rhinen og mosel
Rejser

Rhinen og Mosel

20. februar 2009
af Sus Falch
Området er noget af det bedste i Tyskland – også hvad hvidvine angår. Slotte og borgruiner på hvert højdedrag fortæller om rig kulturarv i en natur, der mild og frodig slynger sig langs Rhinen og Mosel, men også går til vejrs med 1.000 meter høje bjerge.

Har du lyst til en ferie ikke så langt fra Danmark i et område, hvor du kan nyde livet og de velholdte omgivelser, er floderne Mosel og Rhinen i den sydvesttyske delstat Rheinland-Pfalz værd at stille skarpt på.

Allerede romerne satte pris på området, hvor de etablerede både byer og vinproduktion for over 2.000 år siden.

Rhinen flyder ned gennem delstaten i sydøstlig retning, men i Koblenz møder den Mosel, som løber i sydvestlig retning.

Begge floder har måttet kæmpe sig vej gennem delstatens store bjergmassiv, Rheinische Schist Massif, og dermed været med til at skabe de varierede landskaber, hvor byer og slotte har lagt sig næsten malerisk til rette.

SEVÆRDIGHEDER

Slotte og borge, ligger tæt for i middelalderen stod store som små herskere i kø for at få et landsted langs Rhinen. Statistisk set et der et slot for hver to kilometer langs floden, og flere af dem kan besøges i dag, som f.eks. det genopbyggede slot Stolzenfels nær Koblenz og Burg Eltz ved Mosel, der ligner et eventyrslot, og er et af de absolut bedst bevarede.

FERIETIPS

Info før rejsen
Tyskland har en fantastisk oplysende webside på dansk, www.tyskland.travel, hvor du kan få svar på og hjælp til alt mellem himmel og jord, når ferien skal planlægges. Og en byge af uvurderlige tips.

Afstanden
Fra Kruså, Rostock og Puttgarden er der mellem 660 og 700 km til Bonn, hvorfra Rhinen folder sig smukkest ud.

Turforslag
www.tyskland.travel finder du to ruteforslag til ferie langs hhv. Rhinen og Mosel med seværdigheder og stop.

Gratis brochurer
Kan bestilles på byernes og delstaternes websider og udvalget omfatter mange specialtitler på adskillige sprog.

Hyggelige byer på rad

Mens slotte, kirker og borge ligger højt på strå, gav geologien straks mindre plads til byerne i floddalene. Derfor mødes du af smalle gader, bindingsværkshuse, markedspladser og brostensbelagte stræder danner charmerende og hyggelige bymiljøer på rad og række langs både Rhinen og Mosel.

Mange hævder, at den smukkeste del af Rhinen slynger sig ca. 150 km sydpå fra Bonn. Og en strækning på 65 km mellem Koblenz og Rüdesheim, der ligger i delstaten Hessen, blev da også i 2002 sat på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Hovedstad og havneby

I delstatshovedstaten Mainz ved Rhinen besøger de fleste Gutenberg-Museum på Liebfrauenplatz til ære for bysbarnet, der opfandt bogtrykkunsten.

Går interessen i retning af romere og skibsfart, så overvej et besøg på Museum für Antikke Schiffart på Neutorstrasse, som er bygget op om seks romerske skibe fundet under en hotel-udgravning.

Den ældste by

Mosel bugter sig 240 kilometer mellem Koblenz og Trier, hvor den passerer bl.a. Europas stejleste vinmark, som hælder 68 grader, men også et væld af andre vinmarker, hvor druerne til de tørre og populære Mosel-vine dyrkes.
Ved Mosels bred ligger også Tysklands ældste by, Trier. Ikke mindre end 2.000 års historie kan du plukke i - heriblandt mange vidnesbyrd fra romertiden - akkurat som i Mainz og omegn.

Legetøjsmuseum

Overvej at besøge legetøjsmuseet, Spielzeug Museum, på Dietrichstrasse 51. Her er alt fra plysdyr til elektriske tog, dukker og dampmaskiner. Og så er Trier en glimrende by at shoppe i, og du bør så absolut nyde boderne, de gamle bygninger og de udendørs cafeer på den middelalderlige plads Hauptmarkt.

KVINDETIPS

Forkælelse
Staatsbad Bad Bertrich er et kursted mellem Koblenz og Trier, hvor du kan få kurbehandlinger, bruge stedets mange bade og få skønhedsbehandlinger, mens du bor rystende billigt på hotel, pension eller lignende i nærheden. Se www.bad-bertrich.de

En særlig kaffe
Prøv specialiteten Rüedesheimer-kaffe, der består af den cognaclignende Asbach Uralt, som flamberes sammen med sukker, tilsættes stærk kaffe og toppes med flødeskum og revet chokolade.

Shopping
I Koblenz' centrum ligger Löhr-Center, der er et af Tysklands største shoppingcentre. Hertil kan lægges hyggelige gågader med special- og kædebutikker.

Sikkerhed
Området er meget sikkert at rejse i, men som alle andre steder skal man ikke efterlade værdigenstande synligt i bilen. Og man skal passe på sin taske i bymylderet.

Ædelsten
Besøg Idar-Oberstein ca. 50 km øst for Trier, hvis du er interesseret i ædelsten. Byen er centrum for forarbejdning af mange slags - også de ikke så dyre - og har både ædelstensmuseum og arbejdende værksted.

ATTRAKTIONERVinfester

Rüdesheim er en af de vinfestlige byer, hvor der sommeren igennem er dans og musik til langt ud på natten. Det har naturligvis været med til at gøre byen til danskernes foretrukne feriemål ved Rhinen. Find den brolagte gade Drosselgasse, hvor værtshusene og deres hyggelige haver ligger tæt.
Også Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett på den flotte adelsgård Brömserhof, Oberstrasse 29, er et hyggeligt og festligt bekendtskab.
Værtshuse og vinstuer skal man i øvrigt ikke køre langt efter langs Mosel og Rhinen, ej heller vinsmagninger.
I Rüdesheim finder den største vinfest sted midt i august og varer en uge. Dermed er det ikke slut, for den nye vin fejres også i ugen omkring måneskiftet oktober/november.
Og hver lille by omgivet af marker markerer, at vinen er i hus i efteråret.

Vinslot med musik

Men før det bliver efterår, soler Rhinen, dens druefyldte skråninger og de store seværdigheder sig i sommeren, hvor der ofte er udendørs koncerter og musikfestivaler.

En af dem er Tysklands måske mest kendte vinslot, Johannisberg, hvor der har været dyrket vin siden 817. Nu om dage afholdes der koncerter med store, internationale stjerner.

Se, hvad der hænder i år på slottets webside. Hvis du har lyst til at se, hvor der sker noget på slotte og borge, så kig på www.burgen-rlp.de.

Romerske kældre

Koblenz, hvor Rhinen og Mosel mødes, har flere værtshuse indrettet i gamle romerske kældre, hvor det er svært hyggeligt at nyde et glas forfriskende vin - eller vand.

Snup også en sommerlig svævebanetur over Rhinen til Festung Ehrenbreitstein, der engang var Europas næststørste fæstningsanlæg efter Gibraltar.

Riddere og sværdslag

Ikke så langt fra Eltz med eventyrslottet ligger charmerende Cochem, hvor fortiden er virkelig velbevaret. Her er stejle gader, gamle bindingsværkshuse, rester af den gamle bymur og sågar et slot og en borgruin, som holder riddertiden i hævd.

OVERNATNING

Køre på ferien i Rhein-Mosel kan du nemt selv, og så er der jo også lejlighed til at fragte nogle flasker vin med hjem til hjemlige sommerdage. Men der er også adskillige rejsearrangører heriblandt Riis Rejser og 65-ferie, som har busrejser på programmet allerede fra april og maj. Her skal du ikke tænke på overnatning, for det ligger fast. På den anden side er det ikke noget problem at få tag over hovedet i enhver prisklasse, ligesom du kan komme frem med tog- og skibstrafikken langs og på floderne.

LINKS

www.tyskland.travel
www.moselland.de
www.moselvielfalt.de
www.msr-wein.de
www.romantischer-rhein.de
www.bad-bertrich.de
www.rüdesheim.de
www.kult-tour-ruedesheim.de
www.strasse-der-roemer.de
www.koblenz-touristik.de
www.antikenfestspile.de
www.schloss-johannisberg.com
www.burg-eltz.de
www.burg-cochem.de
www.cochem.de
www.mosel-wein-express.de
www.trier.de
www.spiel-zeug-museum-trier.de
www.rlp-naturlaub.de
www.eifel-radtouren.de
www.fdm-travel.dk
www.riisrejser.dk
www.65-ferie.dk
www.mosel-rejser.dk
www.friferie.dk
www.fbc.dk
www.besttravel.dk
www.klassikerne.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også