https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/c433926e6ef74a25aad8b390a34fa7ec.jpg
Rejser

Tallinn

21. november 2008
af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
De smukke kirker og den rige historie i Tallinn tiltrækker den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen

Tallinn rammer noget i hjertet hos mig, fordi byen rummer så meget fortid. Man bliver klogere på sin egen tid af at studere denne smukke gamle by og dens historie. De mange krige er heldigvis aldrig gået ud over Tallinn, der har været gemt væk i en mølpose i hundreder af år, omgivet af smuk natur i et land, der endda kan byde på ægte urskov med bjørne!
Den gamle by er gennem de sidste 17 år smagfuldt renoveret, så stemningen er intakt. Jeg holder af at besøge de skønne kirker. Domkirken St. Marys Church stammer fra 1219 og er grundlagt under den første danske invasion i Estland, mens man i Helligåndskirken kan se det Dannebrog, der blev medbragt af 200 danske frivillige, der i sin tid kom for at hjælpe med at etablere republikken Estland.
Navnet 'Tallinn' stammer fra danskertiden 1219-1346 og betyder 'Tannin Lidna', danskernes borg. Jeg har besøgt Tallinn over 50 gange siden 1991, kort efter Estland blev selvstændigt. Som involveret i genopbygningen af landets demokrati har jeg lært byen at kende på nærmeste hold.

Bedste hotel

Schlössle på Pühavaimu 13/15 er et lille luksushotel, indrettet i en købmandsgård fra middelalderen. Alt er lækkert og smagfuldt, om end jeg ustandselig slår hovedet imod de lave loftsbjælker. Deres Restaurant Stenhus har gourmetmad i topklasse. Dyrt, men afgjort prisen værd.

Bedste restauranter

Hvidløgsrestauranten Balthasar, Raekoja Plats 11, ligger på 1. sal i et gammelt hus over for Rådhuset. Der er hvidløg i alt, og på menuen markerer hvidløgsfed ud for hver ret, hvor stærk den er. Fantastisk sted!
Restauranten på Hotel Skt. Petersborg, Rataskaevu 7, ligner spisestuen i et privat hjem. Autentisk russisk mad af meget høj kvalitet.
Landets mange bryghuse laver fremragende øl, der især bør nydes på cafeerne på rådhuspladsen, hvor man sidder ude om sommeren. Ægte estisk vinterhygge findes i baren på rådhuspladsen med dybe læderlænestole og maltwhisky.

Bedste shopping

Tallinn byder på mange af de dyre mærker, man også ser alle andre steder i verden. Men Alice fortæller mig, at der er godt lokalt design med inspiration i international mode, blot meget billigere.
Inde i den gamle bymur, Müürivahe, finder man 'sweatermuren', fuld af boder med strikvarer, produceret af kvinder ude fra øerne. Man kan gøre gode køb, og stemningen er yderst autentisk.
Indkøbsgyden Katariina Gild er fantastisk til håndværk som tasker, indbundne notesbøger og andet godt i skind. Besøg det grottelignende glasværksted, hvor de skaber smukke håndpustede krukker, glas og flasker. Raamatukui, Harju 1, bag Nigulistekirken, er et skønt antikvariat med massevis af spændende litteratur, især på tysk, om byens historie.

Uffe Ellemann-Jensen

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister og formand for partiet Venstre. Prisbelønnet forfatter og fortsat involveret i udenrigsforhold, blandt andet som formand for Baltic Development Forum.
Uffe Ellemann-Jensen bor med hustruen Alice Vestergaard og border terrieren Oscar nord for København med udsigt over Øresund.

Mit smørhul

Toompea Hill betyder dombjerget, og på kanten af højen ligger 'Den danske konges have', hvor Dannebrog efter sigende faldt ned fra himlen i sin tid. Herfra har man udsyn over Den Gamle By med Rådhuset, Helligåndskirken med det smukke spir, Nigulistekirken med det gribende maleri 'Dødedansen' fra 1500-tallet og Skt. Olafs Kirke fra 1200-tallet, hvis tårn længe var Europas højeste bygning.

Hvis mere tid

En forestilling eller koncert i Estonia National Opera and Concert Hall, Estonia Pst. 4, er fantastisk. Tallinns symfoniorkester er fremragende, specielt til Sjostakovitj og den nationale komponist Arvo Pärt.

Læs også