https://imgix.femina.dk/media/97955342e69f4201a3abb2c52ec2dcf3.jpg
Se, lyt & oplev

Lærke Winther: Jeg har det godt med Velsignelsen

4. maj 2009
af Lotte Garbers
Foto: Sanne Berg, All Over og DR
Lærke Winther er især kendt som den sjove kvinde i satireserien ”Normalerweize” på DR2. Lige nu er hun aktuel i den alvorlige film ”Velsignelsen”, der vandt priser, allerede inden den fik premiere i Danmark.

Lærke Winther er blevet kendt som hende den sjove fra satireserien "Normalerweize". Men selv om hun er mest kendt for at fremkalde latter, så synes Lærke Winther ikke, hun er faldet i typecasting-fælden.. Hun har spillet både i gyseren "Mørke", tv-serierne "Album" og "Mille" og en del klassisk teater. Og nu kan vi se Lærke Winther i den dominerende hovedrolle i spillefilmen "Velsignelsen".

Lærke Winther

Lærke Winther med sin dansepartner Klaus Kongsdal i Vild med Dans i 2006.

Vigtig og bundærlig
Velsignelsen handler om Katrine, der får en datter, og så indfinder lykken sig bare ikke. Det er en meget gribende film, og en ærlig og meget nøgen film. - Jeg har det rigtig godt med den film, for den er så utrolig vigtig, og bundærlig. Katrine er den her velfungerende kvinde, der bliver indhentet af en masse uforløst efter at have født sin datter, og det udløser en kæmpe krise. Den viser os virkelig, hvor ensomt det er at være rigtig dårlig - psykisk, siger Lærke Winther.

Fødselskrise
- Jeg synes godt, vi kan have en tendens til at have en alt for barsk omgangsform med hinanden ... Det er, som om vi ikke ser dårligdommen hos hinanden, selv om vi står lige ved siden af. Omverdenen vil så gerne snydes. Hendes mand spørger: "Er du sikker på, at du kan klare det?" og Katrine nikker, og han vælger at tro hende. Så går han og efterlader hende i et helvede af ensomhed med en baby, som hun er bange for, hun ikke elsker på den rigtige måde, fortsætter Lærke.

Lærke Winther

Lærke Winther i satireserien Normalerweize, der vises på DR2.

Bed om hjælp
Lærke Winther har ingen opskrift på, hvordan man skal tackle det store under, det er at få et barn. Ud over det nærliggende gode råd om, at man skal huske at sige det højt, hvis man synes, det er svært og ensomt. - Det med at bede om hjælp og erkende sin svaghed, det er skræmmende og skamfuldt, og så skal man lige huske på, at det også er, mens man står dér med maxitrusser og maxibind og ammeindlæg, man skal gøre det. Det er ikke lige dér, man er på toppen psykisk.

Lærke Winther

Lærke Winther, Solbjørg Højfeldt og Mads Risom i Velsignelsen.

En film for alle
Men "Velsignelsen" er ikke en film om en mor, det gik galt for. Det er en film, som vi alle sammen kan forholde os til. Jeg kommer virkelig til at huske, at jeg lavede den, for vi forstod hinanden så godt, instruktøren og jeg. Jeg følte virkelig med karakteren, og skuespiller skal jo kende sig selv for at bruge sig selv til at spille andre. Men selv om man investerer noget af sig selv i en rolle, bliver det jo ikke nødvendigvis personligt af det.

BLÅ BOG

Lærke Winther
Er 33 år og har en datter på fire og er gift med faderen.
Er lige nu aktuel i den danske spillefilm "Velsignelsen", som allerede har vundet to priser i Sverige. Spillede moderen Laila i DR's familieserie "Mille" og har bl.a. medvirket i tv-serien "Album" og spillefilmen "Mørke". Hun skal lave mere af sin satireserie "Normalerweise" til december, denne gang som liveshow på Bellevue Teater sammen med Anna Neye Poulsen: "Det eneste, Anna og jeg vil afsløre, er, at der nok kommer noget med step."

Læs også