https://imgix.femina.dk/media/article/ditte_okman.jpg
Underholdning

Ditte Okman: "Sig ja. Til en vild stilling (job) og til en vild stilling (sex)"

28. juli 2020
af Nina Ettrup
Foto Gregers Overvad
"Kvinder fortæller ofte hinanden, at vi skal huske at sige nej. Men jeg synes, vi skal blive bedre til at sige ja." siger den 45-årige journalist og debattør. Her er hendes ti leveregler.

Fortryd aldrig, Lyv aldrig og lyt - til musik, dine venner, børn, ord og lyde. Det er nogle af de livsdogmer, journalist og debattør Ditte Okman forsøger at efterleve.

Ditte Okmans 10 leveregler

1. Sig ja. Kvinder fortæller ofte hinanden, at vi skal huske at sige nej. Men jeg synes, vi skal blive bedre til at sige ja. Til en vild stilling (job), til en vild stilling (sex), til en date, til en opgave, til en fest, selv om vi ikke kender et øje, til en fest, selv om vi er trætte. For så oplever vi mere, udvikler os mere og får mere erfaring.

2. Fortryd aldrig. Man skal altid tilgive sig selv det, man gjorde. Uanset hvor pinligt det er, og uanset hvor tåbeligt det var, så gjorde du det, du gjorde. Måske fordi du sagde ja. Måske fordi du var uovervejet. Men du gjorde det. Videre!

3. Lyt. Det er vigtigt at lytte. Til dine venner, til musik, til ord, til lyde. Og til dine børn. Jeg er begyndt at gå meget til koncerter, og det er en kæmpe luksus bare at modtage. Ofte græder jeg til koncerter. Det føles rart, som en forløsning. Som om nogen ved, hvad der skal trykkes på, så der bliver plads til igen at trække vejret.

4. Følg din intuition. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange min indre stemme har fortalt mig præcis, hvad der var rigtigt og forkert, hvordan jeg skulle gribe noget an, eller hvilken vej jeg skulle gå. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har valgt at overhøre den og er endt med at gøre det forkerte. Lyt – også til din indre stemme. Den ved alt. Stort set.

5. Lyv aldrig. Det er så dumt at lyve. Du er voksen! Stå ved dig selv, vær dig selv bekendt og tag de slag, der måtte komme ved at sige sandheden.

6. Kig op. Min afdøde bror var altid ekstremt nærværende, mens jeg ofte har mit ansigt begravet i min mobiltelefon. Løft blikket. Kig folk i øjenene. Se, hvad der sker omkring dig. Snus ind. Måske lever man en lille smule mere, når man registrerer omgivelserne.

LÆS OGSÅ: Signe Lindkvist: "Jeg blev tit valgt fra, fordi jeg ikke var lækker nok"

7. Gå til begravelser. Jeg har været til en del de seneste par år. Det er trist, men det er også smukt. Og det er en reminder om, at vi alle skal herfra, og derfor nok skal overveje at leve, mens vi er her.

8. Vær en god ven. Loyalitet er ikke kun rockere og bandemedlemmer forundt. Når du ligger på dit dødsleje, tror jeg ikke, du vil tænke så meget på, hvilke bøger du udgav, eller hvor fantastisk det var, at du kun havde to sygedage om året. Jeg tror, man vil tænke på de kærlige relationer, man havde.

9. Døm ikke. Lyt og spørg. Vær åben.

10. Nyd, rejs, elsk. Jeg bruger alle mine penge på mad og oplevelser. Jeg har også tøj på kroppen, og mine børn har lidt legetøj, men de har flere rejser, biografture, udstillinger og ponyridninger.

LÆS OGSÅ: Anne Linnets kone: "Havde Anne været en mand, var hun blevet kaldt en gammel gris"

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også