Julefilm
Se, lyt & oplev

10 julefilm du kan se lige nu

12. december 2013
af Mette Rou Lund. Opdateret oktober 2017
Nu er det den tid på året, hvor det er ok at svælge i film, der har langt ude plots, klichéramte handlinger og er sovset ind i klistret feelgood-stemning. I julen er det tilladt at se dårlige film, når bare de byder på bjældeklang, glitrende julestads og romantik af usandsynlig karakter. Her er 10 julefilm du kan se på Viaplay og Netflix

Viaplay

Bad Santa er julefilmen elsket af alle julehadere, men selvom den udleverer julen, og Billy Bob Thornton på alle måder lever op til titlen, så er den på mærkelig vis alligevel rørende – næsten mere end de film, der krampagtigt prøver at være det og ender med at blive kvalmende. Her er bandeord, dårlig opførsel og mennesker, der er sunket så dybt, at julen bare er en ekstra mulighed for dem at score damer og lave indbrud. Det er de nisser og den julemand, du ikke har lyst til at dit barn kommer i kløerne på i stormagasinet. Men det er topunderholdende og en god pause fra det julesentimentale.

 

Det er bare ikke fedt, når ens søn er skyld i, at man ender med at være hovedperson i en konkurrence, hvor kommercielle kræfter gør alt for at finde en drømmemand til en. Men det sker for hovedpersonen Sara (Gail O’Grady) i All I Want for Christmas, som kommer på den ene mareridtsdate efter den anden og ikke fatter, at manden, hun burde falde for, er lige foran hende. Romantik med juledrys og ikke ligefrem skuespil eller manuskript i verdensklasse, men der er både julemesse, kysseri, og så er det sjovt at se usympatiske Richard Fish (Greg Germann) fra Ally-serien forsøge at spille loverboy.

Nogle er bange for højder, andre for fugle, og så er der Jessie (Arielle Kebbel) i A Bride for Christmas, som er bange for at blive gift, og derfor nu har forladt sin tredje forlovede. Hun ryger i kløerne på, der har indgået et væddemål om at finde en kone inden jul, og så er det store spørgsmål, om Jessie får en romantisk jul? Hamrende forudsigelig som de fleste julefilm, men den kan lige gå, hvis man har brug for at slå hjernen fra og lidt romantisk julestemning til. Og så er Andrew Walker ret så pæn.

 

Er du til jul på gammeldags manér, er Old Fashioned Christmas (2010) et must. Historien er baseret på Louisa May Alcotts karakterer fra An Old-Fashioned Thanksgiving og handler om den unge, amerikanske Tilly, der er i Irland med sin rige bedstemor Isabella for at besøge en mulig forfattermentor. Det indbefatter (selvfølgelig) et slot, en bejler med bagtanker og en overraskende forelskelse.  Jacqueline Bisset er den elegante bedstemor, som vil lære Tilly lidt om livet, men ender med selv at lære en del. Fin gammeldags julestemning, replikkerne er skåret, så de ikke støver, og det er sjovt at fornemme kulturkløften mellem irer og amerikanere.

LÆS OGSÅ: 6 tips til hygge med børnene i julen

Netflix

Fars fede juleferie - Uheldige Clark Griswold, hans opgivende kone Ellen og deres børn gør klar til jule i denne juleklassiker

 

A christmas carol - Juleaften kommer gnieren Ebenezer Scrooge hjem og finder genfærdet af sin tidligere medarbejder og løftet om besøg af yderligere 3 ånder

 

Julefrokosten - Da en bilsælger infiltrerer en konkurrents juletræsfest for at stjæle kundekartoteket, finder han i stedet juleglæde og overraskende indsigt

 

Mission julegave - Det er juleaftensdag, og den fortravlede familiefar Howard skl nå at købe julegavej til sønnen Jamie, der kun ønsker sig én ting - dukken "Torbo man"

 

Polarekspressen er en tegnefilm, som voksne også kan holde ud at se. Tom Hanks har lagt stemme til en karakter og Robert Zemeckis har instrueret filmen om en lille dreng, der ikke tror på julemanden. Han kommer på et mystisk tog, som fører ham Nordpolen og spørgsmålet er, hvem han mon skal møde der? 

HBO Nordic

Mens vi venter på den nye sæson af Divorce, som kommer til januar, kan vi lige blive mindet om, at julen ikke altid er ren idyl. Fx når man er midt i en grim skilsmisse, som parret i Divorce er. I afsnittet ”Christmas” fra første sæson prøver Frances (Sex and the City-ikonet Sarah Jessica Parker) og Robert (Thomas Haden Church) at glemme deres uenigheder et øjeblik for julefredens skyld. De holder jul hos Frances’ forældre, som ikke ved noget om skilsmissen, og der er lagt op til en anspændt jul med overraskelser. Det er tragikomisk og befriende ærligt. Kan ses på HBO Nordic.