https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_1032348244.jpg
Se, lyt & oplev

Her er de 10 mest populære hunde lige nu

8. februar 2021
af
Kristine Enevold Villadsen. Foto: Shutterstock
Vi er vilde med hunde, der elsker selskab. Igennem årene er det især de små firbenede venner, vi danskere foretrækker.

Interessen for hunde er steget markant i 2020. Flere familier har tilbragt mere tid derhjemme under coronapandemien, og Dansk Kennel Klub har oplevet en stigning i registreringer på 10 procent sidste år, hvilket ikke er set siden 2008.

Danskerne har dog ikke impulsindkøbt hunde under lockdown, vurderer adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub Lise Lotte Christensen.

Men den ekstra tid hjemme har gjort, at familier, der længe har ønsket sig en bestemt type hund, kan give hunden den opmærksomhed, den kræver. Derfor er der også en stor variation i de mest populære hunde lige nu, da det skal passe til de forskellige familiers behov.

- For os er det en succeskriterie, at det er de rigtige hunde, der kommer ud til familier, der kan passe på lige præcis den type hund, de ønsker, siger Lise Lotte Christensen.

Fra chihuahua til bomuldshund

I 00’erne skulle alle have små chihuahuaer, der kunne være med overalt. De kom på mode, samtidig med at Paris Hilton gik på den røde løber med sin chihuahua i håndtasken.

- Generationen, der købte chihauhauer, er der stadig. Men det var en bølge, der toppede i 00'erne. Chihuahuahunde-bølgen igangsatte dog interessen for de mindre selskabshunde, som også ses på top 10 i dag, siger Lise Lotte Christensen.

I dag er det de små pelsede hunde, som danskerne er vilde med. Det er blandt andet racerne bichon havanais og bomuldshund, der ligger på top 10-listen over de mest populære hunde.

Går man 15 år tilbage, var bichon havanais slet ikke at finde på listen.

LÆS OGSÅ: Derfor bør du dele seng med din hund

På listen kan man dog stadig finde de samme klassiske hunde, der år efter år er blandt danskernes foretrukne. Nemlig labrador retriever, schæfer og golden retriever.

- Den top tre kommer ikke til at ændre sig i mange år, da alle tre hunde er gode, sociale familiehunde. Retriverne er meget sociale hunde, der er villige til at samarbejde og er opmærksomme på os. De har mange kvaliteter, der både passer på børnefamilien, men også pensionister, jægere og aktive mennesker. Schæferhunden ligger også højt, fordi det også er en samarbejdsvillig arbejdshund for politiet og forsvaret, siger hun.

En positiv udvikling

Lise Lotte Christensen ser også listen som et udtryk for, at danskerne går mere op i, hvilken hund der passer til deres livsstil.

Danskerne interesserer sig ifølge hende i stigende grad for hundens ”indholdsfortegnelse”, altså hvor meget pasning, pleje og aktivering hunden kræver.

- Vi har en tilbøjelighed til at overvurdere vores evner, og at omsætte tankerne til handling sker ikke altid. Dine løbesko tager ikke skade af at stå lidt ekstra i skabet, men du kan ikke sætte en aktiv hund på standby, siger Lise Lotte Christensen.

Derfor er det positivt, at det er både de aktive selskabshunde, de små selskabshunde, der passer til bylivet, og hunde, der er egnet til jagt, der er på listen over populære hunde.

De mest populære hunde i 2020

  1. Labrador retriever
  2. Schæferhund
  3. Golden retriever
  4. Bichon havanais
  5. Staffordshire bullterrier
  6. Coton de tuléar (bomuldshund)
  7. Cavalier king charles spaniel
  8. Ruhåret hønsehund
  9. Engelsk cockerspaniel
  10. Border collie

Kilde: Dansk Kennel Klub

Læs også