Steen og Mette gift ved første blik
Gift ved første blik

Kan kærligheden blomstre i skyggen af en døende vovseven?

29. september 2022
Af Maria Brus
Foto: DR/Theis Mortensen
Værdier er ikke det værste, man kan have til fælles. Vi er nået til femte afsnit af "Gift ved første blik".

Steen og Mette

Another day, another dyr, der kommer mellem Steen og Mette.

I sidste afsnit var det fiskekonserves (for Steen makrel i tomat, for Mette “døde ligdele”), denne gang er det Mettes vovseven Gunnar, der er blevet meget syg, mens brudeparret er på bryllupsrejse på Costa Del Hvad-har-eksperterne-lige-matchet-på-udover-alder?

Mette er meget ked af det, og hun er også ked af, at Steen ikke forstår hendes forhold til Gunnar. Da Steen så spørger ind til det, vil hun ikke snakke om det, for så bliver hun også ked af det.

“Det er en udfordring,” siger Mette, og vi tænker: Hvilken af dem taler du om?

Man skal passe på med at kaste med sten, når man som skribent selv bor i et glashus med trang til at bære meget små hunde rundt i tasker på armen, men: Der må være en blonde, som min mor siger.

I en af de sidste scener sidder parret ved morgenbordet, og Mette taler bag sine gigantiske solbriller om, at regningen for Gunnars behandling nok kommer op på 30-35.000 kroner, men at det er lige meget, bare de redder ham!

Vores skuffelse var stor, da kameraet ikke efterfølgende panorerede over til Fritz og Poul og resten af holdet fra Rytteriet.

Kan det blive værre? Ja. I klippene fra næste afsnit ser vi, at Gunnar er død. Vil det frigive plads til en anden mand i Mettes liv?

Vi håber. Lige nu står parret med en død hund, en stor regning, og hvad der ligner et forlist forhold.

Olivia og Patrick

I angstens arnested spidser det hele til.

Olivia kan ikke finde andet, hende og Patrick har til fælles, end nogle værdier. Som en, der har brugt en del tid på diverse datingapps, vil jeg sige: Værdier er ikke det værste at have til fælles.

Hun taler i telefon med en derhjemme og fortæller, at hun er klar til at trække sig, når de kommer hjem.

Olivia og Patrick gift ved første blik

Patrick rummer alle Olivias usikkerheder med zenbuddhistisk ro og munden fuld af pizza (ikke hans yndlings, derhjemme ville han have valgt en med fem slags kød og bearnaisesovs, mens Olivia er gået med sin favorit: Pep med dres).

Olivia kan ikke rumme at blive rummet så meget. Hun leder efter et opgør, en konflikt, at Patrick trækker en grænse og skubber lidt tilbage.

Olivia tromler, og hun vil have at Patrick fortæller hende, at det skal hun lade være med. I hvad der virker som ét meget reelt øjeblik ligner hun en, der leder efter en grund til at blive sammen med sin søde rollespilsmand i stedet for at flygte fra det hele.

Alene på hotelværelset siger Patrick, at det værste udfald stadig er, hvis Olivia trækker sig, og man tænker: Du må have set sider af Olivia, som vi ikke har.

Efter et farvel i lufthavnen ser vi for første gang Patrick usikker og lidt såret.

Parret har aftalt at holde en pause fra hinanden i de to dage, de skal være hjemme hos dem selv, men Olivia skriver “kæreste-agtige” sms’er til Patrick.

Det gider han ikke, det er forvirrende, så han beder hende stoppe. Det kan hun RIGTIG godt lide. Patrick sætter grænser, Olivia elsker grænser, og i næste afsnit ligner det, at de to laver lasagne sammen.

Hvad er det, vi spejder derude i det fjerne? Er det måske… håb?

Benny og Tanja

Hver gang, vi ser Benny og Tanja, tænker vi på Christian Junkers hit fra 00’erne, “Mogens og Karen”. Ikke fordi nogen af dem virker udpræget ligusterfascistoide, tværtimod faktisk, så det er nok bare navnene. Anyway.

Det er blevet tid til at gøre status med parterapeuten, og det går bare godt, synes Benny.

Benny og Tanja gift ved første blik

Tanja er derimod begyndt at blive presset af, at Benny ikke virker til at have nogen holdninger eller præferencer selv – noget han i øvrigt ikke lige ved, hvordan han skal forholde sig til.

Benny synes sagtens, de kan have alvorlige snakke. Det virker ikke til, at Tanja har været en del af de snakke.

Benny har aldrig hørt om “Find Nemo”, og her sender man som seer virkelig en kærlig tanke til produktionsholdet, der følger op med et klip, hvor Tanja siger, at hun prøver på ikke at forvente så meget.

Benny vil gerne have et forhold, hvor man er ærlig over for hinanden, men han synes, det er svært, at Tanja kalder ham for en pleaser.

Et tema for denne sæson, og i virkeligheden programmet som helhed, kunne være: Mænd, der ikke mener noget, og kvinder, der meget gerne vil have deres mænd til at mene noget.

Tanja er en gave til programmet og til Benny og til alle os som seere og mennesker, for i stedet for at trække sig forsøger hun at sætte ord på problemet over for sin mand.

Hun bliver endda på egen banehalvdel: Jeg bliver kejtet, når jeg ikke ved, hvad du selv vil.

Giv Tanja en platform! Giv Tanja sit eget program!

De griner begge højt og længe af en talende bamse, og som han går der med Tanjas lille taske på ryggen, kan vi alligevel ikke lade være med at håbe.

Det ligner dog, at noget eksploderer i næste afsnit – alternativt er det bare klipperne, der har været på spil, who can blame them, så meget godt materiale denne sæson.

Mikael og Melissa

Mikael flytter ind hos Melissa og tilbyder at fuge rundt om hendes skabe og griner af hendes rod. De laver vegetarfrikadeller sammen, de er gode, men ikke helt så gode som mors, og det virker i det hele taget til, at det gør noget godt for parret, når Mikael træder lidt i karakter.

Indtil dødssessionen hos psykolog-Gert.

Mikael og melissa gift ved første blik

Nogen er simpelthen nødt til at forklare Melissa forskellen på at være ærlig over for sig selv og ærlig over for andre. Inside voice og outside voice.

Hvis du ikke synes, din partner er lækker, så tal med dine veninder om det. Altså hvad skal manden gøre ved det?

Et andet tema for den her sæson: Kvinder, der melder sig for at finde en real connection, men så ikke kan være i deres real connection, når han ikke ligner Brad Pitt.

Hjemme i Jylland siger soldaten Mikael til kameraet, at han skal tage sig sammen og blive i eksperimentet.

Åh, man har lyst til at spille Tobias Rahims “Når Mænd Græder” for ham og sige, at tiderne er skiftet, det er okay nu for mænd at blive sure og kede af det, måske især når man bliver slæbt til både kobberbryllup i Herning og på gondoltur i Hamborg med en kvinde, der bare gerne lige vil fortælle, at hun ikke tænder på en. Det er da noget baks.

Melissa og Olivia står grundlæggende i samme situation, men hvor Olivia tier det ihjel, vælger Melissa at tale det ihjel. Herfra virker ingen af strategierne særlig frugtbare.

Anders og Sebastian

Også Anders og Sebastian skal flytte sammen, og det fejrer de med en dejlig middag ude.

De spiser østers, Anders' yndlingsmåde at starte et måltid, og for Sebastian en oplevelse, der ikke er lige så dårlig, som første gang han prøvede det.

Anders og Sebastian gift ved første blik

Med helt monoton stemme og uden at bevæge en muskel i ansigtet fortæller Sebastian, at han tager tingene, som de kommer, så han har ikke lige fået tømt en hylde i klædeskabet, selv om han jo har vidst et stykke tid, at det, der kommer, er Anders, hans nye mand.

Han har heller ikke lige fået lavet en nøgle.

De fortsætter strategien med at drikke og danse sig igennem de indledende faser af deres ægteskab, og måske er det ikke den værste plan i programmets historie.

En glædelig udvikling for de to er, at Sebastian ikke længere ligger helt ude på kanten af sengen, når de sover sammen. Små sejre er også sejre!

Læs også