Se, lyt & oplev

Clickbait og Kählervaser: 25 ting, vi vil huske 2010’erne for

2010'erne er ved at gå på hæld - og hvilket årti, vi har haft! Her får du vores subjektive - og absolut helt useriøse - liste over ting, vi vil huske 10'erne for. Godt nytår fra alle os her på femina!

1. Du gætter ALDRIG, hvad vi nu vil skrive...

I 10'erne blev overskrifterne vildere og vildere i kampen om at tiltrække læsernes opmærksomhed. Begrebet blev hurtigt døbt "clickbait" og kom til at definere både store og små mediers overskrifter på de sociale medier. Og ja, du har helt ret - denne artikels overskrift er selvfølgelig også clickbait! 

 

 

2. Det år, vi alle ville være Noora 

Drittkullass. I sensommeren 2016 fik hele Danmark øjnene op for den norske TV-serie SKAM, og vi blev alle sammen fnisende teenagere igen. Noora blev et stilikon, og Kosegruppa DK blev vores yndlingsgruppe på Facebook. Alt er love - og Isak og Even 4-ever! 

Foto: NRK/Presse

 

3. "The Lob"

10’erne blev også årtiet, hvor den lange page overtog verdensherredømmet. Vi følte os som helt nye mennesker, da vi klippede fem centimeter af vores lige-over-skulder-længde, og pludselig var vi alle underspillede cool - om vi var Noora, en Hollywoodkendis eller mor til tre: Frisuren holdt bare! 

January Jones fra "Mad Men" med den berømte "The lob"

 

 

4. Kähler-gate 

I en tid hvor vi gerne ville være helt unikke, var det meget vigtigt for os alle sammen at få fingrene i Kählers bronzefarvede jubilæumsvase. 2014 blev året, hvor 16.000 købesyge kunder fik Imercos hjemmeside til at bryde sammen, og hysteriet ville ingen ende tage i kampen om at få én af de ombejlede Omaggio-vaser. Den blev solgt til ågerpris på det sorte marked - og nu står den bagerst i skabet hos de fleste.

 

5. Gangnam style

Koreaneren PSY kom ind fra siden med sit skøre popnummersom ingen kunne forstå, men vores nevøer og niecer  fem år og vi selv skrålede med og lavede dansen, der lignede noget med at være en cowboy. I 2012 kunne det tilsyneladende ikke blive højt, vildt - eller skørt nok.

 

6. "The Dress" 

Kontroversen om kjolens farve splittede næsten venskaber ad. Var den blå og sort eller var den hvid og guld? Forskere i menneskets farveopfattelse havde en fest over de millioner af mennesker, der delte deres opfattelse. Til sidst blev det dog afsløret, at originalen var blå og sort.

 

7. “Undskyld, er du (ogsåinfluencer?” 

De første blogs kom allerede i 00'erne og var en slags dagbog på nettet. Men i 2010 blev Instagram lanceret og Youtube tog fart, og pludselig blev alt fra studerende til husmødre til influencere, der berettede om alt fra deres middagsmad til underlivsproblemer. 

 

 

8. Er du med på Netflix and chill?

Streamingtjenester som Netflix og HBO tog fart i 2012, og nu er der faktisk ikke ret mange af os, der ikke kan tale med om "Game of Thrones", "A Handmaid's Tale" ved frokostbordet på arbejdet. Og ja, i folkemunde hedder det nu "Netflix and chill”, hvis man gerne vil mødes og knalde under påskud af at se film... 

 

9. Avocadomadder 

Hvor mange mennesker havde spist en ren avocadomad, før vi gik ind i 2010’erne? Avocadoen blev pludselig udråbt til årtiets mest populære frugt - og der var ikke det menneske med respekt for sig selv, der ikke fotodokumenterede spisningen af den - helst på en Royal Copenhagen-tallerken. 

Avokado og en greenie. SÅ skal der tages billede. Foto: Panthermedia

 

10. Tinder 

Forestil dig en buffet af potentielle romantiske partnere, og det eneste, du skal gøre, er at sige ja-tak eller nej-tak. Datingappen Tinder, der kom frem i 2012, blev i 10’erne nærmest en hobby, hvor vi kunne sidde og dømme potentielle partnere ud fra en håndfuld billeder, swipe løs og samle på matches. I starten var det pinligt for kærestepar at have mødt hinanden på Tinder, men nu er det vist nærmere reglen end undtagelsen, at det er sådan, man finder en kæreste.

 

 

11. Buskede øjenbryn 

Kan øjenbryn blive for store? For brede? For buskede?Nej, ville 2010'erne svare! I 10'erne fik vi virkelig øjnene op for brynprodukter som pomader, geléer og penne, og resultatet blev ofte til et par tunge skovsnegle, der hvilede lige over øjnene.  

Øjenbryn - og masser af dem hos Alberta Ferreti, 2010. Foto: Megaagency

 

 

12. Game of Thrones 

Serien, der gjorde det sejt at være en nørd. Hvem havde troet, at en tv-serie med drager, bare bryster, incest, sværdkampe og dronninger, der drikker alt for meget rødvin, ville blive den største tv-succes i dens årti? . 

 

13. Bagedysten 

For ti år siden var det sejt nok lige at smide en shake-and-bake fra Amo sammen. Nu står vi alle sammen i køkkenet og tempererer chokolade, former tuilles og overhælder glace som Blomsterberg selv. Den Store Bagedyst kom på tv--skærmene i 2012, og hvor kageplast før kun var for de særligt indviede, er flotte snit og rene mesterværker nu standarden hos mange hobbybagere.

 

14. Sociale medier 

Hvor mange af os husker egentlig tiden før Instagram, Snapchat og Pinterest? Der var engang, hvor folk kunne følge med i den samtale, du havde med din veninde på hendes Facebook-væg. Sådan er det ikke længere.
Nu kan alle til gengæld følge med i dit liv på Instagram, i din bryllupsplanlægning på Pinterest - eller se en video af dig med søde hundeører på Snapchat! Like!

Taylor Swift er ikke bleg for at lave "hunden".

 

15. Selfies 

Selv om poseringen med andemund vel nok har eksisteret siden de gode gamle dage  MySpacefik den en genopblomstring omkring år 2012, da Instagram også blev megapopulær. Det sidste årti har i det hele taget gjort disciplinen at tage en god selfie til en ekstremsport, der udøves af både 19-årige og 71-årige, og der findes utallige guides  nettet tilhvordan man får den allerbedste selfie. Smiiiil!


 

16. Leonardo fik sin Oscar 

Åhh, Leonardo! Gudesmuk og sletslet ikke anerkendt nok for sit skuespiltalent. Fem Oscar-nomineringer skulle der tilfør han endelig vandt en Oscar i 2016 for at kæmpe med en bjørn i The RevenantOg det var vel at mærke efter præstationer i Romeo + Juliet, Titanic, Catch Me if You Can, Inception, The Great Gatsby og Django Unchained

 

17. Twerking 

Da Miley Cyrus gik på scenen til VMA-awards i 2013 og rystede med sine baller, var verden chokeret. Dansestilen twerking, der ellers havde været forbeholdt USAs sorte befolkningsgrupper, eksploderede i popularitet - også herhjemme. Nu skulle vi andre forsøge os med at ryste, hoppe, blævre og vrikke med vores stive hofter og numser - med en varierende grad af succes.

 

18. Nostalgiske trends 

Modemæssigt blev 10'erne det årti, hvor vi meget hellere ville ligne nogle fra 80'erne og 90'erne. Pludselig måtte vi grave både choker-halsbåndbittesmå solbrillercroptops og mom-jeans ud af skabet igen. 

Mor-jeans. Lidt mere behagelige end 90'ernes lavtaljede udgave.

 

 

19. … og godt fodtøj 

Det blev pludselig in at gå i behageligt fodtøj. Og hurra for det! Birkenstock og far-sneakers (hvide, chunky og behagelige) har haft et formidabelt årti - og det har dine fødder sikkert også! Vi håber, trenden fortsætter ind i 20'erne.

 

20. 2016 – året hvor alt gik galt 

Året var knap begyndt, da David Bowie efter en hemmeligholdt sygdom døde den 10. januar 2016, og vi nåede knap nok at sørge, før Alan Rickman, også kendt som Severus Snape i Harry Potter, døde. Og som om det ikke var nok, blev det starten på et år, hvor vi mistede et utal af kendte: Prince, George Michael, Leonard Cohen og modedesigneren Sonia Rykiel. Som om dét ikke var nok, vandt Trump også præsidentvalget samme år. Brexit kom på tale. Og gorillaen Harambe blev dræbt. Noget må have været i luften …

Leonard Cohen døde i 2016. Lige nu kan du opleve udstillingen "Leonard Cohen: A Crack in Everything" på Kunstforeningen Gl. Strand og Nikolaj Kunsthal. Foto: Old Ideas, LCC

 

21. "Jeg vil gerne bede om en veganer/vegetar/flexitar/pescetar-sandwich - og helst også laktosefri"

Klimaet kom på menuen i 2010’erne, og sammen med den øgede bevidsthed kom også den plantebaserede mad. Vi malkede mandler i stedet for køer, lavede bolognese af ærter i stedet for okse, og det blev meget vigtigt at sætte et mærkat på ens personlige valg af mad.  Der var mange meninger og mange labels at finde rundt i, og vores bud er, at vi får endnu flere i fremtiden.

Foto: Panthermedia

 

22. Pastelfarvet hår 

Candyfloss. Tyggegummi. Lavendel. 2010’erne blev årtiet, hvor der for alvor blev eksperimenteret med hårfarve, og vi fik lov at udleve vores barnedrømme om lilla, blåt eller lyserødt hår. Enkelte af os kunne virkelig rocke de sarte pastelfarver, mens andre med meget lyserød teint endte med nærmest at gå i ét med håret. Nogle valgte at farve hele håret, mens andre nøjedes med at vise deres vilde side gennem dip-dye, hvor kun hårspidserne blev farvet. Slut med blond, brun, sort og rød - nu skulle der colour på tossen!

View this post on Instagram

Pastel Hologram ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Getting ready to recreate this look for an upcoming YouTube video! This month I’ve been focused on filming and creating brand new FREE educational content for you guys on YouTube. Next month you all will be able to look forward to 4 brand spankin’ new videos on YouTube to learn exactly how I create looks like this. Be sure to follow the link in my bio and hit that subscribe button so you don’t miss out on all the free learnin’ of my signature styles and placements. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I use @redken #flashliftbonderinside to prelighten all of my looks, Color is a combination of @trilliontones and @matrix SoColor Cult ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #behinthechair #thebtcteam #redkenready #redkenobsessed #pastelhair #holographichair #isitholo #pastelrainbow #holographic

A post shared by Caitlin Ford (@caitlinfordhair) on

 

23. Tatoveringer! 

Tatoveringer blev allemandseje, og pludselig havde alle én - og gerne flere. Tatoveringer var ikke mere lig med ballademager, og så tog trenden fart. Hvad tribal-tattoos var for 1990’erne, blev de små, fine tatoveringer af uendelighedstegn, sømandsankre og fugle for 2010’erne.

 

24. Genindspilninger af film 

10’erne blev dovenskabens årti i Hollywood. I stedet for at finde på nye blockbusterhits, var filmskabernes plan såre simpel: Genopliv de gamle succeser. Desværre gik det ikke altid (læs: sjældent) godt. Vi nævner i flæng: Ghostbusters, Cinderella, Mumien, Carrie, Junglebogen, Lara Croft, Skønheden og Udyret, Aladdin og Charlie’s Angels. Nej, så var de gamle film altså bedre.

 

25. Memes 

Ingen ved præcist, hvad memes er, men vi lever og ånder for dem. Det tætteste, vi kommer på en forklaring, er, at det er en grafisk vittighed med billede og tekst lavet af unge. Og at du stensikkert har stiftet bekendtskab med en. 

Hollywood-skuespilleren Ryan Gosling lægger ansigt (og krop) til en hel meme-trend, kaldet "Hey Girl".

 

Læs mere om: