Signemolde
Tykfobi

Gør Signe Molde grin med tykke Regina? Ja, men der er en mening med det

21. september 2022
Af Signe Thomsen
Foto: DR
I "Signe Molde på udebane" bliver vi på provokerende vis klogere på tykfobi. Netop provokationen giver anledning til, at vi taler mere om tykfobi, mener tykaktivist Regina Fjendbo.

”Altså at du er blevet så fed … tyk, at du ikke kan sidde i en stol, er jo ikke nogens skyld,” siger Signe Molde til Regina Fjendbo, som er tykaktivist.

Over en frokost på Café Europa diskuterer de, hvordan man laver en stol, som er inkluderende over for alle.

Imens sidder Regina Fjendbo og spiser en club sandwich med pommes frites, mens Signe Molde nipper til sin cæsarsalat.

Så kan kontrasten ikke blive mere tydelig.

I afsnittet “Det er ikke usundt at være tyk” i DR-programserien “Signe Molde på udebane” prøver Signe Molde på sin sædvanlige satiriske og halvprovokerende måde at blive klogere på tykfobi.

Det første afsnit har fået blandede reaktioner, efter det er blevet sendt.

Nogle angriber præmissen om, at man både kan være sund og tyk. Andre elsker programmet og dets underholdende måde at oplyse om tykfobi på.

Og så er der dem, der kalder det fordummende og satire, der sparker nedad - på Twitter melder en bruger, at hun ikke kunne se programmet færdigt, fordi Signe Moldes attitude var latterliggørende.

Programmet bliver også kaldet "statsfinansieret mobning".

Det er aftalt spil

Spørger man Regina Fjendbo selv, så lever programmet fuldstændig op til hendes forventninger, og hun føler sig godt behandlet af både DR og Signe Molde.

– Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er et vildt program. Men jeg synes bare, det er fedt, at vi kan tale om tykaktivisme i bedste sendetid på DR. Der er mange mennesker, der aldrig har hørt om det, siger Regina Fjendbo.

Efter afsnittet udkom i søndags, har Regina Fjendbo modtaget adskillige beskeder fra folk, som spørger, om hun er okay, efter at hun, ifølge dem, er blevet behandlet nedværdigende.

Hun kan især godt forstå, hvis nogle tykke mennesker synes, at det er ubehageligt at se programmet, fordi de har nogle negative erfaringer med sig.

Samtidig mener hun, at det er nødvendigt, at snakke om tykfobi på en ny måde, for at få flere til at anerkende, at det rent faktisk eksisterer.

Bekymringen udefra viser hende, at folk godt kan se problemet i, at der bliver talt ned til tykke mennesker. Det er derfor et godt tegn, at nogle bliver forargede.

– Det er godt, at folk synes, at den måde Signe Molde taler på, er modbydelig. Det er netop meningen at vise, hvor modbydeligt det er, fortæller Regina Fjendbo.

Signe Molde udstiller sig selv

I programmet opfører Signe Molde sig som en person, der repræsenterer hendes tykfobiske omgangskreds.

Hendes venner. Bedstefar. Folk på gaden.

Hun er alle Reginas dårlige oplevelser og erfaringer i én person. Et satirisk greb, som kan provokere mange, men hun synes faktisk, at det fungerer.

– Det er fedt, at Signe tør udstille sin egen tykforbi. Det viser, hvad tykforbi er, og hvad jeg har levet med hele mit liv.

I DR-programmet møder Signe Molde også Helene Thyrsted, som er tykaktivist.

Her fortæller Helene Thyrsted hende om noget af den tykfobi, hun oplever i sin hverdag.

Flysæder, der er for små. Sikkerhedsseler, der ikke er lange nok. Et sundhedssystem, der kalder en usund. Eller et arbejdsmarked, der ser ned på en.

Som tykaktivister vil Regina Fjendbo og Helena Thyrsted gerne have folk til at forstå, at tykforbi er et strukturelt problem i samfundet.

Det er ikke første gang, at "Signe Molde på udebane" skaber debat.

Det gjorde programmet, da Signe Molde skulle møde det danske LGBT+-miljø. Her modtog hun blandt andet kritik for at latterliggøre transpersoner.

“Signe Molde på udebane” bliver sendt på DR og kan streames på DRTV.

Læs også