https://imgix.femina.dk/media/article/1421_yves_saint_laurent_0.jpg
Se, lyt & oplev

Direkte fra Cannes: Yves Saint Laurent - større end film

19. maj 2014
af Jacob Wendt Jensen, Cannes
Foto: All Over m.fl.
Den virkelige historie om Yves Saint Laurent er fantastisk, men den nyeste filmatisering er desværre reduceret til en film om piller og privatliv

Nogle historier og legender er så store, at det kan være svært at yde dem retfærdighed på film. For eksempel er den nyeste film om modegeniet med titlen "Saint Laurent", der er i hovedkonkurrencen på årets filmfestival i Cannes, reduceret til en film om piller og privatliv. Man ser godt nok ganske ofte Yves Saint Laurent sidde og tegne skitser på en blok, men man kommer aldrig bag om moden, fordi filmen begrænser sig til at være et mislykket forsøg på at vise, hvordan skrøbelige Yves tacklede de farverige 1970'ere på det private plan.

LÆS OGSÅ: Verdens smukkeste kvinder UDEN makeup - kan du kende dem?

Gaspard Ulliel kan nogen måske huske som den unge Hannibal Lecter fra "Hannibal Rising". Han har skikkelsen til at spille Yves, men han får ikke hjælp til at formidle det indre liv af instruktøren, og så kan man ligeså godt se på gamle billeder af manden selv.

Det er en kendt sagt, at det er svært at skildre for eksempel sportens verden, rockmusikere eller modeverdenen på film. Fordi lige netop de tre verdner har deres helt egen fascination. De er store i slaget i forvejen, og derfor er de meget svære at gøre realistiske på film uden at blive til karikaturtegning. Historien om Yves Saint Laurent er ellers fantastisk nok. Den sarte designer døde i 2008, og blev kun 61 år. Inden da havde han introducere jakkesættet til kvinder og betragtes i det hele taget som en af de mest indflydelsesrige designere i modeverdenen i 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne.

Hans privatliv tegnes af et stabilt forhold til trofaste Pierre Bergé, men også af en del sidespring og psykisk sygdom. Hvis man vil ind bag modetøjet og videre med den historie, kan dokumentarfilmen fra 2014 stærkt anbefales.

LÆS OGSÅ: Direkte fra Cannes - Nicole Kidman brænder igennem uanset hvad

Tre film om Yves Saint Laurent:

· Saint Laurent (2014) af Bertrand Bonello

· Yves Saint Laurent (2014) af Jalil Lespert

· L'amour fou (2010) af Pierre Torrethon - dokumentarfilm

SE OGSÅ: 9 ikoniske designerkjoler, der vakte skandale

Læs også