https://imgix.femina.dk/media/1e8fc5f429754e69a9d751f24972be2b.jpg
Se, lyt & oplev

Noveller: En atypisk debutant

13. april 2010
af Charlotte Hallbæck
Anja Otterstrøm arbejder til daglig som fuldmægtig, men under den akademiske overflade banker et hjerte for novellegenren. Nu udkommer hendes første novellesamling ”Enebørn”

Anja Otterstrøm er nok det, de fleste vil kalde en atypisk debutant. Hun er oprindelig uddannet cand.merc.jur og arbejder til daglig i et ministerium, men når arbejdsdagen er forbi, kaster hun sig over novelleskrivningen. Det har nu resulteret i novellesamlingen "Enebørn", der udkommer på Forlaget Bahnhof den 15. april.

Anja Otterstrøm betegner sig selv som en rigtig flinkeskolepige, der altid har gjort, hvad omgivelserne forventede af hende. Nu føler hun selv, hun har gjort sin "borgerpligt" med alt hvad det indebærer af hus, mand, børn og karriere, og derfor har hun kastet sig over kunsten.

Selv er hun godt klar over, at det til tider provokerende indhold i hendes noveller måske ligger langt fra det billede, hendes venner og kolleger har af hende:

- Der var en kollega, der sagde til mig, at hun syntes, jeg var sådan en "pæn" pige, der aldrig bander eller bryder normen. Jeg tror, hun får et chok, når hun læser mine noveller, griner Anja Otterstrøm.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f82a38151866473a809f3d63ce178fdb.jpg

Anja Otterstrøm

Forfatteren siger selv, at hun elsker noveller, fordi de er som små stykker mørkt chokolade. Meget koncentreret og fortættet i smagen. Og så fremhæver hun fordelen ved at læse noveller, som ellers måske ikke er en genre, danskerne traditionelt bruger meget tid på.

- De passer jo til vores "hurtige" livsførelse - de fleste noveller kan man læse på fem minutter. Jeg ville synes, det var dejligt, hvis flere fik øjnene op for, at der findes andet end krimier, siger Anja Otterstrøm.

"Enebørn" er en række noveller, der tilsammen tegner et portræt af moderne mennesker og deres indbyrdes relationer. Novellerne tager udgangspunkt i de hemmeligheder, vi har overfor hinanden. Midt i hverdagen kan et lyn slå ned og afsløre, at tingene slet ikke er, som vi forestillede os, og at dem, vi kender bedst, er dem vi kender mindst.

Der er ikke så få overraskelser i vente både for læseren og for novellernes personer - og en hel del stof til eftertanke. Enebørn handler nemlig ikke mindst om vores misforståelser i forhold til hinanden og om de følger, de kan få, følger som kan være både morsomme, absurde og tragiske.

Silhuet af en synder
Netshopping feminashoppen

Læs også