https://imgix.femina.dk/media/bbc5d12ab4c6468c873f7dc4cb47fe4c.jpg
Rejser

Storslåede Stockholm

15. juli 2009
af Sus Falch
<br>Skandinaviens skærgårdshovedstad er skøn – særligt om sommeren – og så er der er ikke langt derop. Her får du det bedste fra centrum og byens naturskønne omegn, der kan nås på en mini-ferie.

Stockholm er på mange måder skønnest om sommeren. På den årstid får man nemlig allerstørst udbytte af dens beliggenhed på 14 øer. Man kan vandre over broerne, sejle på sightseeing med turbådene, nyde livet og udsigten på spisestederne tæt på vandet og sågar tage båden ud til et skønt besøg på en af de små idylliske øer lidt længere væk i skærgården.

FERIETIPS

Sådan rejser du
Med fly, tog, skib eller bil. SAS, Sterling og Cimber Air har direkte fly fra Kastrup og provinsen. Pakkerejser tilbydes af mange rejsearrangører.

Metro-kunst
På metroens blå linje, der udgår fra knudepunktet T-Centralen, kan du køre fra station til station, som er udsmykket af kunstnere. Stig af, kig, og stå på næste tog gennem metro-galleriet.

Aktuel info
www.stockholmtown.com, hvor du også kan finde arrangementsguiden »What's on«, for de måder, du rejser.

Rundt i byen
Kommer du nemt med alt fra vandbusser til metro, busser, sporvogne, taxier og udlejningscykler.

Billetter
Til teater, koncerter o.lign. kan købes via www.ticnet.se og hentes på Stockholm Tourist Centre i Sverigeshuset,
tlf. +46 8 508 28 508, når du kommer frem. Arte Udland, www.arteudland.dk.

Bestil en tur
www.sightseeing.se kan du se og bestille guidede ture til lands og til vands, allround eller med tema.

SEVÆRDIGHEDERMuseer

Har man lyst til at opleve nogle af byens museer, kan man få et godt overblik i både guidebøger og på byens turist­webside. Udvalget strækker sig fra nutidskunst på Moderna Museet over skibet Vasa, der sank efter kun 500 meters sejlads, til Nationalmuseet med landets største kunstsamling, kongeslottet og moderne oplevelsescentre.

Nordiska Museet

I dette forum vil vi lige fremhæve et bestemt museum, for dem der er interesseret i svenskernes dagligliv i svundne århundreder. De skal nemlig sætte tid af til et besøg på Nordiska Museet på Djurgårdsvägen 6-16. Bygningen minder om et renæssanceslot, men er altså fra 1907 og huser mere end 1,5 millioner ting fra 1520'erne til nu. Her er både kopier af tidstypiske hjeme, luksustøj og dyre smykker, genstande fra bondekulturen og almindelige hverdagsting fra mange epoker og trin på den sociale rangstige. Om sommeren kan du tage færgen fra Nybroplan eller sporvogn fra Norrmalms­torg og året rundt bus 44, 47 og 69 samt metro.

Sejl ud til ø-hyggen

Har du en lille håndfuld dage i byen, kan vi stærkt anbefale dig at tage en båd ud til én af de hyggelige skærgårdsøer, der kan nås på en time, lidt mere eller lidt mindre.

www.stockholmtown.com har forslag til dagture, hvor du kan slentre rundt i et hyggeligt bymiljø med malede træhuse, spise frokost på en café, der ofte er kombineret med en butik, som frister med kunsthåndværk, og sidde på en blød, rundet klippeknold og nyde havet, hvis du da ikke skal helt derud i en kajak.

AKTIVITETERShopping

Byen har en særlig høj koncentration af svenske designere og mærker inden for stort set alle områder, der prioriterer kvalitet og design højt. Uden at produkterne af den grund når et utopisk prisniveau. Hertil skal lægges den økonomiske fordel, at den danske krone har 20 procent mere købekraft end den svenske.

Der er 3 områder at rette blikket mod for dem, der gerne vil finde det nye, det eksklusive eller det anderledes, som ikke nødvendigvis er dyrt.
I områderne City og Östermalm finder du hovedparten af de svenske og internationale mærkevarebutikker plus førsteklasses indretningsforretninger som Asplund, Nordiska Galleriet og Svensk Tenn.

City rummer også stormagasiner som Nordiske Kompagniet NK, shoppingarkader som Gallarian og Sturegallerian plus kædebutikker bl.a. en af H&Ms største på Hamngatan. Gastronomisk og kulinarisk interesserede må absolut indenom delikatesserne i torvehallerne Östermalmshallen og/eller Hötorgshallen, hvis lige vi slet ikke kender herhjemme.

I trianglen Stureplan-Norr­malmstorg-Östermalmstorg og nærliggende gader som Biblioteksgatan, Mäster Samuelsgatan, Jacobsberggatan, Birger Jarlsgatan,

Passagen, Grev Turegatan og Humlegårdsgatan finder du bl.a. pigefavoritbutikken Mrs H, strikdesigneren Anna Holtblad og mange mange flere kendte eller unikke.

Strandvägen
langs vandet på Östermalm er byens absolut dyreste vej, som dog også har nogle af byens bedste kroer, så mange vil foretrække at smutte over

Riddarholmen til Södermalm, hvor der virkelig er grøde i forretningslivet.

Langs Götgatsbacken og i kvarteret SoFo ligger de små uafhængige mode- og design­butikker, hvor du garanteret kan finde noget, som ikke dukker op på ethvert gadehjørne derhjemme.

Bruno er et galleri med smarte butikker, og overfor ligger Designtorget som er perfekt til gaveshopping. Ordning & Reda, der er kendt for sine enkle smukke papirvarer, ligger også i dette latinerkvarter, som absolut må prioriteres højt, hvis du må vælge.

Gamla Stan
er, som navnet siger, byens gamle kerne, der er hyggelig at slentre i, men tydeligvis trækplaster for alverdens andre turister end dig selv. Bare så du er forberedt på souvenirbutikkerne.

Her går du ud

Undervejs rundt i byen melder sulten sig naturligvis løbende, og der er rigtig mange små og store spisesteder, hvor kvaliteten er i top. Find dem efterhånden, som du kommer frem, og prøv også et sted ved vandet.

Vil du forberede aftenens måltid lidt nøjere, så kig ind på byens webside, hvor du finder en kulinarisk guide som bl.a. også omfatter ypperlige restauranter med sølv- og guldstatus.

I Stockholm går man ud efter en øl. Det betyder ikke, at man henter høkerbajere og drikker dem hjemme, men at man går på bar. Og det er langt fra altid øl, man drikker. Men man går ud for at ses og blive set, så tag lidt smart tøj med, hvis du vil nyde aften- og nattelivet som de lokale. Der er aldrig tirsdags-kedeligt.

Riche, Birger Jarlsgatan 4, er byens hotteste bar, som er delt i to med flirtende og snakkende gæster til den ene side og DJ plus dansegulv til den anden.

Café Opera i Operahuset er den udødelige, hvor Stockholms kendte udenbys gæster altid kommer. Kharma på Sturegatan 10 har gjort sig kendt som yndlingssted for den svenske kongefamilies yngste generation. Pelikan, Blekingegatan 40, er en ølhal, som efterhånden har skænket for og bespist generationer og Berns har det meste, hvis du kun har tid til ét sted. De gamle saloner er smukke og rummer et potpourri af eta­blissementer, så du kan vælge det, der passer dig bedst.

OVERNATNINGHoteller

Der er mange overnatningsmuligheder i varierende prisklasser på de flere end 300 hoteller i Stockholm og nærmeste omegn. Mange af dem samarbejder med byens turistinformation, så du kan bestille værelse online på www.stockholmtown.com.

Men der findes også nogle ganske specielle overnatningsmuligheder i både den dyrere og billige ende, som er værd at overveje.

Hvad er mere nærliggende i ABBAS hjemland end at bo på designhotellet Hotel Rival, der ejes af det tidligere gruppemedlem Benny Andersson? Adressen er Mariatorget 3 på Södermalm, og det er indrettet i en tidligere biograf med filmstjerner og -plakater på væggene i de højst forskellige rum.

Ens for mange af gæsterne er dog, at de vælger at låne ABBA-filmen »The Movie« fra hotellets gratis DVD-bibliotek med mere end 100 titler. Se mere på www.rival.se. Sommerpriser pr. person pr. nat. i dobbeltværelse fra 636 kr. til 876 kr. Singlepriser fra 1.112 kr. pr. nat.

Designhotels har to andre designerhoteller tilknyttet, hvor der hersker sommerpriser til engang midt i september, og dem finder du på www.designhotels.com.

På det lille næsten familiære hotel Lady Hamilton får alle en fin behandling. Men kvinder, som indlogerer sig i enkeltværelse, bliver særligt forkælede med en velkomstkurv, der indeholder hudplejeprodukter, frugt og mineralvand. Konceptet hedder Ladyrum, og hotellet er i øvrigt navngivet efter søhelten Lord Nelsons smukke elskerinde Lady Emma Hamilton. Se mere på hotellets webside.


1. klasses vandrehjem

I den så absolut langt billigere ende ligger de stockholmske vandrehjem, der er noget for sig selv. De slægter hotellerne på med private værelser og har slået sig ned i så forskellige lokaliteter som en båd ved Skeppsholmens kaj og et gammelt fængsel, hvor cellerne er blevet forvandlet til værelser.
Navnene er hhv. »af Chap-man&Skepsholmen« og Långholmen.

Og minsandten om man ikke også har slået dørene op til et designer-vandrehjem, Gärdet, centralt i Stockholm. Her er også handicapvenligt og familierum på adressen Sandhamnsgatan 59.

Husk at tjekke, om du selv skal gøre rent, det er nemlig ofte tilfældet på vandrehjemmene. Find dem alle på www.svenskaturistforeningen.se, telefon +46 8 463 21 00. Websiden har et fantastisk informationsniveau om afstande og transport til centrum, nærliggende seværdigheder og aktiviteter.

Vandrehjemspriserne ligger ofte på godt og vel 200 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

Læs også