Serier
Se, lyt & oplev

De bedste serier i julen 2022

25. december 2022
Af Johanne Bille, Nina Ettrup, Louise Kidde Sauntved
Foto: PR
Historiske dramaer, gensyn med hits, bjerg-tagende fantasy og hardcore socialrealisme. Brug de mørke aftener på sofaen med nogle af de allerbedste serier lige nu.

Drømmeren

Karen Blixens liv holder aldrig op med at fascinere og inspirere til nye fortællinger.

Senest serien “Drømmeren”, der tager sit udgangspunkt i 1930’erne, hvor Karen Blixen modvilligt er vendt hjem til sit barndomshjem i Rungsted, efter at have mistet både sin elskede farm i Afrika og sin store kærlighed, Denys Finch-Hatton.

Syg og nedbrudt af sorg og kuldsejlede drømme finder hun styrke i sine historier, som hun beslutter sig for at få udgivet – koste hvad det vil.

Historien i “Drømmeren” er inspireret af Karen Blixens liv og breve og indeholder uddrag af hendes roman “Drømmeren”.

Karen Blixen spilles med indlevelse af Connie Nielsen, der flankeres af et solidt hold bestående af bl.a. Lars Mikkelsen, Lene Maria Christensen og Joachim Fjelstrup.

Kan ses på Viaplay

Drommeren

The Santa Clauses

Miniserien “The Santa Clauses” er baseret på filmserien af samme navn og fungerer som en selvstændig fortsættelse til den.

Her er der mulighed for rigtigt at komme i julehumør, når man følger historien om julemanden, der må kæmpe for sit job i takt med, at julen bliver mere og mere upopulær.

Da han finder ud af, at der måske er mulighed for at pensionere sig, må julemanden lede efter en værdig efterfølger til sin post.

Kan ses på Disney+

The_Santa_Clauses

Wednesday

Tim Burtons nye serie om den ikoniske Familien Addams har datteren Wednesday i fokus.

I serien begynder Wednesday Addams i high school på Nevermore Academy, da hun bliver bortvist fra sin normale skole efter blandt andet at have kastet piratfisk i et svømmebassin.

På Nevermore Academy er Wednesday ikke den eneste med overnaturlige kræfter, og det bliver en skoletid fyldt med masser af makabre hændelser og sære eksistenser.

Det er et vildt, stjernespækket cast, der foruden instruktøren Tim Burton, tæller talentfulde Jenna Ortega, men også superstjerner som Catherine Zeta-Jones og Luis Gúzman.

Kan ses på Netflix

Wednesday

The Bear

“The Bear” er en af årets bedste overraskelser – en serie, som ikke blev lanceret under store fanfarer og pr-fremstød, men stille og roligt har opbygget en solid – og begejstret – seerskare via mund-til-mund.

Serien foregår i en lettere snasket restaurant i Chicago, hvor kød er konge, og det med hygiejnen ikke er noget, man går så meget op i.

Carmy arver restauranten, da hans bror begår selvmord, og må skifte karrieren på en posh Noma-lignende restaurant ud med køkkenet i Chicago, hvor personalet er mildest talt skeptisk over for hans idéer og måde at gøre tingene på.

Men langsomt får han sammen med sin nye souschef Sydney styr på tingene og motiverer den gamle garde til at lære nyt og drømme stort.

Kan ses på Disney+

The_Bear

The Good Nurse

Hvis du endnu ikke har set danske Tobias Lindholms drama “The Good Nurse”, så find konfektresterne og den sidste julete frem, plant dig i sofaen og tænd for Netflix.

Den sande historie om sygeplejersken Charlie, som slår sine patienter ihjel på listig vis, er vildt fascinerende, skræmmende og på sin vis også rørende.

Eddie Redmayne spiller den tilsyneladende milde, fraskilte Charlie, som bliver venner med kollegaen Amy (Jessica Chastain), da han begynder som nattevagt på et nyt hospital. Men da (endnu) en patient, som ellers var i bedring, dør, opstår der mistanke om, at hun har fået nogle helt forkerte doser medicin.

Langsomt optrevles sagen, og Amy må hjælpe politiet med at afsløre den kollega, som er blevet hendes fortrolige´.

Både Redmayne og Chastain spiller fabelagtigt godt – ALLE følelser ulmer under overfladen hos dem begge – og tanken om, at filmen er baseret på en sand historie, er næsten ubegribelig.

Kan ses på Netflix

The_Good_Nurse

Emily in Paris S3

Anden sæson af Emily in Paris endte med en vaskeægte cliffhanger: Emily skulle nemlig beslutte sig for, om hun ville have et job i Savoir’s kontor i Chicago eller blive i Paris, hvor Sylvie Grateau har startet sit eget agentur, men vi nåede ikke at få beslutningen at vide.

Det får vi svaret på i sæson tre, der fortsætter hvor sæson to slap.

Ved redaktionens deadline var meget sparsomme detaljer om den nye sæson med premiere 21. december, offentliggjort, men billeder derfra tyder på, at det elskede cast med Lily Collins som Emily i front samles igen – og endda på nogle gader, der godt kunne se franske ud.

Kan ses på Netflix

Emily_in_Paris

Blonde

Cubanske Ana de Armas har fået den store opgave at portrættere ikonet over dem alle, Marilyn Monroe, i Netflix-filmen “Blonde”, baseret på Joyce Carol Oates romanfortolkning af Marilyns liv af samme navn. En fortælling om en smuk, intelligent og sexet kvinde, der inde bag det slående ydre bar på en smerte over at være blevet forladt som barn, der gjorde hende afhængig af kærlighed og opmærksomhed, mens drømmen om at blive taget alvorligt, som menneske og skuespiller, førte til både sejre og store nederlag.

Kan ses på Netflix

Blonde

The Amber Spyglass

I “His Dark Materials” er universet det, mange kender fra Philip Pullmans trilogi med samme navn.

Sæson tre er netop udkommet, og den er baseret på den sidste bog i trilogien, nemlig “The Amber Spyglass” (Ravkikkerten da.).

I seriens univers følger man Lyra, en forældreløs pige, drage ud på farlige eventyr i en magisk verden, hvor menneskers sjæl findes som talende dyr ved deres side.

Dafne Keen spiller igen Lyra – en rolle, hun tidligere har fået stor ros for – og Amir Wilson vil igen spille vennen Will, og du kan ligesom i de to forreste sæsoner læne dig tilbage og nyde bjergtagende smukke billeder af en verden så stor og magisk, at man bare vil have mere.

Kan ses på HBO Max

The_Amber_Spyglass

Natrytterne

I 1990’erne blev et ridecenter i Sverige omdrejningspunkt for både mishandling og seksuelle overgreb, og det er den historie, som serien “Natrytterne” er frit baseret på.

Her følger vi Molly, der efter 9. klasse ankommer til ridecenteret Heddesta for at bo og arbejde med heste.

Først føles stedet paradisisk, men snart forstår Molly, at alt ikke er, som det skal være.

Den respekterede og karismatiske ridelærer Tommy har nemlig også en voldelig side, der går ud over både hans familie og de andre på ridecenteret.

Serien udspiller sig fra begyndelsen af 90‘erne til 2007 og i rollerne er flere profilerede svenske skuespillere, herunder Saga Samuelsson og Jonas Karlsson.

Kan ses på C More

Natrytterne

Hilma

Først efter sin død blev Hilma af Klint for alvor kendt som en af Sveriges allerstørste kunstmalere og et feministisk ikon.

Hun udviklede abstrakt billedsprog allerede i 1906 – længe før de mandlige kunstnere gjorde det – og måske hun selv forstod, at hun var forud for sin tid.

Hun bestemte i hvert fald, at hendes malerier først måtte udstilles tyve år efter hendes død, da hun var overbevist om, at man først da ville forstå deres kvalitet.

Først for 10 år siden blev Hilma af Klint dog for alvor anerkendt for sin betydning, og den nye film “Hilma” fortæller hendes historie.

I rollen som Hilma ses mor og datter Lena Olin og Tora Hallström, der spiller kunstmaleren i forskellige aldre, og den anerkendte stjerneinstruktør Lasse Hallström har instrueret.

Kan ses på Viaplay.

Hilma

The Crown S5

Mange har ventet i spænding på den nye sæson af hitserien “The Crown”, og nu er den her.

Verden er ikke den samme, som da den nye sæson blev annonceret, især ikke fordi Dronning Elizabeth 2. som bekendt døde i september, hvilket også satte indspilningerne af sæsonen på pause.

I den nye sæson nærmer nutiden sig da også. Vi er i 1990’erne, Dronningens 40 års jubilæum er tæt på, og Prins Charles og Dianas ægteskab er smuldrende – nu også i stigende grad offentligt.

Elizabeth Debicki spiller rollen som Diana, Dominic West er den nye Prins Charles, og rollen som Dronning Elizabeth besiddes af fabelagtige Imelda Staunton.

Kan ses på Netflix

The_Crown

Læs også