Belle Gibson
12. maj 2022

Influencer Belle Gibson snød hele verden: Sådan faldt hendes løgn fra hinanden

23-årige Belle Gibson tryllebandt hundredtusindvis af følgere med sin mirakuløse kræftovervindelse, men hele hendes historie om helbredelse gennem kål, clean eating og plantebaseret kost skulle vise sig at være løgn fra ende til anden.
Af: af Signe Frederikke Pedersen
Belle Gibson

Foto: Andrew Henshaw Photography/TV 2

Foto: Andrew Henshaw Photography/TV 2

Hun var en af Instagrams første og største stjerner.

Overfor 300.000 følgere fortalte australske helseinfluencer Belle Gibson sin utrolige historie i kvadratiske billeder. Historien om hvordan hun i årevis havde levet med en terminal kræftdiagnose.

Ikke nok med det. Hun havde endda haft succes med at holde en aggressiv hjernetumor i skak. Alene gennem sund kost.

Hendes opskrifter delte hun med følgerskaren fra 2013 under aliasset: @healing_belle. Først på den sociale platform, men siden også både gennem en app og en succesfuld kogebog, ”The Whole Pantry”. Flere af hendes læsere var – som man kan se i BBC-dokumentaren på TV 2 Play ”Influenceren, der snød alle” – selv kræftsyge.

Den unge kvinde bag megasuccesen lovede, at hendes overskud ville blive doneret til velgørende formål. Hun var kun ude på at give videre, og nu var hun efterhånden en stor inspiration for et massivt publikum.

Men så – i sommeren 2014 – skete der noget:

- Det er med frustration og smerte, at jeg har måtte finde overskud til at fortælle jer alle sammen, at jeg er blevet ramt af yderligere to kræftformer, skrev Gibson nu pludselig på sin profil, og den barske besked kastede opmuntrende respons af sig fra hendes mange fans.

Foto afslørede hende

Men de tunge nyheder om den eskalerende kræftsygdom, vækkede journalisten Richard Guilliatts mistanke. Den garvede sundheds- og sygdomsjournalist på avisen The Australien var den eneste, der sad med det afgørende – og afslørende spørgsmål:

Hvordan kan det lade sig gøre at leve i fem år med en hjernetumor uden at blive behandlet?

– Og så vidt jeg kunne se i mainstreammedier, var der ingen, der havde stillet spørgsmål til hendes historie, fortæller han i dokumentaren på TV 2.

Belle Gibson havde haft usædvanligt held med at slette det meste af sin historie fra før 2013, da hendes Instagrameventyr startede.

Men Guilliatt gravede sig frem til et billede af en bare 17-årig Belle på et skateboardchatforum.

På fotoet af hendes arm kunne han skimte en tatovering, der var identisk med Belle Gibsons tatovering. Og nu var han overbevist. Det var den samme kvinde.

Og hans undren blev kun større, da han intet sted kunne finde hendes efterhånden verdensberømte hjernetumor beskrevet.

– Jeg fandt en tekst af hende, hvor hun skrev, at hun havde fået en hjerteoperation og havde været død på operationsbordet i tre minutter, inden hun blev genoplivet, fortæller han.

– Alle billeder og tekster vidnede om en yngre Belle Gibson, der lavede en masse dramatiske historier. Men ingen steder blev det nævnt, at hun skulle have den hjernetumor, som hun senere blev landskendt for, siger han.

Dårlig hukommelse

Han satte et interview op med Belle Gibson, som beredvilligt stillede op i både tv-, radio- og magasininterviews efter sin voldsomme succes som sundhedsguru.

De to mødtes i marts 2015 på en café i Melbourne.

Her sad den unge kvinde med det bemærkelsesværdige sunde udseende og fortalte, hvordan hendes to nye kræftdomme muligvis var fejldiagnoser. Mange dele af hendes resterende historie om hjernetumoren hang heller ikke sammen, men hun forklarede det med, at sygdommen havde ædt en stor del af hendes hukommelse.

Journalisten Richard Guilliatt udgav et par dage efter artiklen: ”Megablogger tvivler på sine egne kræftpåstande”.

Og så begyndte løgnen for alvor at blive trevlet op.

Skyldig

Det virker unødvendigt på dette tidspunkt at understrege, at unge, smukke, selvhelbredende Belle aldrig på noget tidspunkt havde lidt af hverken hjernetumor eller andre kræftformer.

Men derudover stod det hurtigt klart, at hun heller ikke havde doneret penge til velgørenhed, som hun ellers påstod at have gjort.

Gibson blev hevet i retten. Anklagen lød på "vildledende opførsel".

Hun blev i 2017 dømt skyldig og fik en bøde på 410.000 australske dollars – eller 1,9 millioner kroner.

Münchausen by internet

Begrebet har i kølvandet på især historien om Belle Gibson fået et navn: Münchausen by internet, hvor indehavere af sociale profiler lyver sig syge udelukkende med den hensigt at få sympati og omsorg.

Dokumentaren ”Influenceren, der snød alle” kan ses på TV 2 Play.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også