pyrus
Underholdning

Julekalender-guide: De bedste julekalendere gennem tiden

21. november 2022
af Redaktionen
Decembers julekalendere er og bliver en fast tradition at se, uanset hvor gammel man bliver! Selvom der kommer nye hvert år, er de gode gamle genudsendelser også guld værd! Få et overblik over årets julekalendere og alle gennem tiden lige her.

Gennem tiden er der blevet sendt et væld af julekalender, men hvor mange kan du huske, og hvilken julekalender er egentlig den bedste? Det kan du få svaret på lige her, hvor vi tager en tur ned af julens nostalgiske vej, belagt med alle årenes julekalendere.

Én måned om året er der for en gangs skyld ikke den store kamp eller tvivl om, hvad man skal se i fjernsynet. I december står den nemlig på julekalender for hele familien. Hver aften fra 1. – 24. december samles familien omkring fjernsynet for at se årets julekalendere, og sådan har det været i mange år.

Hvert år kommer de forskellige tv-kanaler med en ny julekalender, men de gode gamle klassikere, som Nissebanden, Pyrus, Jul på Vesterbro eller Jul i Valhal kan du også være heldig at kunne gense.

Hvilke julekalendere kommer der i år?

I år kommer både TV 2 og DR med en ny julekalender, så der er dobbelt op med julekalendere i år, hvis du skal følge med i begge de nye. DR kommer med den nye julekalender ved navn ’Julehjertets Hemmelighed’, som sendes kl. 19:30. På TV2 kommer tredje del af historien om Tinka med julekalenderen ’Tinka og Sjælens spejl’, som sendes kl. 20.

Læs også: Det vidste du (måske) ikke om Tinka-julekalenderne

Udover de nye julekalendere genudsendes, som altid, også nogle af de gode gamle julekalendere. På Ramasjang er der glædeligt gensyn med nissebanden, når der bliver der sendt ’Nissernes Ø’ kl. 17, og til de morgenfriske unger, er der ’Ramajetternes Jul’ kl. 6 på Ramasjang.

På TV 2 kan du hver eftermiddag fra d. 1. december komme i julehumør med Pyrus, når der sendes ’Alletiders Julemand’. På TV 2 CHARLIE er der nostalgisk gensyn med den humoristiske ’The Julekalender’.

Sidst men ikke mindst, kan du streame mange af de gamle julekalendere på diverse streamingtjenester allerede fra november, så der er ingen risiko for at løbe tør for julekalendere at se i år!

Hvilke julekalendere har der været?

Siden den første julekalender blev sendt i 1962, har det hvert år været en eller flere nye julekalendere, mens der også altid bliver genudsendt nogle af de gode gamle. Det er derfor blevet til en pæn mængde julekalendere gennem årene.

Blandt nogle af de julekalendere, der har været, kan du måske huske Vinterbyøster (1973), Jullerup Færgeby (194), Jul i Gammelby (1979), Nissebanden (1984), Jul på slottet (1986) og Bamses julerejse (1996), som alle blev sendt på DR. TV 2 har også sendt nogle gamle julekalendere, som The Julekalender (1991), Pyrus (1994, 1995, 1997), Krummernes Jul (1996) og Brødrene Mortensens Jul (1998).

Her kan du se, hvilke julekalendere, der er blevet sendt gennem tiden fra år 2000 til i dag på DR1 og TV2. Hvor mange af dem, kan du huske?

Julekalendere gennem tiden

2000: Jul på Kronborg (DR) og Pyrus – Alletiders eventyr (TV 2)

2001: Genudsendelse af Nissebanden (DR), Krummernes Jul og The julekalender (TV 2)

2002: Nissebanden i Grønland (DR)

2003: Nissernes Ø, Jul på Vesterbro (DR) og Jesus og Josefine (TV 2)

2004: Pyrus – Alletiders Jul (TV 2)

2005: Jul i Valhal (TV 2)

2006: Absalons hemmelighed (DR) og Pyrus – Alletiders Nisse (TV 2)

2007: Jul i svinget (DR) og Pyrus – Alletiders Julemand (TV 2)

2008: Mikkel og guldkortet (TV 2)

2009: Pagten (DR)

2010: Genudsendelse af Absalons Hemmelighed (DR) og Pyrus – Alletiders Eventyr (TV 2)

2011: Ludvig og julemanden (TV 2)

2012: Julestjerner (DR)

2013: Tvillingerne og julemanden (TV 2)

2014: Tidsrejsen (DR)

2015: Juleønsket (TV2)

2016: Den Anden Verden (DR)

2017: Snefald (DR) og Tinkas juleeventyr (TV 2)

2018: Theo og Den Magiske Talisman (DR)

2019: Tinka og kongespillet (TV 2)

2020: Julefeber (DR)

2021: Kometernes Jul (TV 2)

2022: Julehjertets Hemmelighed (DR) og Tinka og Sjælens spejl (TV 2)

Læs også: Hvilken skuespiller har spillet med i flest julekalendere?

Hvad er den ældste julekalender?

DR har sendt julekalendere siden 1962, mens TV 2 først kom med i 1990. DR’s første og dermed ældste julekalender hed ’Historier fra hele verden’, men den første, som de fleste af os husker at have hørt om er nok ’Vinterbyøster’, som blev sendt første gang i 1973. TV 2’s ældste julekalender er ’Trolderik og Nisserne’ fra 1990, men de slog rigtigt igennem med ’Pyrus – Alletiders jul’ i 1994.

Kilde: Danmarkshistorien

Hvad er den bedste julekalender?

Der er bestemt delte meninger om, hvad den bedste julekalender er, men at bedømme ud fra antal af genudsendelser, er nogle julekalendere mere populære end andre.

Blandt de mest sete julekalender, er Pyrus en favorit med både Alletiders jul og Alletiders nisse, men de nyere julekalendere om Tinka er også nogle af de mest populære. Tinka og Kongespillet er desuden den højest kvalitetsvurderede julekalender, hvilket peger på, at den kunne være en af de bedste julekalendere i gennemsnit.

På listen over mest populære og sete julekalendere er også Jul i Valhal, , Ludvig og Julemanden, Nissebanden, Julestjerner, Juleønsket, Julefeber, Tidsrejsen og Jesus og Josefine.

Kilde: TV 2

Læs også