Brugge
Rejser

Smukke Brugge: Design, kunst og mad i verdensklasse

30. august 2019
af Mikkel Bækgaard
Med middelalderhuse, gamle kanaler og snævre gader emmer belgiske Brugge af romantik og charme. Og god mad og masser af design, mode og tjekkede butikker gør byen perfekt til en weekendtur.

TAG MED TIL SMUKKE BRUGGE

OPLEV Den gamle bydel: Hele Brugges centrum er nærmest ét stort postkortmotiv. Her er brostensgader, gamle flamske købmandshuse og det ene motiv efter det andet, der skriger efter, at man tager kameraet frem. Sørg for at besøge området omkring St. John’s Hospital og det såkaldte beguinage (Beginerkloster, red.). Her boede der ugifte kvinder i små fine huse, og området har en helt særlig ro. Her bor der i øvrigt stadig ældre ugifte kvinder, der nyder roen og udsigten til Kærlighedssøen, som forfatteren Victor Hugo døbte den nærliggende sø. Følg kanalen rundt om centrum: Vil du lidt væk fra de mest turistbesøgte områder, så snør løbeskoene og løb – eller gå – en tur langs de volde og store kanaler, der omkranser den indre by. Her er der en særlig ro og masser af udsigt til byens huse, kirketårne og kanaler.
https://imgix.femina.dk/brugge-1-kanal-og-smukke-huse-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
En af Brugges helt store attraktioner er byens mange kanaler. Gode museer: Vil du blive klogere på Brugges historie og på den kunst, der altid har spillet en stor rolle i byen, så er der flere gode museer i Brugge. Groeninge Museet er ikke til at komme uden om, ligesom det lille museum på St. John’s Hospital også går i dybden med tidlig flamsk kunst. Er du til det mere moderne, så rummer Xpo Center en stor samling af værker af blandt andre Picasso og Andy Warhol.
Brugge har også en række små og mere særprægede museer, bl.a. Diamantmuseet. Her kan du flere gange dagligt se, hvordan man sliber diamanter. Eller du kan styrke din viden om chokolade og pommes frites på de to dertil dedikerede museer. Og er du tørstig, har Brugge også et anbefalelsesværdigt ølmuseum lige ved byens største torv.
https://imgix.femina.dk/brugge-2-morgenudsigt-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Det er svært ikke at blive betaget af en af Europas bedst bevarede middel­alderbyer. Festivaler – om det langsomme liv og mad: Vil du ned i gear og virkelig fordybe dig, så er festivalen Slow(36h) oplagt at tage til. Her bliver langsomheden hyldet med f.eks. kammermusik og tai-chi- og meditationsworkshops. Er du mere til den sultne side, kan Kookeet-festivalen i efteråret anbefales. Her stiller en lang række af Brugges bedste restauranter op med boder på en stor plads midt i byen, hvor besøgende kan smage retter fra restauranterne til meget attraktive priser. LÆS OGSÅ: Shop, spis og hyg dig i Berlin SHOP Hvis kreditkortet skal luftes: Der er masser af shoppingmuligheder i Brugge. Byen er rig på både antik- og vintage-forretninger og på små designbutikker med tøj eller interiør. I de mest turistede områder er det en god idé at være lidt forbeholden, for her kan kvaliteten være tvivlsom, men bare få gader væk er kvaliteten høj. Mode og interiør: Især nord for det mest turistprægede centrum finder du et væld af lækre butikker. Især gaderne Sint Jakobsstraat og Ezelstraat, der ligger i forlængelse af hinanden, byder på fristende små design- og vintageforretninger.
https://imgix.femina.dk/brugge-3-serendipity-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Smuk keramik i Serendipity. Besøg f.eks. Boetiek Ruth, der i lyse omgivelser i to etager frister med tøj fra en række europæiske designere, eller Twee Meisjes, som især specialiserer sig i kjoler, men også byder på accessories og anden mode. Skal designet være mere til den hårde side, så kig forbi keramikbutikken Serendipity, og er du til interiør, så tag et par gader væk til den store Munt, der tilbyder alt fra indretnings-nips og lys til møbler i rene designs, der vil glæde de fleste nordboere.
https://imgix.femina.dk/brugge-4-boetiek-ruth-bugge-foto-mikkel-baekgaard-2.jpg
Boetiek Ruth frister med sine lyse omgivelser i to etager. Loppemarked ved kanalen: Er du ude efter at gøre en ekstra god handel, så besøg et af verdens smukkest beliggende loppemarkeder ved Dijver-kanalen lige midt i byen. Hver lørdag og søndag fra midt marts til november byder markedet på antikviteter og loppefund med udsigt til kanalen og de gamle huse. Kom gerne tidligt, før turisterne for alvor kommer ind med busser på deres endagsture, for så er der for alvor trængsel.
SPIS Du går ikke sulten eller tørstig i seng i Brugge, hvor mad og gode drikkevarer spiller en stor rolle for oplevelsen. Byen kan bryste sig af intet mindre end otte Michelin­restauranter, og selv restauranterne uden stjerner leverer høj kvalitet, gerne til fornuftige priser. Især drikkevarerne er billigere end i Danmark. Chokolade og søde sager: Belgierne er kendt for søde sager, chokolade og vafler, og her er der nemlig intet mindre end 52 chokoladebutikker. Mange af butikkerne er rene turistfælder, men du finder også noget af verdens bedste chokolade i Brugge. Det er ikke til at komme uden om The Chocolate Line. Indehaveren Dominique Persoone er lidt en celebrity i den belgiske chokoladeverden, hvor han nytænker chokolade og serverer den med f.eks. bacon, soja og soltørrede tomater. Skal det være mere traditionelt, så kig forbi Sukerbuyc.
https://imgix.femina.dk/brugge-5-the-chocolate-line-bugge-foto-mikkel-baekgaard-2.jpg
Belgien er kendt for sine søde sager, bl.a. chokolade, og The Chocolate Line er ikke til at komme udenom. Restauranter: Hold øje med kokken Gert de Mangeleer, der i en årrække stod bag restauranten Hertog Jan lidt uden for byen. Han har dog lukket den restaurant og har nu åbnet et mere jordnært projekt kaldet LESS, hvor deleretter er på menuen. Du kan også forsøge at booke bord på De Jonkman, der er et af Brugges topsteder med to Michelin-stjerner. Er du mere til enkel mad i alligevel lækre omgivelser, så kig forbi Restaurant Goesepitte 43. Her får du de bedste råvarer fra Flandern i ærlige, velsmagende retter. Prøv især deres luftige marengs, der flyder i en vaniljesuppe, som minder om koldskål. Skal det være endnu mere uformelt – og måske endda festligt – så besøg De Republiek. Her er der bl.a. et stort udvalg af tapas og velsmagende vegetarretter.
https://imgix.femina.dk/brugge-6-mad-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Med intet mindre end otte Michelin­restauranter, er der rig mulighed for at få stille sulten Caféer og te-saloner: Brugge har mange caféer og te-huse. Prøv f.eks. Merveilleux, opkaldt efter en klassisk belgisk marengskage, der serverer førnævnte kage i flere varianter. Skal der være masser af sukker, så besøg også De Proeverie, der har kager, varm chokolade og belgiske vafler nok til selv de mest sødtandede. Og trænger du til koffein, så er Cafuné en virkelig god kaffebar.
https://imgix.femina.dk/brugge-7-vafler-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Du går ikke galt i byen med en belgisk vaffel hos De Proeverie, der også er kendt for deres varme chokolade. Øl i verdensklasse: Belgien er for mange kendt som det ultimative øl-land, og i Brugge kommer du ikke til at øltørste. Skal udvalget og bartendernes ølviden være ekstra omfattende, så besøg enten De Garre, der ligger i en meget lille gyde, eller ‘t Brugs Beertje. Begge er intime små ølbarer med et gigantisk øludvalg og noget for enhver smag – fra en let og syrlig Geuze til en tung Tripel. Vil du vide mere om, hvordan øllet bliver til, så besøg bryggeriet De Halve Maan, der laver den kendte Brugse Zot-øl.
https://imgix.femina.dk/brugge-6a-oel-paa-de-garre-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Ikke overraskende har Brugge et utal af ølbarer, der skænker øl i verdensklasse. Vinbarer: Er du mere til vin end øl, så fortvivl ikke. Brugge har flere gode vinbarer, hvor Især Cuvée og Riesling & Pinot er en oplevelse – både fordi udvalget er godt, og bartenderne gerne tager en hyggelig snak. Førstnævnte specialiserer sig i såkaldte naturvine, mens sidstnævnte udelukkende serverer vin fra Tyskland. Begge sælger i øvrigt også vin ud af huset, hvis de gode flasker skal med hjem.
https://imgix.femina.dk/brugge-7a-riesling-og-pinot-vinbar-bugge-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Vinbaren Riesling & Pinot med stort udvalg og søde tjenere. BO Brugges centrum byder på et væld af små hyggelige hoteller og bed & breakfast-steder. Hotel de Goezeput er f.eks. et hyggeligt lille hotel med kun 15 værelser og en skøn personlig betjening. Her er loft til kip på de øverste værelser og fornuftige priser. Skal det være luksuriøst på den mest romantiske måde, så er Bonifacius et bud. Hos dette luksus-bed & breakfast er der udsigt til kanalerne fra alle værelserne og en Michelin-restaurant lige på den anden side af gaden. Er du på udkig efter et større hotel i byens absolutte centrum, så er Martin’s værd at bo på. LÆS OGSÅ: Guide til weekend i Madrid PRAKTISK Brugge er en by med ca. 120.000 indbyggere i det vestlige Belgien, en times togtur fra Bruxelles – og halvanden time fra lufthavnen, hvor der går mange daglige fly fra Danmark. Brugge er en af de allerbedst bevarede middelalderbyer i Europa og det billedskønne centrum er på UNESCOs liste over verdensarv. Det er nemt at komme rundt til fods i Brugges centrum. Femina var inviteret af Visit Flanders, der betalte fly, hotel og mad i forbindelse med opholdet
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også