Se, lyt & oplev

11 ting, du kan lave i efterårsferien 2019

8. oktober 2019
af Kathrine Graa
Foto: Panthermedia, Den Gamle By og Tivoli PR
Det er tid til korte dage og hyggelige stunder. Efterårsferien nærmer sig, og her får du 11 gode råd til, hvad du kan lave i efterårsferien - om det er alene, med en veninde eller hele familien.

Efteråret er uden tvivl en af de hyggeligste årstider. Vejret egner sig perfekt til en masse lækre striktrøjer, og naturen pakker sammen og gør sig klar til vinterhi. Er du så heldig, at du har et par dages efterårsferie (eller har du bare brug for inspiration til en hyggelig weekend), så frygt ej! Vi har lavet en inspirationsliste til dig, det eneste, du skal gøre, er at pakke picnickurven og finde den gode sweater frem.

Halloween i fokus

Tivoli København: Fra den 11. oktober til den 3. november er der Halloween i Tivoli. Med over 21.000 græskar, spøgelser, edderkopper, fugleskræmsler og ikke mindst uhyggelige forlystelser danner Tivolis smukke haver en perfekt chance til at stoppe op og nyde en af de bedste højtider på året - hvis du altså tør. Der er noget for alle aldre, og du er garanteret en god dag. Læs om program og forlystelser her.

Tivoli Friheden: Også i Tivoli Friheden er der pyntet op til Halloween. Her kan du fra den 12. til den 20. oktober opleve uhygge i børnehøjde, når hekse, spøgelser og andre uhyggelige væsner overtager parken. Det familievenlige program byder blandt andet på teater og græskarudskæring. Hr. Skæg forbi hver dag på Friluftsscenen. Og så er der noget for gysjægerne, når mørket falder på. Find hele programmet her.

Den Gamle By: Oplev Halloween på gammel skik i Den Gamle By, når byen fejrer Allehelgensaften den 12. til 20. oktober. Her kan du skære roelygter ud af majroer, som de gjorde det i gamle dage. Du kan også høre om giftige lægeplanter, lave dine egne bolsjer, lege gammeldags lege eller få fortalt uhyggelige historier gennem hele byen.

Skal du til Kulturnatten 2019? Kulturnatten 2019: Her er redaktionens yndlingsarrangementer

Magi og natur

Magiske Dage: I de sidste dage i efterårsferien forvandler Odense sig til en magisk verden med hekse, trolde, enhjørninger og eventyrlige væsener. Magiske Dage Odense kører af stablen den 17. til den 19. oktober, og er et must for små troldmænd eller hekse – og deres forældre. Dagene er spækket med arrangementer og der garanteres magi i luften. Sørg for at være godt opdateret på programmet og vær opmærksom på, at nogle arrangementer kræver tilmelding. Find hele programmet her.

En tur i skoven: Hekseri kan også være at være i ét med naturen – og hvilken bedre måde at være i ét med naturen end at gå en tur i en af vores mange flotte skove? Efteråret er den helt perfekte årstid til at samle familien til en gåtur, hvor børn og barnlige sjæle kan lege i skovbunden eller klatre i træer. Du kan samle grankogler og mos til den kommende juledekoration. - Eller du kan tage din veninde under armen og gå på svampejagt. Bare husk, at der også finde giftige svampe i Danmark!

Dyrehaver: Er det i dyrenes verden, du finder din magi, kan du tage en smuttur i en dyrehave. Smut forbi enten Marselisborg Dyrehave eller Jægersborg Dyrehave og prøv at klappe en hjort. Husk gulerødder! Skræmmer idéen om hjorte omkring dig, kan du også med fordel tage på picnic i en park. Her kan du slå hjernen fra med en god bog, eller sætte dig på en bænk og glo på mennesker.

LÆS OGSÅ: DIY: 7 hyggelige efterårsprojekter

Historier fra det virkelige liv

FÆNGSLET: Det tidligere Horsens Statsfængsel åbnede i 2012 dørene op for nye oplevelser. Siden da, har FÆNGSLET haft virke som videnscentre, ophold og som kulturhus. I efterårsferien har du mulighed for at komme på en speciel rundvisning i det store fængsel, som rummer flere prisvindende udstillinger. Derudover bliver der fejret Halloween fra den 15. til den 18. oktober, hvor du kan komme til Halloween-workshops, eller prøve lykken som fængselsudbryder. Læs mere her.

Guidet tur med en hjemløs: Få et indblik i det hårde liv på kanten på en guidet tur gennem henholdsvis København, Vejle eller Aarhus. Konceptet er enkelt; en byvandring med en hjemløs, socialt udsat eller tidligere hjemløs som guide. Men byvandringen er så meget mere. Her får du historierne serveret på et fad, af personer der brænder for at fortælle dem. Hver guide kommer med hver sin personlige historie og pengene går blandt andet til guiden. Du kan booke en byvandring her og her.

LÆS OGSÅ: 20 sjove udendørslege i efteråret

Tilbage til fortiden

Hjerl Hede: Hvad gør man, hvis man bliver beskyldt for at være heks? Frilandsmuseet Hjerl Hede har i år fokus på den folkelige overtro, og du kan derfor komme og hjælpe med at modbevise en hekse-anklage. Museet er fuldt af liv og du kan møde bønderne i marken eller heksen i heksens hytte. Efter mørkets frembrud fra den 15. til den 17. oktober starter arrangementet MØRKE, hvor du kan gå med lygteføreren på en historievandring gennem museet og høre om overtro i gamle dage. Læs mere her.

Esrum Kloster: Middelalderens cuisine er ikke den mest hæsblæsende form for kogekunst. Eller er den? Fra den 14. til den 18. oktober kan du smage middelaldermad i Esrum Kloster. Kom og prøv at lave en middelaldergrød, eller bag et fladbrød med urter. Du kan klæde dig ud, og prøve livet som henholdsvis novice, bondesøn eller adelsfrøken. Når du har været alle stationer igennem, får du et kokkebevis. Find arrangementet her.

Ertebølle: Stenaldercenter Ertebølle holder særåbent fra den 12. til den 20. oktober, hvor du kan komme og opleve, hvordan stenalderfolket gjorde klar til vinterhalvåret. Bliv klogere på stenalderlivet og –maden, når der er fokus på indsamling, kogning, stegning, konservering og partering på ægte stenaldervis. Læs mere om Stenaldercenter Ertebølle her.

Har du brug for flere gode idéer? 11 ting, du kan lave i efterårsferien 2018

Bonusrunden

Selvom der er mange fede ting at tage sig til udenfor i efterårsferien, kan man aldrig regne med vejret. Måske pisser det ned, eller måske har du bare brug for en inde-dag. Den slags sker. Det er derfor vi har museer og kunsthaller. Og denne sæson er de danske kunstcentraler gået amok. Der er virkeligt noget for enhver smag. Derfor kan du med ro i sindet besøge dit nærmeste museum eller kunsthal. Du kan finde en oversigt over udstillinger i de fleste af landets museer her.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også