https://imgix.femina.dk/media/article/1430-ida-auken-skiftede-til-radikale.jpg
Underholdning

Ida Auken om skiftet til Radikale: Det har været en af de sværeste beslutninger i mit liv

25. juli 2014
af redaktionen
foto: Petra Kleis
Ida Auken har brugt det sidste halve år på at fordøje den livsforandrende beslutning, hun tog i januar, da hun skiftede parti

Dagen efter Annette Vilhelmsen trak sig fra formandsposten i SF, skiftede den nu forhenværende miljøminister Ida Auken fra SF til Radikale Venstre. Og det var en meget stor beslutning at skifte parti, fortæller den 36-årige politiker.

- Jeg tror, det at skifte parti er en mindre skilsmisse. Jeg følte også, at det, at jeg skulle skilles fra det Miljøministerium, som jeg bare elskede, var en mindre skilsmisse. Så det har da været en af de mest dramatiske og sværeste beslutninger i mit liv, siger Ida Auken.

LÆS OGSÅ: Politik er egentlig noget møg, siger formand for de radikale, Margrethe Vestager

Det var det rigtige at gøre

Da Annette Vilhelmsen havde trukket SF ud af regeringen den 30. januar i år, gik Ida Auken over i Miljøministeriet, hvor hun hankede op i sig selv og tog turen rundt på alle gangene og sagde farvel. Bagefter tog hun ud i Miljøstyrelsen med to dåseøl til en afskedsreception for en mangeårig medarbejder, der havde kæmpet lige så ihærdigt – og forgæves – for at få pant på tyske dåser som hun selv.

- Efter det havde jeg bare brug for at tale med min meget gode og kloge veninde. Jeg tror nok, det var dér, det gik op for mig, at det var slut. Altså … at jeg på en eller anden måde ikke ku’ mere i den sammenhæng. Jeg overvejede, om jeg skulle gå ud af politik. Så stillede hun mig spørgsmålet om, hvorfor jeg var i politik. Da jeg så begyndte at beskrive det samfund, kiggede hun på mig og sagde: ”Har du overvejet at blive radikal?”.

Hvad sagde du så: ”Er du rigtig klog?” …?

- Jamen … det er en MEGET stor beslutning at skifte parti. Men … jeg kan bare huske, at jeg kørte fra hende med det spørgsmål. 10 minutter i ministerbilen. Fra Vesterbro til Frederiksberg. Ingen lang tur.

- Da jeg kommer hjem, siger jeg til min mand: ”Jeg har besluttet at blive radikal.” Det var ret afgørende, hvordan han reagerede. Han sagde: ”Det kan jeg godt forstå.” Det siges altid, at man træffer beslutninger, som om man selv gør det. Aktivt, bevidst, reflekteret og overvejet, ikke? Men nogle gange SKER det bare. Det her var langt hen ad vejen også en følelsesmæssig beslutning. Det var det rigtige at gøre, siger Ida Auken til FEMINA.

LÆS OGSÅ: Pia Olsen Dyhr var altid bekymret som barn

Læs også