https://imgix.femina.dk/media/article/1449-iben-kadziola.jpg
Underholdning

Iben var prinsens ungdomskæreste: I dag er hun lykkelig, men alvorligt syg

4. december 2014
redigeret af redaktionen, FEMINA
Foto: Carsten Seidel og All Over
De fleste husker nok bedst Iben Kadziola som prins Joachims ungdomskæreste – dengang hed hun bare Detlefs til efternavn og var fotomodel. Der er gået mange år siden, og i dag er hun ovenud lykkelig med sin mand Thomas – men hun er også alvorligt syg med kræft

De fleste husker nok bedst Iben Kadziola fra dengang hun hed Detlefs til efternavn og var kæreste med prins Joachim i næsten fem år. Det er næsten 20 år siden nu, og hverken under eller efter havde hun behov for at gå i detaljer om sig selv.

Siden har Iben Kadziola holdt sig ude af offentligheden. Men i dag er livet et helt andet for den nu 47-årige billedkunstlærer. I et interview i denne uges FEMINA, fortæller hun nu, hvordan hun har det i dag. Hun er lykkelig for sit liv med sin mand Thomas Kadziola og deres børn. Men hun er også alvorligt syg.

Hvordan har du det?

- Åååh … sådan som man har det, når man har fundet sit livs kærlighed og er ovenud lykkelig og samtidig bliver ramt af alvorlig sygdom. Det svinger bare følelsesmæssigt fra den ene yderlighed til den anden, siger Iben Kadziola.

LÆS OGSÅ: Iben var kæreste med prinsen i fem år

For ung til at fejle noget

For godt tre år siden skiftede livet retning for Iben Kadziola.

- Jeg havde i løbet af et par år været hos min praktiserende læge fire-fem gange: ”Jeg kan ikke forstå, at jeg er træt, at mit hår ligesom ryger af, at min hud klør, og at jeg har smerter i min ryg.” Min mor havde kræft, og jeg syntes, der var symptomer, der lignede. Især den dér udmattelse. Jeg var tappet på en helt ekstrem måde. De sidste gange jeg gik hjem fra den praktiserende læge, gik jeg hjem og satte mig til at stortude. Jeg fik bare at vide: ”Du er jo for ung til, at du kan fejle noget.” Men der VAR jo noget rivende galt. Jeg har også altid været meget aktiv og var begyndt at løbe lidt. Men jeg kunne ikke forstå, at jeg fik afsindigt ondt i ryggen, hver gang jeg rørte mig. Så gik jeg til en fantastisk kiropraktor. Tredje gang sagde hun: ”Iben, det her er ikke mit bord. Må jeg godt skrive til din læge?”.

LÆS OGSÅ: Jeg håber, jeg bliver fuldt arbejdsdygtig igen, siger Bodil Jørgensen, der var udsat for en alvorlig ulykke i sommer

Kræv at blive undersøgt

Ibens nye praktiserende læge sendte hende videre til undersøgelser, og der viste det sig, at hun havde langsomt voksende tarmkræft, som pludselig var gået amok. Den havde spredt sig til underlivet og ind i ryggen. Lægerne opererede. Men hvor Iben Kadziola havde forestillet sig, at hun ”bare” skulle igennem noget profylaktisk kemo, så viste virkeligheden sig at være en anden. I dag kæmper hun stadig. Der er metastaser i lungerne og en i bækkenet. Kræften bliver holdt i ave med kemo og stråler, og smerterne med stærk medicin. Iben Kadziola har et vigtigt budskab:

- Gå til læge, hvis du fornemmer noget. Skift læge, hvis det ikke bliver taget alvorligt. Jeg skulle have sagt: ”Jeg KRÆVER at blive undersøgt.” Jeg fik at vide, at jeg bare skulle træne rygsmerterne væk. Og lægen var også træt om eftermiddagen, sagde han … Lige dér skulle jeg have været mig selv tro. Jeg kunne jo godt mærke på min krop, at der VAR noget galt. Jeg fortryder SÅ meget, at jeg ikke havde LIDT mere selvtillid til at insistere. Det har fyldt rigtig meget for mig og gør det stadig: Hvorfor lyttede jeg ikke til mig selv og min krop? Jeg kunne have været sparet for meget. I værste fald for at miste livet, siger Iben Kadziola til FEMINA.

Læs også