Anne Linnet og Katrine Kjær er gift
Underholdning

Anne Linnets kone: Havde Anne været en mand, var hun blevet kaldt ‘en gammel gris’

4. maj 2020
Udgivet første gang 16. april 2020 - af af Line Felholt Foto Christian Hoyer
Der er 38 års aldersforskel imellem Anne Linnet og hendes kone Kathrine Kjær, men kærligheden holder dem sammen. Vi har mødt ægteparret til en snak om deres forelskelse.

Man kan godt se, vi har været et varmt sted, ik? siger hun og peger på sin ansigtshud. Ud over at være solbrun midt i januar er den også lækker marcipanagtig, som den slags er, når man stadig er i 20’erne.

Jo, man kan godt se på deres teint, at Anne Kristine Kjær Linnet og Kathrine Kjær Linnet har været på bryllupsrejse et sted, hvor solen har skinnet kærligt på dem. Nærmere bestemt Mexico i 17 dage, fortæller de.

Men det er nu mere varmen i øjnene på dem begge, der afslører, at vi har at gøre med et par, der for blot to dage siden er trådt ud af flyveren hjem fra deres bryllupsrejse.

Anne Linnet, hende, hvis sange har sat sig på tværs, gjort os smukke og dejlige, været med os, når vi er gået i tusind stykker, giftede sig 21. december med Kathrine Kjær. En ung, smuk, imødekommende, selvsikker, skarp og fremaddrevet kvinde, som alle os danskere, der ‘kender’ Anne så godt, først skal lære at kende nu.

Det må vi i øvrigt gerne, kan man mærke på hende. Og på Anne.

Der er en befriende ‘her er vi, hvad vil du vide?’-tilstedeværelse hos dem begge. Ingen undskyldninger for noget. Hvis man skulle synes, der var behov for det.

Kathrine Kjær er opvokset i en lille by væk fra storbyer og frisind. Det er ikke så længe siden, hvis man kigger på årskalenderen. Hun har ikke oplevet 70’ernes ‘Kvindesind’, 80’ernes ‘Hvid magi’ eller 93’s ‘Tal til mig’. Hun har sin egen historie. Som også indeholder forelskelser, spring ud, kvinder og nu ægteskab.

– Jeg er opvokset et sted, hvor det tog lidt tid at erkende sin seksualitet og turde springe ud. Ikke på grund af mine forældre. Og heller ikke, fordi der er noget dårligt at sige om byen. Det er bare ikke lige noget, man gør der, siger Kathrine Kjær.

Artiklen fortsætter under billedet

anne linnet og katrine kjær om aldersforskel mellem de to

Derfor var hun heller ikke sprunget ud, dengang hun mødte Anne Linnet første gang. Det skete for 10 år siden: 17-årige Kathrine er taget til koncert med ikonet sammen med en gruppe veninder. De sidder helt ude i siden klemt sammen i en vindueskarm. Undervejs i koncerten kan både hun selv og veninderne fra musikgymnasiet godt mærke, at der er øjenkontakt og særdeles god energi mellem sangerinden på scenen og Kathrine i salen.

– Da koncerten er slut, kommer en vagt hen til mig. ‘Anne vil gerne se dig ude bagved’. Jeg blev helt paralyseret. ‘Jeg kender hende ikke’, sagde jeg, og så løb jeg nærmest ud ad salen. Jeg var i benægtelse om min seksualitet, fortæller Kathrine om det første møde for 10 år siden.

Anne sidder ved siden af hende og lytter og smiler og tilføjer for en god ordens skyld:

– Det er første og eneste gang, jeg har bedt en vagt om at gå ud og hente en blandt publikum. Som regel går jeg ud og giver autografer bagefter, hvis nogen rigtig gerne vil have det, og så kører vi videre til næste by. Jeg har aldrig før decideret sagt: ‘Hende dér vil jeg snakke med’. Men der var så god og fin en kontakt. Ikke noget fan-noget. Jeg kunne godt mærke, at der var noget andet i det.

LÆS OGSÅ: Anne Linnet: Jeg er ikke en formormormor, der kan hente hver torsdag

‘Jeg har set dig før’

Her slutter Anne og Kathrines historie, del 1. De fortsætter hver deres liv. Anne Linnet bliver gift med den dengang 23-årige Tessa Franck, som hun får to børn med, Isolde og Nemo, der i dag er ni og seks år. Kathrine Kjær finder ud af, at hun er til kvinder, flytter til København, dater, springer ud, tager en bachelor i dansk litteratur og påbegynder derefter jurastudiet på Københavns Universitet. Kathrine arbejder samtidig på et kontor, hvor advokaten modtager Dignity-
prisen for sit socialretslige arbejde. Anne Linnet spiller koncert for Dignity på Det Kongelige Teater. En veninde spørger, om Kathrine vil med. Ja, det vil hun gerne.

– Vi købte billetter i sidste øjeblik og sidder helt oppe bag en søjle. Min veninde vil rigtig gerne backstage, og det kommer vi via Annes korpige, fortæller Kathrine.

Da Anne får øje på Kathrine bag scenen ... nej, dét beskriver hun bedst selv:

–Går jeg direkte hen til Kathrine. For at sige det mildt! griner hun. Kathrine griner med:

– Ja, Anne peger på mig og siger: ‘Jeg har set dig før’. Dét havde jeg ikke lige regnet med. Der var jo gået 10 år.

I mellemtiden var Kathrine med egne ord blevet ældre, modigere og var i øvrigt sprunget ud.

– Så da alle musikere og gæster gik i byen bagefter, fik vi lejlighed til at tale sammen, siger Anne og udveksler et af den slags smilende blikke med Kathrine, som elskende mestrer, når der bliver spurgt til deres første møde.

– Det var kærlighed ved første blik. Tiltrækningen var der med det samme, fortæller Kathrine. Men de tog det stille og roligt. Nogle dage efter koncerten gik de en lang tur ved havet og snakkede.

– Jeg havde en fornemmelse af, at her var det rigtige. Noget stærkt. Noget, der skulle værnes om, fortæller Anne Linnet.

Passer på hende

Man kan ikke tale om Anne og Kathrines første møde og efterfølgende forelskelse uden at spørge til især aldersforskellen og kendisfaktoren, netop fordi den er så markant mellem den 66-årige Anne og 28-årige Kathrine og mellem den ikoniske Linnet og den ukendte Kjær. Det må da have spillet en rolle netop i starten af forholdet?

– Måske lidt, siger Kathrine med tænkehatten på, men ‘Anne Linnet’ forsvandt allerede på den første gåtur sammen.

– På den der gåtur vidste jeg jo godt, at tiltrækningen var der. Men jeg vidste jo ikke, at vi ville blive kærester og gift. Jeg gik en tur med et menneske, som jeg gerne ville lære at kende, og hvis tanker, jeg var superinteresseret i. Så vi snakkede om alt muligt, som man gør, når man gerne vil lære hinanden at kende, fortæller hun og tilføjer:

– Og i dag tænker jeg aldrig over det. I hvert fald ikke når vi er alene. Når vi er ude sammen i det offentlige rum, kan jeg godt komme i tanke om det. Og så overrasker det mig.

– Jeg kan faktisk mærke, at du passer lidt på mig i det offentlige rum. Du ser ting, jeg ikke gør. Om folk står med mobilen og har gang i kameraet. Der føler jeg, at du passer lidt på mig, siger Anne Linnet.

Det har heller ikke været et ‘issue’ for dem, når Kathrine Kjær har haft sin kæreste med første gang blandt vennerne. Altså kæreste som i ‘Anne Linnet’.

– Måske lidt på mine arbejdspladser, hvis Anne har været med. Der har de måske været lidt ‘star-struck’. Men folk, der kender mig godt, ved præcis, hvilke kvaliteter jeg drages af, og dem ser de tydeligt i Anne. Hvis mine veninder er star- struck, viser de det i hvert fald ikke, siger Kathrine Kjær.

– Nej, jeg befinder mig godt med dine veninder. Det er heller ikke noget, jeg har mærket noget til. De er supersøde og meget nemme at være sammen med. Måske tænkte jeg selv over det første gang, jeg mødte dem. Men det gør jeg med alle fremmede, jeg møder, fortæller Anne Linnet.

Alderen er ikke til at ignorere. Man kan se, at der er forskel der. De er lige smarte i tøjet. Lige lækre i håret. Nogenlunde samme farve i øvrigt. Lige flotte funklende diamantringe på. Akkurat lige åbenlyst forelskede. Men Anne er 38 år ældre end Kathrine. For Anne Linnet er det ikke nyt at forelske sig i yngre kvinder. Hun gjorde det senest med ekskonen Tessa, som var 23 år, da de giftede sig i 2013. For Kathrine Kjær er det heller ikke nyt.

– Jeg har tidligere været i forhold med kvinder, der er meget ældre end mig. Min ekskæreste lige før Anne var fem år yngre end hende, fortæller hun.

Der er også andre ting, der hurtigt tager luften ud af aldersballonen. F.eks. at Kathrines far er i 80’erne og reelt kunne være Annes far. Desuden har Kathrine en stor vennekreds, hvoraf en del er ældre end hende selv.

– Når vi sidder her og taler om vores aldersforskel med dig, så føles det som et fremmedlegeme. Den dér ting, som vi aldrig selv tænker over. At der er 38 år imellem os, siger
Kathrine Kjær og kigger på sin kone, som er helt enig.

Eller ...

– Det lyder da helt tosset, hvis man tænker på, at jeg var 38 år, da Kathrine blev født. Den tanke er helt hul i hovedet. Men så er der bare den anden del, hvor der er rigtig mange ting, hvor vi er lige, siger Anne Linnet og fortæller om fascinationen af Kathrines evne til at reflektere over livet og hendes evne til at formulere sine tanker:

– Sprog og ord betyder rigtig meget for mig. Men nok mest i mit professionelle liv. Ikke så meget i det private.

– Ja, det er meget sjovt, at du sætter ord på alt musikalsk, og jeg sætter ord på alt i det talte sprog. Der har du nok kunnet lære noget af mig, siger Kathrine.

– Jeg er vant til at formulere mig, når jeg arbejder, tænke i formuleringer og skifte ord ud hele tiden, til de giver den helt rigtige mening. Men det har nok betydet, at jeg i mit private og følelsesmæssige liv og i interaktionen med andre har været mere stille og tavs. Pludselig møder jeg et menneske, der sætter ord på alting og kræver en dialog om en masse ting. Det er godt for mig, for det har jeg nok savnet. Det er i hvert fald noget, jeg sætter meget stor pris på hos Kathrine.

Omvendt er der også ting ved Anne, som Kathrine holder særligt meget af og let sætter ord på.

– Din ro helt sikkert. Der er noget næsten melankolsk over dig. Eller i hvert fald noget meget fint og blødt. En sårbarhed, selvom du gerne vil være lidt rå og powerful og stærk. Den side af dig er der nok ikke super mange, der ser. Den kom også bag på mig, fortæller Kathrine.

LÆS OGSÅ: Anne Linnet: Alderen giver mig en ballast

Ingen shitstorm

Man skal insistere lidt for at få Fru og Fru Linnet til at gå et spadestik dybere ind i en snak om alder, hvilket ellers er oplagt i en tid, hvor cougars, sugardaddies og den slags er blevet faste ord i det danske sprog. Formentlig, fordi de reelt ikke tænker over deres egen aldersforskel. Men hvis man meget gerne vil have dem til det, så er det også okay. De kan både give og modtage et lille prik i siden, viser de.

– Okay, aldersforskellen spiller da helt klart en rolle. Hvis Anne havde været på min alder, var vi ikke endt i et forhold, siger Kathrine Kjær.

Point taken.

Anne Linnet tilføjer, at hun altid har haft unge mennesker omkring sig. Hun har ikke haft et årti uden små børn i sit liv. Hun har haft syv i alt, i dag er fem af dem voksne. Hun har desuden altid været i en branche med mange unge. Omvendt har Kathrine Kjær været vant til at have folk omkring sig, der var ‘gamle’. Både hendes forældre, men også venner og ekskærester, der er en del ældre end hende.

Men hvis Kathrine var en mand, var Anne blevet kaldt en cougar. Havde Anne været en mand, var hun blevet kaldt ‘en gammel gris’, griner Kathrine Kjær højt.

– Ej, vi har faktisk overhovedet ikke oplevet en shitstorm omkring det her, tilføjer hun.

– Nej, vi oplever tværtimod, at der er en rigtig fin stemning omkring det. Jeg tror, de fleste glæder sig, når andre er glade. De fleste synes, det er dejligt, når de ser, at der er kærlighed mellem to mennesker, supplerer Anne Linnet.

Kathrine har måske snarere oplevet, at hun som yngre kvinde har skullet bevise over for sine ældre udkårne, at hun har noget at byde på.

– Jeg har ofte skullet kæmpe lidt for at overbevise dem om, at jeg er på niveau med dem. Og også at jeg virkelig ville dem. Jeg synes jo, at det er en helt forkert opfattelse, at mænd bliver flottere med alderen, men kvinder det modsatte. Kvinder bliver også mere interessante med alderen. Og smukkere i takt med de ting, de har oplevet i livet. Personligt vil jeg hellere læse en lang bog end en pixibog, siger Kathrine og tilføjer efter lidt betænkningstid:

– Men det er måske rigtigt nok, at alder spiller en rolle for andre. Det er i virkeligheden nok sværere at springe ud som værende til ældre kvinder, end at springe ud som værende til kvinder.

LÆS OGSÅ: Linse Kessler: Hvis jeg kunne vågne op i morgen uden en eneste tatovering ville jeg gerne det

Pisk og smykker

Anne Linnet skriver sange til et nyt album, som skal udkomme til efteråret. Mestendels sange til Kathrine.

– Der er ingen vej uden om, smiler hun, og forklarer, at kærligheden er en muse for alle kreative mennesker. At den sætter svingninger og tanker i gang, som man kan skrive sange på. Det har hun i øvrigt allerede gjort. I forbindelse med deres bryllup udgav hun sangen ‘Og jeg elsker’, som blev skrevet, da de to for første gang skulle være adskilt.
Men Anne og Kathrine har også fælles projekter. I første omgang en smykkekollektion med et kvindetegn, et kors og en pisk.

– Da jeg mødte Kathrine, kunne jeg se, hvor kreativ hun er med farver og former og æstetik kombineret med hendes interesse for smykker. Vi snakkede om, at det kunne være skønt med et kreativt projekt sammen, fortæller Anne.

De har sammen gjort sig en masse tanker om de symboler, der har fulgt Anne gennem hendes karriere – korset, kvindetegnet og pisken. I smykkekollektionen skal tegnene ses som udtryk for, at kvinden kan sige til og fra i sin søgen efter at være den, hun er og ønsker at være.

– Vi synes endnu ikke, vi er et sted, hvor kvinder kan gøre, hvad der passer dem. Vi har for nyligt set i medierne, at kvindelige chefer kritiseres, hvis de ikke går tækkeligt klædt. Men selvfølgelig skal kvindelige chefer kunne møde op i lårkort nederdel og blive respekteret for det, de kan. Dér kommer kvindetegnet og pisken ind igen. Kvinder kan godt både sige fra og svinge pisken, tage magten og være underdanige på samme tid, siger Kathrine og suppleres af Anne:

– Kvinder er ikke et enten eller. De er et både og. Vi har retten til at gøre med vores krop og vores liv, som vi vil. Det er der også grund til at kæmpe for i dag, og det vil vi gerne slå et slag for ved at åbne op for den snak.

Men her stopper de fælles projekter ikke for det nygifte par, for spørgsmålet om, hvorvidt de to skal have børn sammen, presser sig på.

– Jeg kunne da godt tænke mig en lille Kathrine, siger Anne Linnet og læner sig med et kærligt smil ind mod sin kone.

– Jeg har altid haft små børn. Jeg er vant til det. Men det er noget, vi skal finde ud af først. Hvornår, hvordan. Men nok mest hvornår.

– Ja, det er jo det gode ved at være to kvinder sammen, så er det et meget aktivt valg at få børn. Det er ikke lige – hovsa, noget, der sker, siger Kathrine. Og med et smil får de begge pænt sagt, at resten af de planer og overvejelser indtil videre er private.

Læs et uddrag af biografien "Anne, Sanne og Lis - historien om en dansk musikrevolution"

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også