https://imgix.femina.dk/media/article/1448_maria_gerhardt_er_aarets_0.jpg
Se, lyt & oplev

Maria Gerhardt er årets kvindelige kulturikon: ”Den ene dag sidder jeg på hospitalet, den anden dag drikker jeg champagne”

24. november 2015
af Camilla Kjems og Charlotte Hallbæck
DJ og forfatter Maria Gerhardt blev i dag kåret til årets kvindelige kulturikon, da champagnehuset Veuve Clicquot kårede vinderen af dette års Very Clicquot Award 2015

DJ og forfatter Maria Gerhardt vandt i dag den prestigefulde pris Very Clicquot Award 2015, der gives til en kvinde, der har pionerånd, talent, moderne sind og kreativitet.

Prisen gives som en anerkendelse for hendes mange talenter, blandt andet blev Maria Gerhardt kendt som en af de mest populære DJ’s i København, der op gennem 00’erne stod for soundtracket på byens natklubber og til hippe branchefester. Sideløbende med det tog skrivetalentet over og blev til en karriere for Maria Gerhardt, da hun skildrede den københavnske tidsånd i bl.a. Information, Cover og i magasinet Københavner, som hun var med til at starte.

I 2013 blev hun diagnosticeret med brystkræft, og måtte med ét se sig selv gå fra at være kendt DJ til kræftpatient. Den kamp har hun åbent og ærligt beskrevet i sin debutroman, ”Der Bor Hollywoodstjerner på Vejen”, som høstede rosende ord fra både anmeldere og læsere.

Læs også: 7 kvinders stærke historier om kræft

Prisoverrækkelsen fandt sted på The Standard i København, og hendes mednominerede til prisen var skuespiller Trine Dyrholm og billedhugger Marit Bente Nyhavn.

Om begrundelsen for at give prisen til Maria Gerhardt, sagde komitémedlem Leonora Christina Skov:

- Marias talent er åbenlyst, og uanset om hun har jongleret med ord, beats eller holdninger, har hun formået at inspirere og udvise mod og ærlighed. Hun markerede sig for alvor som forfatter, ikon og forbillede med den fantastiske debutbog, ”Der Bor Hollywoodstjerner på Vejen”, som har været med til at aftabuisere en sygdom, der rammer hver niende kvinde. Som forfatter og kvinde kan jeg kun tage hatten af for Marias mod og talent, siger komitemedlem og forfatter Leonora Christina Skov, som nominerede Maria Gerhardt.

Ud over Leonora Christina Skov består Very Clicquot Award-komiteen af designer Ole Yde, gallerist Martin Asbæk, forfatter Hanne-Vibeke Holst og operasanger Jens-Christian Wandt, der alle var enige om at tildele prisen til Maria Gerhardt.

Nu er du kåret til årets kvindelige kulturpersonlighed, og prisen er givet til dig, fordi du kvinde, pioner og tør gå forrest. Har det haft nogle personlige omkostninger for dig at turde være den, der går forrest?Hvilken kvinde i dit eget bagland har været en inspiration for dig? Og hvorfor?Hvad er din største drøm?

Hvordan tør du være så åben og ærlig? Ville det ikke være nemmere og mindre sårbart at gemme sig væk fra offentligheden i stedet?

Jo, det ville det men nu er jeg i den situation at jeg er uhelbredeligt syg, så hvis jeg skulle det, skulle jeg jo pakke mig selv helt væk. Nu må jeg balancere et liv hvor jeg den ene dag er på Rigshospitalet og blive stukket så mange gange at mine arme er helt blå. Og den anden dag sidder her og drikker champagne og bliver interviewet. Det er jo benhårdt at gennemgå de behandlinger jeg gør og den diagnose jeg har. Det er kun tre måneder siden jeg fik min diagnose som uhelbredeligt syg. En måneds tid efter skulle jeg læse højt af min bog foran 300 mennesker på Louisisana. Og dér brød jeg faktisk sammen, og Uffe Ellemann og andre fremmede mennesker måtte sidde og trøste mig. Der var jeg nok et sted hvor jeg var lidt for sårbar. Jeg tror stadig ikke helt jeg forstå at jeg aldrig bliver rask. Det kommer nok til at tage nogle år. Men jeg satser på at jeg kan leve længe ved at kombinere både traditionel og alternativ behandling, og på den måde købe mig så meget tid til der måske om 10 år er kommet en kur.

Very Clicquot Award 2015 gives til en kvinde, der har pionerånd, talent, moderne sind og kreativitet. De samme karakteristika som Madame Clicquot viste, da hun i 1805, som blot 27-årig, overtog ledelsen af sin afdøde mands champagnehus og drev Veuve Clicquot til at blive et af verdens mest succesfulde champagnehuse.

Læs også