ny feministisk dokumentar om spice girls
Se, lyt & oplev

"Historien belyser deres udvikling af moderne feminisme på en måde, som ikke er set før"

28. juli 2020
af Angelica Martinsen / kk.no
Foto: Scanpix
20 år efter de gik hver til sit, kommer en ny dokumentar om Spice Girls.

Det er over tyve år siden, at Emma Bunton (44), Geri Halliwell (47), Melanie Brown (45), Melanie Chisholm (46) og Victoria Beckham (46) blev stjerner over natten – henholdsvis under aliasene Baby Spice, Ginger Spice, Scary Spice, Sporty Spice og Posh Spice.

Nu, to årtier senere, blive de aktuelle i en dokumentar, der skal fortælle hele historien om det populære kvindeband - også alt det, der aldrig kom frem i rampelyset.

Spice Girls blev dannet i 1994 og er stadig verdens bedst sælgende kvindeband nogensinde. Gruppen kan prale af udødelige hits som ”Spice Up Your Life”, ”Viva Forever”, ”2 become 1” og ”Wannabe”. Sidstnævnte er en af historiens mest populære singler.

Hittet røg til tops på hitlisterne i 31 lande og solgte over seks millioner eksemplarer. Det kan stadig få os op af stolen og ud på dansegulvet, når den bliver sat på, og det må vel næsten være definitionen på en succes – at en sang stadig kan få os op at køre her 26 år senere!

Power til kvinderne

Ikke nok med, at Spice Girls leverede hit efter hit. De gik også fuldt ud ind i ”Girl power”-bevægelsen. Det afslørede Melanie Chisholm baggrunden for sidste år.

Ifølge den nu 46-årige artist, som nok er bedre kendt som Mel C, var ”Girl power” aldrig planlagt. Tværtimod opstod det, fordi sangerinderne oplevede meget sexisme i begyndelsen af deres karriere.

- Vi blev fortalt, at kvinder ikke sælger. Magasinredaktørerne sagde, at de ikke kunne have os på forsiden, for så ville de ikke kunne sælge blade nok i den uge, har hun tidligere udtalt til Female First.

- Det irriterede os helt vildt. At blive fortalt, at der var noget, vi ikke kunne, var som at holde en rød klud foran en tyr.

LÆS OGSÅ: 9 ikoniske frisurer, vi elskede i 90'erne

Det var altså på dette tidspunkt, at bandet for første gang begyndte at snakke om girl power og vigtigheden af det – ikke bare i gruppen og i branchen:

- Det gjorde os endnu mere motiverede for at få succes, fordi vi ret hurtigt indså, at vi ikke bare ville gøre det for os selv, men for alle kvinder, fortalte Mel C i interviewet til Female First.

”Din mandschauvinistiske gris!”

Sidste år blev der lækket et klip af Spice Girls på en reklameindspilning i 1997, hvor en af de mandlige regissører beder dem viser mere talje. Det faldt naturligvis ikke i god jord hos gruppen – og heldigvis var ingen af dem bange for at sige fra.

- Din mandschauvinistiske gris, lyder det blandt andet fra Geri Halliwell i klippet nedenfor. Du kan se se hele hændelsen i videoen:

LÆS OGSÅ: Du ved, du var barn i 90'erne, når ...

Alt, hvad vi ved om den nye Spice Girls-dokumentar

I år 2000, to år efter, at Mel C forlod gruppen, blev Spice Girls opløst. Forleden kunne britiske Channel 4 så afsløre nyheden om, at der er en dokumentar om det populære pigeband på vej.

”Gennem arkivoptagelser og afslørende interviews skal denne serie fortælle hele historien om verdens bedst sælgende kvindeband gennem tiderne”, skriver kanalen på Twitter.

Dokumentaren udkommer i forbindelse med 25-års jubilæet for ”Wannabe”, som er og bliver gruppens største hit og er døbt ”Girl Powered: The Spice Girls”.

- Spice Girls er afspejlet i og har påvirket en hel generation af kvinder og nu, næsten tredive år efter, at bandet blev formet, belyser historien deres udvikling af moderne feminisme på en måde, som ikke er set før, sagde Alisa Pomeroy, dokumentarredaktør hos Channel 4, for nyligt til kulturmagasinet Dazed.

Den eksakte premieredato er endnu ukendt.

LÆS OGSÅ: 90'ernes idoler: Sådan ser de ud i dag

Psst … det rygtes også, at fire af medlemmerne Mel C, Mel B, Geri Halliwell og Emma Bunton, planlægger en turné på tværs af Europa, USA og Australien i 2021. Vi krydser fingre!

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også