https://imgix.femina.dk/1439-serier.png
Se, lyt & oplev

Seje seriedamer

24. september 2014
af Mette Rou Lund
foto: TV 2, DR, HBO, Netflix, All Over Press
De er skarpe, ambitiøse og ikke til at slå ud. Men også småskøre, strategiske og følelsesladede. I anledning af at Iben Hjejle er tilbage på TV 2 som journalisten Dicte i tv-serien baseret på Elsebeth Egholms populære krimiromanserie, giver vi her skulderklap til de seje seriedamer.

De danske
Seje kvinder har længe været en vigtig ingrediens i nogle af de mest populære danske tv-serier, så de behøver ingen større præsentation, men vores favoritter er: kriminalkommissær Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i Forbrydelsen, kurator og arving Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm) i Arvingerne, statsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) i Borgen. Alle benhårde damer, som på hver deres måde er seje og alligevel også meget menneskelige og i stand til at tage både alle de rigtige og også alle de forkerte beslutninger.

Carrie Mathison i Homeland
CIA-agenten Carrie følger sine egne regler i kampen for at beskytte USA imod terror. Det er ikke altid lige velset af omgivelserne, og det har også barske konsekvenser. Carrie lider af en bipolar lidelse, hvor symptomerne (depression, mani, vrangforestillinger, mangel på grænser, følelsesmæssig ustabilitet) påvirker hendes valg. Men det at hun handler stik imod alt fornuft og ikke har situationsfornemmelse gør, at hun er stærk i de sindssyge situationer, som hun ofte lander i, og at hun kan se ting på en helt anden måde end sine kollegaer.
Skuespiller Claire Danes fik sit store gennembrud overfor Leonardo DiCaprio i Baz Luhrmanns Romeo + Juliet, og vi kender hende også fra serien My So-Called Life og filmen Little Women.

Nessa Stein i An Honourable Woman
Den engelsk-israelske forretningskvinde Nessa så sin våbenhandlerfar blive myrdet af PLO som barn, og som voksen kæmper hun for forsoning mellem Israel og Palæstina. En ikke ufarlig kamp, som blandt andet resulterer i, at Nessa på et tidspunkt bliver kidnappet. Nessa er en modig kvinde, der har mange modsætninger i sig, som miniserien skrider frem. Hun er sårbar, iskold, naiv, klog, selvdestruktiv, selvopofrende, lidenskabelig på én gang.
Maggie Gyllenhaal (søster til Jake) er en fremragende skuespiller, der ikke er alt for ”hollywoodificeret”; hun tør vise sit ansigt uden makeup og er i det hele taget meget sin egen. Vi kender hende fra Secretary og Batman-filmen The Dark Knight.

Daenerys Targaryen i Game of Thrones
I starten virker den unge Daenerys som en usikker kvinde, der lader sig styre af sin skøre bror. Men da hun bliver gift med lederen af den krigeriske og stolte Dothraki-folk og får ryddet psyko-bror af vejen, så træder Daenerys i karakter som en karismatisk leder og en selvstændig kvinde, som prøver at stoppe de uretfærdigheder, hun møder på sin vej. Samtidig med at hun kan være meget rå overfor sine fjender. Dragemoderen, som hun bliver kaldt, har gerne en drage eller flere ved sin side, og det gør hende ikke mindre sej.
Emilia Clarke har vi ikke set i så meget andet end Game of Thrones.

Margaret Schroeder i Boardwalk Empire
Hun har godt nok giftet sig med en værre gangstertype (Nucky – seriens hovedperson, der er (bundkorrupt) politisk leder i 20’ernes Atlantic City, spillet af Steve Buscemi), men Margaret har ikke glemt, at hun er en fattig irsk immigrant. Hun er idealistisk i sit forsøg på at hjælpe og forud for sin tid i sin kamp for kvinders rettigheder. Derfor er hun sej, selvom hun er lidt for god til IKKE at spørge for meget ind til mandens lyssky forretninger.
Kelly McDonald fik sit store gennembrud i Trainspotting og har senest imponeret i rollen som Josh Brolins kone i Coen-brødrenes No Country for Old Men.

LÆS OGÅS: Er du aghængig af tv-serier? Her er dit næste fix

Claire Underwood i House of Cards
Hun er faktisk FOR tough, men vi kan alligevel ikke lade være med at blive fascineret af isdronningen, der til fulde matcher sin præsidentmands måde at være strategisk og udspekuleret på. Alligevel kan vi fornemme, at der er et menneske bag den kølige og kyniske facade. Et menneske, der har taget nogle drastiske valg i sit liv og ofret alt for sin egen og især mandens på karriere i den politiske serie, der er smækfyldt med intriger på højt plan og eksplosive rævekager.
Robin Wright, som vi husker fra Forrest Gump, har fået sig et comeback i rollen som præsidentfruen Claire, og sjældent har en korthårsfrisure været så velvalgt. Mon ikke folkene bag ”Arvingerne” har set et par afsnit eller to af House of Cards, da de skabte Trine Dyrholms Gro-rolle?

Virginia Johnson i Masters of Sex
Når vi taler USA i de bornerte 50’ere, så er det sin sag at være en fraskilt karrierekvinde, der forsker i sex og også gerne har casual sex med sine kollegaer. Men Virginia Johnson finder sig ikke i at være underlagt samfundets normer, og i tv-serien, der er baseret på virkelige personer og begivenheder, kaster hun sig modigt ud i at assistere den tørre læge William Masters i hans forskning i sexvaner. Lizzy Caplan har den perfekte blanding af varme, humor og intelligens, og den rigtige Virginia Johnson kan være godt tilfreds med Caplans måde at portrættere hende på. Stilen fejler bestemt heller ikke noget, hun kan virkelig bære en nederdel, skjortebluse og rød læbestift. Vi har også set Caplan i tv-serierne Party Down og True Blood.

Vanessa Ives i Penny Dreadful
Hun kan kunsten at være forførende selv i tilknappet sort kjole og med håret skrabet tilbage i en stram knold. Men Vanessa Ives er meget mere end sexet. Hun er mystisk, skræmmende og handlekraftig i gyserserien, der er en gotisk blanding af myter om vampyrer, Frankenstein, Dorian Grey og meget andet grumt fra gyserverdenen. Vanessas indre dæmoner rumsterer i bogstaveligste forstand, og vi ved aldrig helt, om hun er på de godes eller de ondes side – eller midt imellem…
Vanessa bliver spillet af Eva Green, som havde sit gennembrud i Bertoluccis The Dreamers, og ellers kender vi hendes som Bond-baben Vesper Lynd i Casino Royal.

LÆS OGSÅ: Online-tv - bestem selv, hvad du vil se

Læs også