Will Smith og Chris Rock
Oscar 2022

Slap Will Smith virkelig afsted med at slå Chris Rock på Oscar-scenen?

28. marts 2022
af Rita Gunnarsdóttir Dam
Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix
Oscar-akademiet tager afstand fra vold, efter at Will Smith slog Chris Rock på scenen. Men får det nogen konsekvenser for skuespilleren?

Årets Oscar-uddeling løb søndag nat af stablen.

Men det er ikke priserne, hæderen og skuespilpræstationerne, som løber med opmærksomheden. Desværre.

Da komiker Chris Rock gik på scenen for at præsentere prisen for "Bedste Dokumentar", lavede han en joke om Will Smiths kone, Jada Smith.

Chris Rock sagde, at han: "Glædede sig til at se hende i G.I. Jane 2". Med henvisning til Jada Smiths kronragede frisure.

Herefter forlod Will Smith sit sæde, gik på scenen og slog Chris Rock i ansigtet.

Da han vendte tilbage til sin plads, råbte han: "Hold min kones navn ude af din fucking mund."

Will Smith og Chris Rock

Oscar-dækningen gik efterfølgende i sort skærm. Dækningen blev dog igangsat igen få minutter senere.

– Wow. Will Smith smækkede mig lige én, lød det bagefter fra Chris Rock, der tydeligvis så rystet ud.

Vinder pris

Under og efter hændelsen var det tydeligt at se, at publikum og ikke mindst internettet var forundret over, om det var en del af showet eller ej.

Senere på aftenen modtog Will Smith prisen for "Bedste mandlige hovedrolle" for filmen "King Richard", og her blev det slået fast: Det var ganske ægte.

Under sin takketale undskyldte han til Oscar-akademiet og hans mednominerede, men ikke til Chris Rock.

Flere medier har spekuleret i, at hans reaktion skyldes, at Jada Smith lider af alopecia, pletskaldethed, som hun har været meget åben om på sociale medier.

Fysisk vold

Akademiet har efterfølgende været ude at tage afstand fra Will Smiths slag på scenen.

"Akademiet accepterer ikke vold af nogen art," skriver det på Twitter. Akademiet har dog ikke meldt ud, om voldsepisoden får nogen konsekvenser for skuespilleren.

Internettet er kogt over med reaktioner på nattens hændelse og diskussioner om, hvorvidt det er upassende at lave jokes, der kan relateres til en hårsygdom.

Samtidig bliver det mange steder slået fast, at det er helt uacceptabelt, at et voldeligt overfald har fundet sted. Uanset hvad baggrunden måtte være.

Komiker Kathy Griffin skriver blandt andet på Twitter, at: "Det er ikke særlig smart at gå op på en scene og udsætte en komiker for et fysisk overfald."

Skuespiller Mark Hamill skriver, at: "Komikere er vant til at håndtere 'hecklers' (personer, der afbryder en person på scenen på en aggressiv måde, red.). Voldeligt, fysisk overfald … not so much."

Politiet i Los Angeles har ifølge ABC News udtalt, at det kender til hændelsen, men har udtalt, at: "De involverede parter har afvist at indgive en politianmeldelse."

Læs også