Rejser

Rejseguide til Split i Kroatien

For mange er Split bare et pitstop på vejen til den kroatiske skærgård. Men den gamle kulturby lokker også med en smuk bykerne og lækker livsstil. Og det funklende Adriaterhav i baggrunden.

Split har i årtusinder betaget sine besøgende. I antikken var Split under romersk herredømme og bestod af det enestående Diocletians Palads med borgmur hele vejen rundt og en kerne af små gader med pladser, søjlegange og templer bygget i lys sandsten. Diocletian var en romersk kejser, som herskede i Split omkring år 300, og hvis bygningsværk i dag er på UNESCOs liste over verdenskulturarv.
I dag står meget af den antikke bykerne velbevaret og til skue for de tusindvis af rejsende, der besøger byen. For mange er Split bare et stop på vejen til den kroatiske skærgård, som lokker med øliv, sol og krystalklart havvand. Men Split er i sig selv en destination, som er et besøg værd. Byen er med sine 200.000 indbyggere Kroatiens næststørste by og kan tilfredsstille både de shoppelystne, de madglade, ”Game of Thrones”-fansene og vandhundene.
 
 
OPLEV
 
Cruise rundt i den antikke by
Splits gamle bydel er en labyrint af smalle gader, og byens antikke historie er det ikke svært at få øje på. Overalt ligger romantiske huse, iøjnefaldende kirker og murbrokker fra romersk tid. Ikke underligt, at flere episoder fra ”Game of Thrones” er optaget i netop Splits gamle bydel. Et højdepunkt er Peristylet, en lille rektangulær plads med en fint buet egyptisk søjlerække på tre sider. Pladsen var tidligere forgård til kejserens gemakker, men er i dag arena for bl.a. livemusik og folklore-optrædener. Nyd pladsen om aftenen, hvor stemningen fortættes, og Cafe Lvxor serverer kaffe og avec langs ”trinene” rundt om pladsen.
 
Slentretur på havnen
Splits havnefront er livlig både tidligt og sent. I højsæsonen er det her, rutebåde til og fra øerne lægger til, så her er et mylder af både lokale og turister. Langs havnepromenaden Riva ligger barer og restauranter side om side med isboder og juicebarer. En aftentur langs Riva er et must, og det skal foregå i laaangsomt tempo, så du rigtig kan nyde den lækre kombi af palmer, bølgeskvulp og feriestemning.
 
Gå på opdagelse i pinjeskoven
Når du bliver træt af det hektiske og varme byliv i Split, så hop i et par gode sko og sæt kurs mod Park Marjan – et stort, beskyttet naturområde på en halvø vest for centrum. Turen (opad!) begynder ved trappen lige vest for havnepromenaden. Efter 10 minutters ”stairmaster” belønnes du med en fantastisk udsigt over Split og de nærliggende øer. Fortsætter du videre herfra, kan du udforske Park Marjans pinjeskov via mindre grusstier, som indimellem kommer forbi en lille kirke eller et udsigtspunkt med en hvid bænk. Turen parken rundt tager 2-3 timer efter tempo og dagsform. Heldigvis er der flere små strande og bade-spots undervejs, så husk badetøj, proviant og masser af vand!
 
 
Et forfriskende dyp i havet
Adriaterhavet kan altså noget med sit blå, blå vand. Rundt om Split ligger heldigvis mange små strande og badesteder, hvor du hopper i fra en klippe eller en badebro. Tættest på centrum er Bačvice-stranden, som er meget livlig med barer, vandsport og solstole til leje. Går du længere mod øst, møder du en perlerække af mindre badebugter med klipper og træer som bagtæppe. På Marjan-halvøen vest for byen er det især den nyanlagte Kašjuni-strand, som lokker med lyst ral, solstole og en fancy strandbar.
 
Tag på øhop
Fra Split er det nemt at tage en dagstur til en af øerne i skærgården ud for Split. Øen Hvar har flotte antikke byer og et festligt natteliv. Øen Brač lokker med sin berømte strand, Zlatni Rat (Det Gyldne Horn), som er en postkort-smuk lang tange ud i vandet med et centrum af skyggefulde pinjetræer – ret spektakulært! En tredje mulighed er øen Vis, som ligger halvanden times sejlads væk fra Split. Vis var i årtier jugoslavisk militærbase, men har de senere år åbnet for turister. Der går mange daglige færger til alle tre øer, tjek de aktuelle tider på Jadrolinija.hr

LÆS OGSÅ: Barcelona - det bedste tips (væk fra turistmylderet)

SPIS

Paradox Wine & Cheese Bar
Nyd de bedste druer fra Kroatien under de hvide solsejl på tagterrassen. Er du sulten, kan du snacke dig gennem menukortets udvalg af oste, charcuteri, fisketapas og oliven. Priserne begynder ved 26 kr. for et glas knastørt, iskoldt kroatisk hvidvin. Ja tak!
Ulica Bana Josipa Jelačića 3, Paradox.hr
 
Bokeria
Splits hotteste italienske bistro er fordelt på flere etager og propfyldt selv på en mandag aften. Charmerende tjenere i skjorte og lange forklæder serverer veltillavede retter som f.eks. grillet blæksprutte, sværdfisk, saftige pastaretter og byens cooleste burger. Bordreservation er et must!
Domaldova Ulica 8, Facebook.com/BokeriaSplit
 
Chops Grill: Er du eller dit selskab på jagt efter en mør bøf, går I ikke forgæves hos Chops. Her findes udskæringer i alle varianter, som bestilles med f.eks. grillede grøntsager, salat og kartofler efter eget valg.
Tončićeva Ulica 4, Chops-Grill.com
 
Dvor
Et af Splits bedste bud på fine dining ligger ved en lille badebugt lidt øst for centrum. I en gammel villa – og haven omkring – er der indrettet en glimrende restaurant, der har fået omtale i Michelins berømte guide ved at plukke lokale råvarer af bedste kvalitet og omdanne dem til spændende måltider i kroatisk køkkenstil. Et fint frokoststed med udsigt over vandet.
Put Firula 14, Facebook.com/Dvor.Split
 
LÆS OGSÅ: New York for begynderen og gengangeren
 
SHOPPING
 
I Splits gamle bydel finder du masser af gode butikker med f.eks. sko, designersolbriller, skønhedsprodukter og mærkevaretøj. Snus omkring i gaderne og se, hvad du kan gøre af spændende fund omkring det næste gadehjørne. Gaden Marmotova har et fint shoppingstrøg med bl.a. Zara og Bershka.
 
Hver dag er markedsdag i Split. Langs gaden Hrvojeva findes mange små boder med ukompliceret sommertøj til gode priser, og på pladsen Trg Republike findes næsten dagligt et lille art market med kreative designervarer som håndtrykte T-shirts, puder med print og håndlavede smykker.
 
Et sjovt indslag er at besøge Splits lille fiskemarked (Obrov ulica 5), hvor hårdføre fiskekoner sælger rejer, blæksprutter og fisk i alle størrelser, mens de ryger smøger og råber gode tilbud til de forbipasserende. Kom tidligt på dagen, hvor udvalget er flottest.
 
Frugt, grønt og delikatesser finder du på Splits store grøntsagsmarked (Ulica Stari Pazar 8) med mange små boder, hvor lokale farmere sælger det, der lige er i sæson. Du kan også finde en god olivenolie, en lokal ost eller et glas honning at købe med hjem som kulinarisk souve
 
LÆS OGSÅ: Guide til de bedste spisesteder og shopping i Paris
 
BO
 
 
Split er fuld af små udlejningslejligheder i alle prisklasser. Her er to af feminas favoritter.
 
Residence by Vestibul
Et af byens bedste hoteller, Vestibul Palace, udlejer en række luksuslejligheder i et roligt kvarter, 5 minutters gang fra byens antikke centrum. Her bor du i elegante rammer med stue, soveværelse og egen altan. Den lille café i receptionen serverer morgenmad, og der er plads til bilen i den private garage.
Residence by Vestibul Palace, Istarska 25, Residence.VestibulPalace.com
 
Gardin Split
Vi følte os virkelig hjemme i den smukt indrettede lejlighed med kæmpe køkken-alrum, to værelser og to badeværelser – underspillet moderne luksus i de lækreste middelhavsfarver, med beliggenhed bogstavelig talt et stenkast fra den gamle bydel, og de flinke ejere er yderst hjælpsomme og arrangerer gerne transport til og fra lufthavnen. Stor anbefaling herfra.
Sinjska 9, GardinSplit.com
 
LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen: Mit hemmelige paradis
 
 
Læs mere om: