https://imgix.femina.dk/media/4a37d542759148dba1e11c2a6525c6c1.jpg
Rejser

Rødvin og Rhône – for rigtige kvinder

8. oktober 2009
af TEKST &
FOTO: SUSANNE GUSTAFSSON
Glem alt om ældre herrer med runde maver og kendermine, der docerer om tannin og solbærtouch – tag med på pigetur igennem Frankrigs smukke grønne Rhônedal, og vær så langt fra at være ekspert som overhovedet muligt.
Frokostanretning

Vi er fire piger, der rejser sammen til Avignon, og vi har fået anbefalet en hyggelig restaurant, L'Essentiel, som viser sig at være en kanon restaurant for folk med få eller slet ingen tænder, for al mad her er meget blødt. Vi vælger en krabbesalat på avocado - men hvad vi ikke ved, er, at begge dele er blendet til henholdsvis sart lyserød, henholdsvis lysegrøn creme. Fisken med overfrakke af oliventapenade oven på en solid madras af blød polenta, og også desserten, panna cotta the Piña Colada'n style, kan synkes uden videre bearbejdning. Selvom maden nemt glider ned af sig selv, drikker vi glimrende vine til. Stemning er god og vi griner meget.

Séguret – en sydfransk perle

Kæmpe udvalg
Avignon er en smuk gammel by med smalle gader, og jeg falder fuldstændig for den lille butik La Cure Gourmande, der handler med småkager i alle afskygninger. Les Délices du Luberon er en butik med alt i tapenader, oliven og olivenolie, som jeg bliver nødt til at købe masser af. Det vidunderlige indendørs madmarked sender mig også nærmest til tælling, for her lokker de tykke hvide asparges og de slanke grønne side om side med små lilla artiskokker, friske jordbær og de rødeste kirsebær. Og alle de lækre oste og endnu flere oliven i alle afskygninger, fisk og skaldyr i mange varianter, og kyllinger, der nærmest ser ud, som om de har haft et liv.

Biodynamisk rødvin
Vi forlader Avignon og kører nordpå, smager os igennem Châteauneuf-du- Pape og Saint-Véran og fortsætter til Carpentras. På vores tur rundt i landet møder vi Christine og Eric Saurel fra Montirius. De dyrker og fremstiller udelukkende biodynamisk vin. Vi møder parret til frokost på restaurant L'Oustalet i Gigondas. I 1996 gik de over til at fremstille biodynamisk vin, og Christine fortæller muntert, at selv om de i årevis er blevet betragtet som et par originaler af både vindyrkerne i og uden for familien, er de i de seneste par år blevet anerkendt med respekt, fordi man efterhånden har indset, at det er vejen frem.
Det samme er en tur til Rhône med veninderne, hvis man er til fransk landidyl, kulinariske oplevelser og medrivende rødvin.

Olivenbutikken Les Délices du Luberon i Avignon
Oliven på det lokale marked

Læs også