https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/kendte/2012/11/1244-peter-aalbaek-jensen/1244-peter-aalbaek-copy.jpg
Underholdning

Ålen: Her er mine bedste læseoplevelser

6. november 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, FEMINA, Aller Media
Peter Aalbæk Jensen peger på to ting, som yndlingsbøgerne gerne indeholder

Når Peter Aalbæk Jensen, der er filmproducent, direktør for Zentropa og kendt som 'Ålen', husker tilbage på sine bedste læseoplevelser, er det bøger med et formidabelt sprog, humor og masser af spænding.

Ligesom Ålen ses filminstruktør Susanne Bier også på de røde løbere. Læs her, hvorfor hun hader dem.

Det er også bøger, som indeholder skurke og sex.

Ålen, der også kan skrive skuespiller og manuskriptforfatter på sit CV, fortæller her til FEMINA, hvilke bøger han husker bedst.

Millionærdrengen af Walter Christmas
Bogen er meget kulørt, og jeg var kun syv-otte år, da jeg læste den, alligevel rørte den mig dybt. Den handler om en millionærdreng, som stikker af fra sin rige familie og møder troen på livet og respekten for penge og hårdt arbejde hos en fattig familie. Til sidst finder hans egen familie ham - og så gør drengen den fattige familie rig.

Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg
Det er måske banalt at nævne den - men for fanden, sikke en beskrivelse af én selv og éns ungdom. Jeg synes stadig, man med rette kan kalde den for et hovedværk. Skønt, stort og formidabelt sprog. Jeg er ved at læse hans seneste bog, der hedder 'Nøleren' - hold kæft, hvor kan han skrive, den mand. Det er stor læsning, og så er den skide sjov.

Vil du selv i gang med læsningen? Få inspiration blandt efterårets 20 bedste bøger her.

Afdeling Q - Kvinden i buret af Jussi Adler-Olsen
Der er blevet skrevet i tonsvis af skandinaviske krimier de seneste år, men 'Afdeling Q' er samtidig sjov. Det er en fuldstændig unik cocktail af et 'Olsen Banden'-agtigt univers og rendyrket gru. Det er virkelig et fantastisk miks, som jeg ikke har set eller læst andre steder. Kombinationen af stor humor og stor skræk.

Wilbur Smiths forfatterskab
Er man til store stærke mænd med jagtrifler, veldrejede og villige kvinder på savannen, elfenbensjagte, skurke og liderlighed, så er det den sydafrikanske forfatter Wilbur Smith, man skal læse. Som en sjov parentes har Lone Scherfig lavet en film, der hedder 'Wilbur begår selvmord', efter at have set sin mand og mig ligge på lidoen uden for Venedig og læse Wilbur Smith, som vi begge er store fans af.

Læs også