https://imgix.femina.dk/media/article/1448-charlotte-bircow.jpg
Underholdning

Charlotte Bircow: Jeg var jo opskriften på en krop, der ikke skulle kunne blive syg

27. november 2014
af Redigeret af redaktionen, FEMINA, Aller Media
Det kom som et chok, da Charlotte Bircow fik konstateret brystkræft for tre år siden. På den anden side af sygdommen vil hun nu gerne dele sine erfaringer med andre, der har brug for støtte til at komme igennem et kræftforløb

Det var Charlotte Bircow, der introducerede danskerne til stramme balder og flade maver – og hun har både skrevet bøger og holdt foredrag for masser af træningshungrende danskere. Men den 19. april 2011 kom chokket. Charlotte Bircow var hos lægen og fik beskeden om, at hun havde brystkræft. Hun havde mærket knuden, men havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hun havde diagnosen kræft. Det fortæller hun nu i et interview med træningsmagasinet MOVE.

- Jeg tænkte, at det kunne simpelthen ikke være rigtigt, og måtte ned på gulvet og ligge med benene i vejret, mens jeg kom mig over chokket. Jeg var jo opskriften på en krop, der ikke skulle kunne blive syg. Jeg dyrkede motion, havde ammet, spist sundt og gjort alt efter forskrifterne. Jeg følte mig på ingen måde syg, så det var svært, at jeg skulle forholde mig til, at min krop var under angreb, I 25 år havde jeg sagt til folk, at hvis bare de levede sundt og dyrkede motion, skulle alt nok gå. Men det passede jo ikke, siger Charlotte Bircow.

Jeg håber, jeg bliver fuldt arbejdsdygtig igen, siger Bodil Jørgensen, der var udsat for en alvorlig ulykke i sommer. Læs hendes historie her

Holdt sig i gang

Det var først, da Charlotte Bircow begyndte at opleve bivirkningerne ved den kemo, hun tog imod, at hun rigtig begyndte at føle sig syg. Og der måtte hun virkelig hive sig selv op.

- Der var op- og nedture. Nogle dage kunne jeg absolut intet, og andre dage kunne jeg både grine og motionere. Jeg vidste, at jeg ville få det bedre af at motionere, så jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at holde mig i gang. Hvis du bare lægger dig ned på sofaen, så kan jeg nemlig love dig for, at kemoen tager over, siger hun.

Gør ting, der gør glad

På den anden side af en livstruende sygdom står Charlotte Bircow nu tilbage med endnu mere at give af. Og at dele sine erfaringer med dem, der ønsker støtte til at komme igennem deres kræftforløb, er blevet en naturlig del af hendes mission her i livet.

Læs her, hvorfor vejrværten Anja Fonseca skammede sig over at lide af bulimi

- Som en positiv effekt af sygdommen ser folk mig i højere grad som et helt menneske nu og associerer mig ikke kun med motion og faste balder. På den måde er jeg blevet mere en mental inspiration end en fysisk inspiration. Og det er faktisk noget, som jeg altid har stræbt efter at være, siger Charlotte Bircow og understreger, at selvom livet med en livstruende sygdom tærer på både krop og psyke, er det vigtigt at tænke positivt.

- Gør de ting, som gør dig glad. For mig hjælper det at være aktiv, få et godt grin, male eller gå en tur i den friske luft, hvis jeg er ked af det. Livet er et valg, og det er ikke altid nemt. Jeg har også haft dårlige dage i mit sygdomsforløb, men selv den hårdeste tid bliver lidt rarere, hvis du gør de ting, der gør dig glad, siger Charlotte Bircow til MOVE.

Læs også