Se, lyt & oplev

5 kvinder: Dét skal vi se, læse, høre og opleve i julen

10. december 2019
af Kathrine Graa
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR, m.fl.
Måske har du en film eller en sang, du altid skal høre, for at det bliver rigtig jul for dig – eller måske vil du udnytte ferien til at læse de bøger, du aldrig nåede i løbet af året. Og hvis du bare ikke ved, hvad du skal læse, se eller høre, får du inspiration fra fem danske kulturkvinder her.

Stearinlysene er tændt og der står en varm kop te på stuebordet. Du har juleferie, og nu er det endelig tid til at slappe af med en god bog - men hvilken? Det er ikke just nemt at finde bøger, film, musik eller oplevelser at lave i juleferien, og derfor har vi spurgt fem kulturhoveder til råds. Her får du Maria Månson, Ann Lind Andersen, Louise Kidde Sauntved, Anne Glad og Ane Cortzens kulturtips til juleferien 2019.

Maria Månson

Hvad skal du læse i juleferien?

- Jeg har en vidunderlig graphic novel liggende til en ganske særlig lejlighed og jeg tror den bliver perfekt til julen. Den hedder ’Here’ og er lavet af en amerikaner, der hedder Richard McGuire. Hvert opslag i den 300 sider lange bog er en indramning, et billede af det samme sted på tværs af millioner af år. Det er skov, mose, hav og siden dagligstuen i et hus fra slutningen af 1800-tallet. Tænk på vendingen “Hvis vægge kunne tale”. Her er det så et specifikt område, der fortæller sin historie. Jeg tænker bogen kommer til at åbne for et erindringsrum, hvor nostalgi, men også ydmyghed over for vores korte tid på jorden, bliver tydelig. Og så er den sindssygt smukt tegnet.

Har du en speciel sang, du altid lytter til i julen?

- Jeg er ikke sådan en, der sætter decideret julemusik på. Ofte er det faktisk sådan, at radiostationerne har nået at gøre mig julemusikmæt til jul, fordi det har kørt i a-rotation siden midten af oktober. Men jeg har én bestemt salme, som jeg meget gerne vil synge rundt om træet hver jul. Det er “Dejlig er Jorden”. Udover at den i sig selv er smuk, så har den også en dobbeltbetydning for mig. Den har akkompagneret begravelserne i min familie så længe, jeg kan huske. Så når jeg hører den juleaften, bliver jeg automatisk mindet om dem, der ikke er her mere. Så kniber jeg måske en tåre og klemmer mine børns små hænder lidt ekstra.

Har du en film, du bare SKAL se?

-Jeg har mange, som jeg ser hvert år til jul. Jeg ELSKER den tid og ro som juleferien giver. Når først roen har lagt sig, gaverne er pakket ud og ungerne sidder optaget af dem på gulvet rundt omkring i huset, så kan man endelig smække benene op i sofaen og sætte en god film på. Alt fra “It’s a Wonderful Life” over “Die Hard” til “Ringenes Herre”-trilogien. Fælles for det hele er, at det ikke må blive alt for tungt – jeg skal helst mindes om, hvor dejlig verden egentlig er – eskapisme er julefilmens præmis!

Maria Månson er vært på “Kulturmagasinet Gejst”, "Filmselskabet" og "Sprogquizzen" på DR1 og DRK. Hun har en kandidatgrad i film- og medievidenskab og er bachelor i litteraturvidenskab, moderne kultur og kulturformidling. Hun danner par med Jakob, og sammen har de drengene Karl og Wille.

LÆS OGSÅ: 10 film, du kun må se i julen

Ann Lind Andersen

Hvilke bøger vil du dykke ned i i juleferien?

- Jeg har altid gang i flere bøger på en gang. Så i år bliver det en blanding af “Behind the Oscar - the secret history of the Academy Awards” af Anthony Holden, som jeg læser som forberedelse på det kommende Oscar-show i februar og så Yuval Noah Harrari’s “Homo deus - en kort historie om i morgen”: Et intelligent bud på hvilke strømninger, der vil præge vores fremtid, og hvordan vi mennesker vil udvikle os.

Hvad skal du se i julen?

- Jeg skal gense den sydkoreanske guldpalmevinder, “Parasite”. Jeg så den på Cannes Film Festivalen, og jeg glæder mig til at se den igen, når den har premiere i de danske biografer. Instruktør Bong Joon-Jo har lavet en fuldstændig fantastisk genre-mixer af en film, der overrasker, morer, gyser og glæder samtidig med, at han også lige får indlemmet en social kommentar om klasseforskelle. Den er så eminent lavet og filmen er en af årets bedste.

Har du en sang, du SKAL høre?

- Jeg er et totalt sentimentalt jule-pophoved og har min egen lille jule-playliste, som jeg lytter til i december, da jeg sjældent hører radio. Fast inventar på listen er Mariah Careys’ “All I Want for Christmas Is You”, “Do They Know It’s Christmas” af Band Aid, “River” af Joni Mitchell og “Happy Xmas” af John Lennon og Yoko Ono.

Ann Lind Andersen er filmanmelder og kulturjournalist på Go’ Morgen Danmark på TV2. Hun er uddannet i litteraturhistorie og har en kandidatgrad i æstetik & kultur. Privat har hun to sønner.

LÆS OGSÅ: 10 gode serier med powerkvinder

Ane Cortzen

Hvad skal du høre i juleferien?

- I juleferien skal jeg høre pladen “Mørk” fra det helt nye, danske band Ganger. De er ikke sådan lige til at sætte i bås, men der er noget storladent, poetisk og fuldstændig magisk over deres musik.

Skal du se noget specielt?

- Jeg skal med 100% sikkerhed igennem mit julekatalog af film: “Love Actually”, “Alene Hjemme”, “Bossen og Bumsen” og “Fars Fede Juleferie”. Uden de fire bliver det ikke jul hos os. De kan streames eller lejes på iTunes. Derudover vil jeg sultent kaste mig over Bill Gates-dokumentaren på Netflix.

Hvad vil du læse, når vejret er dårligt?

- Jeg er i gang med at pløje mig igennem en masse klassikere. Penguin er kommet med de smukkeste, lærredesindbudne versioner af "Brideshead Revisited”, “Anna Karenina” osv. Lige nu er jeg i gang med Dostovjevskis “Forbrydelse og Straf”. Jeg må sige, at de gamle russere skriver som gjaldt det livet - hvilket det i visse tilfælde nærmest også gjorde. Der er en passioneret nødvendighed i deres sprog og fortællemåde, som holder mig fuldstændig fanget.

Ane Cortzen er vært på programmerne “K2”, “Danmarks bedste portrætmaler” og “Fantastiske Forvandlinger” på DR1 og DRK. Hun er uddannet arkitekt og grafisk designer og har tidligere været kulturchef for keramikkoncernen Kähler. Hun er gift og mor til Agnes, Esther og Manfred.

LÆS OGSÅ: 6 gode serier til juleferien

Louise Kidde Sauntved

Har du en film, du skal se hvert år?

- For mig er “Love Actually” den ultimative julefilm. Den er sød, sjov og sentimental, men også skarp med dryp af smerte. Der er så mange fine præstationer og så mange nuancer i alle historierne. Og så elsker jeg ganske enkelt Bill Nighys fallerede rocksanger, der mod alle forventninger – især hans egne – får et kæmpe julehit! Den skal ses HVERT år.

Hvad skal du opleve i julen?

- Jeg skal ind og se udstillingen “Leonard Cohen: A Crack in Everything”. Jeg har alt for lidt tid til at se bare en brøkdel af alle de gode udstillinger der er, men i juleferien skal det være. Gl. Strand og Nikolaj Kunsthal i København viser i fællesskab den kæmpe udstilling om Leonard Cohen. Og hvis man så samtidig nynner “Halleluja”, er det endda næsten helt julet.

Hvad vil du dykke ned i?

- Ferietid er lig med læsetid. Og jeg ønsker mig til jul Ane Riels nye roman "Bæst”. Jeg elskede hendes syrede humor og menneskekloge vildskab i “Harpiks” og “Slagteren fra Liseleje”, så jeg er sikker på at “Bæst” også bliver en stor oplevelse.

Louise Kidde Sauntved er filmanmelder og kulturjournalist – blandt andet her i femina samt på Berlingske. Hun er cand.mag. i filmvidenskab med tilvalg i kunsthistorie og kulturformidling. Hun bor alene med sin søn på 3,5 år.

LÆS OGSÅ: Femina anbefaler: Julens bedste serier

Anne Glad

Hvad skal du høre i juleferien?

- Jeg skal høre Fantasillion og hans to første singler “Fantasillionaire” og “If You Let Me”. Storladen popmusik med en sjat Queen. Især førstnævnte. Og så er Fantasillion en helt vidunderlig mand og en god far. Han er min mand forstås ...

Har du en speciel film, du bare skal se?

- Vi har været i biografen to gange, efter at vores søn blev født. Og det skal lige siges, at vi plejede at komme af sted 3-4 gange om måneden. De to film, vi har set de seneste år, er "Marvel Infinity War" og "Marvel Endgame". Det har givet os lyst til at se Thor-filmene – og måske er det i juleferien, at det lykkes at stene et par timer på Blockbuster. Vi har abonnement til både HBO og Netflix, men det er primært Gurli Gris, der kører der. Når jeg har et ledigt øjeblik, læser jeg.

Skal du læse noget specielt i juleferien?

- I januar i Bogselskabet har vi besøg af Kim Leine, der skal tale om “Dansk Standard”. Så den skal jeg have pløjet mig igennem i julen.

Anne Glad er en af de to livstilseksperter på DR1-programmet “Kender du typen?” og vært på radioprogrammet “Bogselskabet” på P4. Hun er cand.mag. i nordisk sprog og film- og medievidenskab, og har indtil 2016 arbejdet i reklamebranchen. Hun er gift og mor til Kaj.

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også