Rejser

Spa-ferie i Toscana

af Hanne Høiberg 12. april 2010
Foto: Helle Schjønning
Du forbinder sikkert Toscana med bølgende landskaber, slanke cypresser, vinmarker og kulinariske oplevelser. Men den italienske provins er også berømt for sine kurbyer og mange mineralske kilder. Det er derfor oplagt at kombinere mad-og-vin-ferien med besøg i en af de mange spaer. Følg med til lille en håndfuld af de bedste.

Luften er 16, vandet er 37 og kvinden har rundet 50…Efter en lang rejsedag har det ikke taget mange minutter, før jeg har skiftet til badetøj og nu ligger her i den dampende pool med udsigt over det blød-bakkede landskab. Mørket er ved at falde på, tunge skyer truer, men det gør kun fornemmelsen endnu mere eventyrlig.Stedet er Fondeverde Spa & Hotel uden for kurbyen San Casciano dei Bagni i det sydlige Toscana.

De bedste kvindetips:

  • Bedste rejsetidspunkt: April, maj og juni. September-oktober.
  • Bor du på spahotel, er det kotume at man klæder om til middagen.
  • Tag dine sølvsmykker af, når du bader i svovlholdigt vand. Ellers bliver de kulsorte.
  • Vil du gøre som italienerne, må du nøjes med cappuccino og caffelatte morgen og for­middag. Efter frokost hedder det espresso.
  • Gå ikke glip af spa-hotellernes tisane, urte-teer. Kombinationen af orange, mynte, lakrids og rabarber kan anbefales som aftente efter middagen.
  • Hurtig web-guide til Toscana: www.tgt.dk
  • Vejen til Toscanawww.norvegian.com har direkte fly København-Pisa.www.ryanair.com har direkte fly Billund-Pisa.Cimber Sterling har direkte fly København-Firenze.
  • BillejeLej bil hjemmefra over nettet hos f.eks. Italiens største biludlejningsfirma via www.go2italy.dk
  • VingårdeAgriturismo, vingårde, hvor man kan leje sig ind til overkommelig pris, finder du bl.a. på www.welcometuscany.it, klik videre til Holiday farms and country accomodation.
  • Der er også flere danske sites, der formidler agriturismo. Bl.a. www.timeoff.dk og www.localliving.dk

Den har været kendt siden romertiden for sine 42 varme, mineralske kilder, som strømmer ud af undergrunden. Og er bare én af utallige spaer i området.Det kan nemlig godt være, at de fleste danskere forbinder Toscana med smukke middelalderbyer, god Chianti og ærlig italiensk mad, men regionen er faktisk førende i Sydeuropa, hvad angår antallet af mineralske kilder - eller terme som det hedder her.Så hvad enten du er til kultur, gedigen livsnyderferie eller lidt af begge dele, er der masser af muligheder for en eftermiddag fuld af selvforkælelse i en spa. Spaerne findes i alle niveauer - fra ypperste luksus til mere basale og overkommelige i pris.Fondeverde Spa & Hotel hører til i den eksklusive ende af skalaen.Hotellet er indrettet i den villa, som hertugen af Medici, Ferdinand I, byggede i 1607 og var allerede dengang udstyret med en spa til brug for Medici-familien og andre adelsmænd.I dag er det kombinationen luksusspa- og hotel, der gør stedet til noget ganske særligt.Spa'en tager mod kunder udefra, så det er også muligt at bo på en agriturismo - en lejlighed på f.eks. en vingård - i nærheden og få adgang til poolområdet formedelst 19 euro for en hel dag, 14 for en halv. De individuelle behandlinger betales oveni.

Spa-behandling i Paradis

Næste stop på spa-rundturen er Grotta Giusti Natural Spa Resort i kurbyen Monsummano Terme, nogenlunde midtvejs mellem Firenze og Pisa.Hotellet er en villa fra begyndelsen af 1800-tallet beliggende midt i en stor park. Det er indrettet med smagfulde antikviteter og malerier - og pragtfulde blomsterarrangementer.Hotellet ligger i direkte forbindelse med spaen, der både har stort wellness-center og tilknyttede læger.Og udenfor kan man nyde den 750 kvm store pool med varmt, mineralsk vand. Men det unikke ved Grotta Guisti er immervæk The Grotta, i virkeligheden et helt kompleks af årtusindgamle drypstenshuler.Grotterne er inddelt i tre forskellige zoner, den ene varmere end den anden: Paradise, Purgatory (Skærsilden) og Hell, der vist ikke behøver nogen oversættelse.Et kurophold i grotten varer 50 minutter, og ud over at der frigøres giftstoffer fra hele organismen, føler man sig også vidunderligt afslappet bagefter.

Læs flere af SØNDAGs rejseguider

Kongelig spa

Før vi skal flyve hjem fra Pisa, tager vi en enkel overnatning i San Guiliano Terme lidt udenfor.Igen er klassisk kurby, opstået omkring det varme, mineralholdige vand, der udspringer omkring bjerget Monte San Guiliano. Og et hotel, Bagni di Pisa Natural Spa Resort, med en næsten kongelig historie.Paladset, det er indrettet i, havde sin storhedstid i midten af 1700-tallet, hvor det fungerede som storhertugen af Toscanas private sommerresidens - med spa naturligvis - og mødested for kongelige fra hele Europa.Det fornemmer man stadig i værelserne med hvælvede lofter dækket af originale, fint restaurerede freskomalerier. Nogle af værelserne har udsigt til det berømte skæve tårn i Pisa - jeg må "nøjes" med olivenlunden i den store park.Men jeg klager ikke.Da jeg går tilbage fra morgenbadet i den varme pool iført endnu en tyk, hvid badekåbe, møder jeg først flere af byens beboere på vej til behandling og går siden forbi de små båse, hvor de sidder linet op og indånder varm, mineralsk damp.En italiensk spa er ikke bare luksus og selvforkælelse. Den er også del af det offentlige sundhedssystem. Hvilket i sig selv må være en luksus.

SPA

Det var romerne, der skabte ordet spa - salus per aquam - helbredelse gennem vand.I dag er mange af kilderne fra romertiden forladt og bygningerne gået i forfald. Andre er slet ikke udnyttet, og det mineralske vand ender direkte i floder og bække.Alligevel eksisterer der i dag ca. 50 kurbade i Toscana. Se mere på www.welcometuscany.it og klik ind på thermal spas and resorts.