https://imgix.femina.dk/media/dadaf5454426476d989b837df10849c3.jpg
Se, lyt & oplev

Karen Mukupa udgiver nyt album

28. marts 2012
af Nicola Voss
Karen Mukupa er aktuel med sit nye album Human, der akkurat som hende selv, byder på fusioner af stilarter, sprog og toner. Stilen er både poppet, hip hoppet og afrikansk og sangene synges på engelsk, dansk og swahili. Vi har talt med sangerinden om, hvad albummet betyder for hende


Hvorfor hedder dit nye album Human?

At vokse op mellem to kulturer, cirkler mine tekster på 'Human', om at finde hjem og ikke mindst om at være menneske med al den skønhed det bringer, men ikke mindst de fejl, som også følger med og som livet indeholder. Det ville være så kedeligt, hvis vi alle så ens ud, spiste det samme mad, snakkede på samme måde og lignede robotter.
Ikke alt er perfekt, slet ikke jeg, og det er, hvad der gør os menneskelige.

Hvad betyder netop dette album for dig?
Med Human føler jeg at jeg endelig har formået at forene mine europæiske rødder med mine afrikanske - en drøm jeg har haft, siden jeg startede min rejse ind i musikken, som rapper i en alder af 15.
Som barn lyttede jeg til mine forældres plade kollektioner som bestod af musik fra Beatles til Jimi Hendrix, Fela Kuti til Miriam Makeba og fangede mig i selv synge med på disse albums, såvel som at lytte til Michael Jackson, Prince og senere fordybe mig i hip hoppens verden. Med mit nye album har jeg forsøgt at afspejle disse påvirkninger og derfor indeholder Human genrer som hip hop, afro, pop og soul.

Hvad har været vigtigt for dig med dette album?
Det var vigtigt for mig at få mit band til at spille med på albummet og vigtigt for mig ikke at følge en strøm, men at skabe musik som kom fra hjertet. Derfor har Human også en 'live' lyd som måske skiller sig ud fra andre albums, som bliver udgivet i øjeblikket og har en lyd som jeg føler, er min egen.

Hvilke følelser håber du din musik vækker i lytterne?
Jeg håber selvfølgelig, at folk lytter til det med en åbenhed også overfor de sange som er sunget på Swahili. Når vi lytter til musik, er det naturligt, at det som bliver sunget på ens modersmål, er det som rammer en mest, og når man som dansker lytter til de sange, som jeg synger på swahili, håber jeg, at lytteren også lytter til melodien, rytmerne, stemmen og finder en nerve i det.

Hvorfor synger du på swahili på det?
Min far havde kontrakt med Mellemfolkeligt Samvirke, og jeg boede i Tanzania, til jeg blev 15. Swahili er mit 3. sprog, foruden dansk og engelsk, derfor var det også naturligt at have et par sange med på Swahili.

Føler du at du har fundet dine musikalske rødder?
Jeg har længe haft en drøm om at forene mine afrikanske rødder med mine europæiske, og det syntes jeg er lykkes på dette album, som jeg synes har en mangfoldighed af flere genre. Ligesom min baggrund, der består af forskellige kulturer.

Hvordan vil du selv beskrive din musik?
Som pop, der har afrorytmer, hip hop som har soul.

Dit album cover har jo mange farver. Hvad er Karens farve?
Farverne på mit albumcover er lavet i samarbejde med SHFT, jeg fik dem anbefalet og syntes virkelig, de har ramt den følelse af farver, jeg forestiller mig musikken udstråler, og hvis man forstiller sig hver farve er en følelse, så kunne man kalde det et kludetæppe af energi.
Mine yndlings farver skal findes i naturen. Blade som lige er sprunget ud, kan have en grøn farve, som er så intens, at man næsten tror, det er løgn. For nyligt var jeg i Namibia, og der var jeg i ørkenen, hvor sandet var rødt, og der blev jeg så bjergtaget over, at naturen kunne skabe noget så smukt.

Er der et nummer på albummet som betyder særlig meget for dig?
Jeg har svært ved at fremhæve et nummer som noget særligt, for jeg synes, de alle har en betydning for mig, men 'Sina makosa' kunne godt være en kandidat, fordi det er et cover på en sang, jeg hørte i mit barndomshjem og ét som får minderne til at vælte frem.

Albummet hedder Human og er på gaden nu!

Læs også Karen Mukupas poesibog

Læs også: Drengepigen Jette Torp er tilbage

Amy Winehouse designer og synger fra den anden side

Læs også