https://imgix.femina.dk/media/c50abcfbab894698a7f0ebc05250309f.jpg
Rejser

Salzburg – sød musik for sjælen

12. juli 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Tourismus Salzburg, Museum der Moderne Mönchsberg m.fl.
Her får du de bedste tips til museerne, kirkerne, caféerne, de gode restauranter og hyggelige hoteller i barokperlen Salzburg, som ligger i de smukkeste alpine omgivelser. Mozarts fødested. Byen hvor The Sound of Music blev optaget, og hvor den verdensberømte musikfestival Salzburger Festspiele siden 1920 har fyldt koncertsale, torve og pladser fra slutningen af juli og fem uger frem.

En barokperle i de smukkeste alpine omgivelser. Mozarts fødested. Byen hvor The Sound of Music blev optaget, og hvor den verdensberømte musikfestival Salzburger Festspiele siden 1920 har fyldt koncertsale, torve og pladser fra slutningen af juli og fem uger frem. Der er masser af gode grunde til at besøge Salzburg.

Se galleriet nederst i artiklen, med billeder og tips til alle museerne, kirkerne, caféerne, de gode restauranter og hyggelige hoteller.


Kultur, shopping og stemning i Salzburg

Salzburgs musikalske højdepunkt er festspillene, Salzburg Festivalen fra 27. juli til 30. august. En sand overdådighed af opera og klassisk musik, som tiltrækker topartister fra hele verden.

I år fejres åbningen endda med et før-party for hele byen den 23. og 24. juli. Her vil der være gratis koncerter, man kan opleve generalprøver og se film rundt omkring på pladser og festival-scener i den gamle bydel.

Men Salzburg er også en shoppingtur på Getreidegasse, byens førende forretningsgade i den gamle bydel, der både er kendt for sine forretninger med alt fra lederhosen til mærkevarer i luksusklassen, og for sine fine butiksfacader med de smukkeste snørklede butiksskilte.

For slet ikke at tale om museerne, kirkerne, caféerne, de gode restauranter og hyggelige hoteller. En håndfuld af de bedste følger her.

Museer - byens historie og personligheder

Læs også

Lichtenstein - en smuk lilleputstat

Wien - klassiker med mange undertoner

St. Florian - spirituelt klosterhotel i Østrig

Salzburg Museum

Et af Salzburgs nyeste museer fra 2007 er dedikeret til byens historie og nogle af dens mest berømte personligheder. Det er indrettet i den smukt renoverede Neue Residenz på Mozartplatz og rummer både portrætter af de ærkebiskopper, der engang herskede over området, kobberstik af barokhaver, keramiske ølkrus og silketapeter. Alt præsenteret enkelt og meget moderne.

Mozartplatz 1, 5010 Salzburg, www.salzburgmuseum.at

Museum der Moderne Mönchsberg

Rene linjer, skinnende glasflader og glinsende hvid marmor 60 meter over Anton-Neumayr Platz danner en stærk, minimalistisk modvægt til byens barokke overflod. Museet for moderne kunst er bestemt et besøg værd - både for sin permanente samling og sin unikke arkitektur.

Mönchsberg 32, 5020 Salzburg, www.museumdermoderne.at

Spisesteder - lokale specialiteter, traditionelt østrigsk køkken og middelhavsmad

Café Tomaselli

Byens ældste café fra 1703 på Alter Markt er svær at komme udenom - selv om det nok er den dyreste og lidt af en turistfælde. Prøv f.eks. den lokale specialitet Salzburger Nockerln, tre bjerge af hvid marengs inspireret af bjergene omkring.

Alter Markt 9, 5020 Salzburg, www.tomaselli.at

M32

Med sin dekoration af krondyrgevirer mod det tomatrøde loft og andre funky indretningsdetaljer, udsigten mod Hohensalzburg og et køkken, der bevæger sig et sted mellem traditionelt, østrigsk køkken og middelhavsmad, er restauranten på Museum der Moderne lidt af et hit.

Mönchsberg 32, 5020 Salzburg, www.m32.at

Hoteller - de historiske villaer

Villa Trapp

Den gule palæagtige villa i det mondæne Aigen-kvarter i byens udkant var fra 1923 til 1938 hjem for den verdensberømte von Trapp-familie. Den rigtige altså. Da familien var flygtet, fungerede det som sommerhus for SS-bossen Heinrich Himmler, efter krigen blev det overtaget af missionærer, men siden 2008 har det været privat hotel, holdt i stilen fra dengang.

Traunstrasse 34, 5026 Salzburg/Aigen, www.villa-trapp.cc

Hotel & Villa Auersperg

Hyggeligt, smagfuldt indrettet hotel med rimelige priser ejet af samme familie gennem tre generationer. Det ligger i Schallmoes-distriktet i det nye Salzburg på nordsiden af floden, dvs. i behagelig afstand fra de travleste turiststrøg, men alligevel ikke langt fra Altstadt.

Auerspergstrasse 61, 5020 Salzburg, www.hotel-salzburg.net

Domkirke i barok stil

Dom zu Salzburg

Den markante kobberkuppel og tvillingetårnene på Dom zu Salzburg, domkirken bygget i prægtig barok stil, er ikke til at tage fejl af. Den nuværende bygning blev indviet i 1628. Den gotiske døbefond, hvor Mozart blev døbt, stammer dog fra den tidligere kirke, som brændte ned i 1598.

Domplatz, 5020 Salzburg, www.salzburger-dom.at

Læs også