11 vaner hunden kopierer fra ejeren
Kæledyr

11 vaner din hund kan kopiere fra dig

23. marts 2022
af Hege Løvstad Toverud, KK.no
Foto: Shutterstock
Det siges, at hund og ejer ofte ligner hinanden. Her er 11 vaner, som din hund kopierer fra dig – og ejeren kopierer tilsyneladende også hunden …

Vi har alle på et tidspunkt grint over hundeejere, der udseendemæssigt ligner deres hund på en prik.

Men det er ikke kun af udseende, hunde kan ligne ejeren. Vi vælger også ofte hunde på samme måde, som vi vælger venner, nemlig med lignende egenskaber som os selv.

I en amerikansk undersøgelse fra 2019 stillede forskere 1681 hundeejere en række spørgsmål og kortlagde deres personlighedstræk ud fra udadvendthed, åbenhed, planlægning, omgængelighed/medfølelse og følelsesmæssig stabilitet.

Derefter svarede hundeejerne på spørgsmål om hunden, og det generelle svar var, at hunden havde personlighedstræk, der lignede ejerens, skriver forskning.no.

Folk, der anså sig selv for at være udadreagerende og sociale, sagde også, at hunden var social og udadreagerende, mens de ængstelige sagde, at hunden også blev bange.

Hunden kan kopiere dine vaner

Ifølge det amerikanske medie Bustle.com kan hunde også kopiere vores vaner.

Ja, du hørte rigtigt. Ikke alene ligner hunden dig og har den samme personlighed. Derudover begynder den at tilegne sig de samme vaner som dig. Og kopieringen går tilsyneladende også den anden vej!

Den norske familieterapeut Thomas Winther forklarer ligheden mellem hund og ejer således til det norske medie KK:

– Vi bliver altid påvirket af dem omkring os. Så længe jeg er i et forhold til et andet menneske, vil det påvirke mig. Det samme gælder for dyr.

– Hunde er ikke særlig gode til sprog, men de er gode til kropssprog. Hvis hunden mærker, at ejeren er bange, bliver den naturligvis også selv mere skeptisk. Hunden er påvirket af ejeren, og ejeren er påvirket af hunden.

Men hvilke vaner, kan hunden efterligne fra ejeren? Mediet Bustle.com har samlet typiske vaner, en hund kan kopiere fra ejeren.

Vanerne er følgende:

1. Hunden kan begynde at tale

Vi har set Youtube-videoer og TikToks med hunde, der prøver "at tale" eller "synge med", når ejeren taler eller synger. Der er dog en god forklaring på, hvorfor hunde gør det.

– Russell Harstein, ekspert i hunde- og katteadfærd, har følgende forklaring på, hvorfor hunde stemmer med, når ejeren synger, eller hvorfor den reagerer, når du taler til den:

Nogle hunderacer vil hyle eller gø, når ejeren synger eller snakker med den. Hvis adfærden belønnes yderligere, vil hunden fortsætte med en sådan adfærd.

2. Hunden kan kopiere dit søvnmønster

femina har tidligere skrevet om, hvorfor man skal dele seng med sin hund for at føle sig mere udhvilet.

Hunde sover normalt mere om dagen, men vidste du, at hunde også kan kopiere menneskers søvnmønster?

Ifølge dyrlæge Stephanie Liff er søvnmønstre den mest almindelige efterligningsadfærd:

– Hvis ejeren kan lide at være sent oppe og vågne sent, vil hunden også tilpasse sig samme søvnmønster.

3. Hunden kan blive sulten på samme tid som dig

Mange mennesker ser hunden som et familiemedlem, der skal have samme fordele som resten af ​​familien. Især omkring ferierne forkæler vi os selv (og hunden) med lækkerier, ofte uden at tænke på, at menneskemad ikke kan være godt for huden.

Netop måltider og tidspunktet for sultfølelse er noget hunden kan kopiere fra ejeren. Hvis du plejer at fodre din hund samtidig med, at du selv spiser, vil hunden formentlig være sulten samtidig med dig, ifølge dyrlæge Liff.

11 vaner hunden kopierer fra ejeren

– Hunden er programmeret til at forvente, at måltiderne ankommer omkring et bestemt tidspunkt hver dag. Den kan have visse triggere, der indikerer, at maden er på vej, og kan blive urolig og sur, hvis tidsplanen ændres.

4. Hunden vil motionere på samme tid

Britisk forskning fra 2010 tydede på, at hundeejere, der lufter hunden dagligt, får mere motion end dem, der har betalt for medlemskab i et fitnesscenter.

Hundens trang til at bevæge sig falder ofte sammen med dine egne aktiviteter. Hunden tilpasser sig hurtigt din daglige aktivitetsplan, og hvis planen ændres, vil hunden vise, at den ikke kan lide forandringen, siger dyrlæge Liff.

5. Hunden kan kopiere dit humør

De fleste hundeejere har oplevet, at hunden er glad, når man er glad, eller at hunden gerne vil ligge i armhulen, når man er trist eller syg.

11 vaner hunden kopierer fra ejeren

Ifølge forskning er forklaringen, at følelser overføres mellem sociale arter, når de er meget tæt på hinanden, skriver Bustle.com.

6. Hunden kopierer måden at vise følelser på

Nogle hunderacer er mere hengivne end andre, men hunden kan faktisk begynde at udtrykke hengivenhed på samme måde som ejeren:

– Vi viser kærlighed på forskellige måder, og nogle mennesker er mere kærlige end andre. Dyrene kopierer ofte vores vaner efter, hvordan vi udtrykker følelser, siger Nicole Ellis, certificeret hundetræner.

7. Hunden efterligner dit bevægelsesmønster

De opmærksomme hundeejere har måske bemærket, at hunden kan begynde at efterligne ejerens bevægelsesmønster.

Ifølge Bustle.com er dette noget hundetrænere genkender:

– Kæledyr forsøger ofte at efterligne os. Mange ejere begynder ofte at danse med deres hunde, og hurtigt får hundene deres egne dansetrin, som at hoppe op og ned, gø og snurre rundt, siger hundetræner Ellis.

8. Hunden kan heller ikke lide de mennesker, du ikke kan lide

Ifølge hundetræner Maren Teie Rørvik er der mange faldgruber, man kan gå i, når man anskaffer sig en hund, og her kan du læse om den fejl, de fleste begår her.

At have en hund er uden tvivl en god måde at komme i kontakt med andre på, og før datingapps var hundeluftning en arena for at møde en potentiel partner.

Skal vi tro Bustle.com har hunde næsten en sjette sans til at finde folk, du kan lide – og ikke kan lide.

– Hunde kan sagtens opfatte vores følelser, både glæde og vrede. Hvis vi bliver begejstrede, hver gang en speciel person kommer, vil vores kæledyr snart tage den samme vane. Og det samme gælder folk, man ikke er så glad for, forklarer hundetræner Ellis.

9. Hunden kan føle angst og stress

Nytårsaften er måske hundens mest stressende dag med fyrværkeri hele aftenen.

Men det er ikke kun høje brag, der kan gøre hunden angst. Forskning tyder på, at hunde kan fange stress og angst hos ejeren.

11 vaner hunden kopierer fra ejeren

En undersøgelse fra 2021, offentliggjort i Journal of Veterinary Behavior, viste en sammenhæng mellem ejerens angst og hvor meget frygt og angst, hunden følte.

10. Hunden kan efterligne dig socialt

Hunde kan også være udadvendte og indadvendte, men forskning viser, at hunde kan tilpasse sig ejerens sociale liv, skriver Bustle.com.

Hvis du for eksempel kan lide at være festens midtpunkt, kan din hund begynde at gøre det samme. Hvis du foretrækker at se en film på sofaen, vil din hund højst sandsynligt også det samme.

11. Hunden kan efterligne dine skader

Et brækket ben er ikke noget at spøge med, og mange skader kan føre til krykker og at halte. Men vidste du, at hunden kan begynde at efterligne ejerens gang?

Selvom hunden ikke selv fejler noget, kan hunden begynde at halte i sympati med ejeren.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på KK.no.

Læs også