “Euphoria” i 2012, “Statements” i 2017 og nu “Tattoo” i 2023.

Læs også