Bøger til dit efterår
Se, lyt & oplev

SØNDAG anbefaler: 13 læseværdige bøger til dit efterår

30. september 2018
af redaktionen
Foto: PR
Elsker du også at fordybe dig i en god bog inden døre, når efteråret tager fat? Brug den mørke tid på hyggelige, spændende og bevægende læseoplevelser, som vi kan anbefale her på redaktionen, hvor vi har udvalgt 13 bøger til dig.

13 skønne bøger til dit efterår

Uanset om du er til adrenalinpumpende krimier, følelsesladede romaner eller stærke biografier kan du helt sikkert finde en bog, som er noget for dig. Her guide vi dig til nogle af efterårets bedste af slagsen - både dem, vi har læst, og dem vi glæder os til snart bliver udgivet. Rigtig god læselyst.

EN BARNDOM UDEN KÆRLIGHED

https://imgix.femina.dk/den-der-lever-stille.jpg

Da Leonora Christina Skovs mor dør efter mange års kræftsygdom, beslutter Leonora at skrive om sin opvækst i Helsinge. Den er præget af moderens evindelige grådanfald og faderens konstante ”nu har du gjort mor ked af det”, ”så længe du bor hos os, er det vores regler, der gælder” og sågar fysisk afstraffelse. Så hun forsøger desperat at være et perfekt barn og få topkarakterer i skolen – men lige meget hjælper det. Der er ikke meget kærlighed at hente hjemme. Og det bliver ikke bedre, da Leonora som 21-årig springer ud som lesbisk. For det er lige noget, der passer moderens martyrium, og hun beskylder endog Leonora for at være skyld i hendes kræftsygdom. Og da forældrene altid holder sammen, har de kun sporadisk kontakt til datteren frem til moderens død. En hjerteskærende historie om en opvækst tæt på omsorgssvigt og et barns kamp for at få forældrenes anerkendelse og kærlighed.

LEONORA CHRISTINA SKOV: ”Den, der lever stille”

NERVEPIRRENDE DEBUT

https://imgix.femina.dk/kastanjemanden.jpg

En kvinde findes dræbt på en legeplads. Hun er blevet mishandlet og har fået den ene hånd skåret af. Ved liget hænger en lille kastanjemand, og de tekniske undersøgelser afslører et fingeraftryk på kastanjen. Et aftryk fra socialminister Rosa Hartungs 12-årige datter, der blev dræbt et år tidligere, og hvis morder er dømt og fængslet. Efterforskeren Naia Thulin sættes på sagen sammen med Mark Hess, der er blevet smidt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Og mens de modarbejdes af kolleger og chefer, der ikke ønsker at genåbne Hartung-
sagen, bliver endnu en kvinde mishandlet, myrdet og efterladt med en kastanjemand. Og selv om politiet er på sporet af, hvem det næste offer er, lykkes det alligevel morderen at slå til først. Alt peger i retning af et endeligt opgør med Rosa Hartung. Men hvilket og hvorfor? Thulin og Hess graver og graver, og da de endelig kommer på sporet, har de næsten gravet deres egen grav. Nervepirrende debutroman af manuskriptforfatteren til ”Forbrydelsen”.

SØREN SVEISTRUP: ”Kastanjemanden”

LÆS OGSÅ: Kulturredaktøren anbefaler: 7 bøger, du kan ønske dig i julegave

STÆRKT BEVÆGENDE

https://imgix.femina.dk/syng-levende-og-doede-syng.jpg

Der er bøger, man læser med en klump i halsen. Sådan én er ”Syng, levende og døde, syng”. Det er en sydstatsfortælling af i dag, der fortæller rørende om den lille, kloge Jojo, der vokser op som sin lillesøsters beskytter i en ung familie, hvor moderen er sort og stofmisbruger, og faderen er hvid og netop løsladt fra fængslet, og hvor to sæt bedsteforældre trækker sort-hvid-problematikken op, så det ikke kan misforstås. Intet er netop bare sort eller hvidt, og at der er mere mellem himmel og jord, dét forstår man af denne fine roman. Den får en stor anbefaling herfra.

JESMYN WARD: ”Syng, levende og døde, syng”

Pølsesnak i Rusland

https://imgix.femina.dk/tag-ikke-imod-en-poelse.jpg

I 10 nye, fortættede noveller introducerer Leif Davidsen en række mennesker rundtom i verden, som befinder sig et afgørende sted i deres liv: en falleret forretningsmand, en forgældet spillefugl, en forblændet elsker, der vil gøre alt for sin nye kærlighed – og en aldrende kunstner, der har mistet sin inspiration. Tvivl, retningsløshed, hævntørst, desperation – og ikke mindst: lidenskab og kærlighed folder sig ud over siderne, hvor også stederne kommer til live.

LEIF DAVIDSEN: ”Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier”, 300 s., 249,95 kr. Lindhardt og RInghof. Udkommer 9. oktober

Alvorlig sjov

https://imgix.femina.dk/brysterne-skal-hoppe-naar-man-hikker.jpg

Kom med indenfor, når Hella Joof og Karen Thisted tager livet op til overvejelse i en sommerlang samtale. En åbenhjertig bog om det svære, men også fantastiske, morsomme, vigtige og finurlige i tilværelsen. Vi garanterer: Det bliver ikke kedeligt. F.eks. når de taler om at være Super Carla og Pippi Langstrømpe, at ligne nogen og kunne genkende sig selv; som Hella siger: – Det er altid sådan en trøst, når man genkender sig selv og alt sit lort i andre mennesker. Så tænker man: ”Ah, jeg er ikke alene”. Det vil jeg gerne med den her bog.

HELLA JOOF & KAREN THISTED: ”Brysterne skal hoppe når man hikker”. 240 s., 300 kr. Politikens Forlag. Udkommer 25. oktober

Sidste ombæring

https://imgix.femina.dk/syv-sind.jpg

Endelig får vi afslutningen på Lotte Kaa Andersens trilogi, der byder på et satirisk og stærkt underholdende portræt af voksne mennesker på livets solside i Københavns nordlige forstæder i årene efter finanskrisen og frem til i dag. For Line er livet med Peter i Dubai varmt, luksuriøst og ensformigt. Cille er nået til en skillevej i sit ægteskab med Ask, for visse ord kan ikke tages tilbage, og visse muligheder viser vejen væk fra livet på Hambros Allé. Caroline og Kaare har for længst taget skridtet og lever hver sin tilværelse, men hvad med sønnen Lukas? ”Syv sind” er sidste bind i trilogien, der begyndte med ”Hambros Allé 7-9-13” og fortsatte med ”100 dage”.

LOTTE KAA ANDERSEN: ”Syv sind”, 320 s., 249,95 kr. Rosinante. Udkommer 15. november

LÆS OGSÅ: Andre dejlige bøger, du kan læse i din fritid

Allan Karlsson er tilbage!

https://imgix.femina.dk/den-hundrede-og-etaarige-der-taenkte.jpg

Det er som at møde en kær, gammel ven: Allan ligner sig selv, men han er blevet 101 år og tager os igen med på en rejse gennem verdens galskab. I centrum står atomoprustningen, hanekampen mellem verdens førende ledere, dumhed og bitter strid. Vi møder Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel og en svensk udenrigsminister, der spekulerer på, om det her virkelig sker. Allan navigerer ved hjælp af sit kæreste eje – en iPad. I den står alt, hvad der er værd at vide, og endnu mere, som Allan godt kunne være foruden.

JONAS JONASSON: ”Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget”, 380 s., 299,95 kr. Modtryk. Udkommer 22. november

En chance til kærligheden

https://imgix.femina.dk/vi-som-elskede.jpg

Matt og Grace møder hinanden på New York University, hvor de bor på samme kollegie og forelsker sig. Han fotograferer hende, og hun spiller cello for ham. De er uadskillelige. Indtil Matt får en praktikplads på National Geographic og rejser til Sydamerika. Da han kommer hjem igen, er Grace væk. 15 år senere ser han hende igen fra et togvindue og efterlyser hende efterfølgende via en annonce. Da de mødes igen, står det klart: Selv om der er gået 15 år, er det, som om tiden har stået stille.

RENÉE CARLINO: ”Vi som elskede”, 300 s., 199,95 kr. People’sPress. Udkommer 8. oktober

Danmarks vilde rose

https://imgix.femina.dk/savage-rose-forside-18.jpg

The Savage Rose er uden sidestykke i dansk musikhistorie. Gennem 50 år er gruppen med Annisette i front gået deres helt egne veje og har ikke bare forholdt sig til tidernes skiften, men også til verden. For første gang præsenteres den fulde historie om det legendariske band fortalt af Annisette selv. Vi følger bandets rejse gennem fem årtier og de personer og begivenheder, der har været med til at farve musikken: Fra succeser som Dødens Triumf og Wild Child til en selvvalgt tilværelse uden for den etablerede musikbranche, hvor musikken stadig levede, men værdikampen overskyggede hitlisteplaceringerne og tilbage til spotlyset igen med Black Angel.

MICHAEL GONZALES og ANNISETTE KOPPEL: ”Ild og frihed – 50 år med The Savage Rose”, 480 s., 300 kr. Politikens Forlag. Udkommer 23. oktober

Mellem barndom og ungdom

https://imgix.femina.dk/kastevind.jpg

Tidligt i Alberte Windings liv gik forældrene hver til sit, og et par år efter tog hendes mor sit eget liv. Men midt i det hele havde Alberte også sorgløse snakke om drenge med sin veninde, lavede bål på stranden i lyse somre og ønskede sig brændende en hest og tykkere hår. ”Kastevind” er en skildring af barnets verden og af at stå på tærsklen til ungdommen med en længsel efter at høre til.

ALBERTE WINDING: ”Kastevind”, 150 s., 249,95 kr. Rosinante.

LÆS OGSÅ: Redaktionen anbefaler: Tre bøger, der gjorde indtryk

Historisk lægekrimi

https://imgix.femina.dk/al-koedets-gang.jpg

Edinburgh i 1847 er en stinkende smeltedigel, præget af vold, fattigdom, rigdom og medicinske fremskridt. I den ældste bydel dør en række kvinder på samme uhyggelige måde. I byens nye bydel skal den medicinstuderende Will Raven begynde i sin læreplads hos en anerkendt fødselslæge. Will flytter ind i sin mentors hjem. Her møder han Sarah Fisher – en atypisk tjenestepige, som ikke ligger under for nogen. De to bryder sig ikke synderligt om hinanden, men de har hver deres grunde til at involvere sig i drabene på de unge kvinder. Det er første bog i en stort anlagt historisk spændingsserie. De medicinske og videnskabelige opdagelser i romanen er baseret på virkelige begivenheder og personer.

AMBROSE PARRY: ”Al kødets gang”, 350 s., 299,95 kr. Modtryk. Udkommer den 16. november

FANATISK TRO

https://imgix.femina.dk/miraklernes-nat.jpg

Gidselforhandler Niels Bentzon er fortvivlet, for hans elskede kone, Hannah, er dødeligt syg og nægter at være indlagt, så hun tager til Lourdes. Niels bliver i mellemtiden involveret i et bizart mord, en ung mand, der ser ud til at være blevet korsfæstet. Niels kontakter Hannah, der bliver så engageret i sagen, at hun tager til Jerusalem. For at opleve et mirakel, finde en morder eller dø. I mellemtiden finder man endnu en ung korsfæstet mand. Og Hannah følger fortsat i Jesus fodspor, og morderen er nu på jagt efter Niels, og det har han en helt særlig grund til!

A.J. KAZINSKI: ”Miraklernes nat”

Femte ud af syv

https://imgix.femina.dk/maanesoesteren.jpg

Tiggy d’Aplièse elsker sit job i et hjortereservat i det skotske højland, men det står foran en lukning, og Tiggy takker ja til et arbejde som vildtkonsulent på godset Kinnaird. Her møder hun sigøjneren Chilly, som fortæller hende, at hun har et særligt talent, og at det engang for længe siden er blevet forudsagt, at han vil være den, der sender hende hjem. Efterhånden som Tiggy følger sporet tilbage til sin fortid i den smukke andalusiske by Granada, begynder hun også at udvikle sit eget særlige talent, og også hun må træffe et svært valg. ”Månesøsteren” er femte bind i Lucinda Rileys serie De syv søstre.

LUCINDA RILEY: ”Månesøsteren”, 560 s., 299,95 kr. Cicero, Udkommer 13. november

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også