Rejseguide til New York
Rejser

Rejseguide til New York

4. november 2009
af Sus Falch
»The Big Apple« og »The city that never sleeps« er blot nogle af de kælenavne New York er kendt under. Og byen er unægtelig en metropol, hvor der sker noget alle vegne, alle tider af døgnet i alle årets dage. Vejrmæssigt er foråret det helt rigtige tidpunkt at besøge den pulserende by. Få en rejseguide til New York her.

Stor rejseguide til New York

Når du vil shoppe

Fifth Avenue i Midtown Manhattan er stedet, hvor de eksklusive butikker ligger tæt - især fra 49. Street og op til Central Park og Madison Avenue, hvor de største modeskabere har butikker.

Her ligger både Polo/Ralph Lauren, Prada, Calvin Klein, Emporio Armani, Chanel, Issey Miyake og mange, mange flere, som man jo altid kan spotte trends hos, hvis feriebudgettet ikke rækker til fornyelser der.

I Soho har øjeblikkets nye, hotte modekreateurer deres showrooms og butikker mellem gaderne Grand, Prince, Thompson og Lafayette. Glæd dig til f.eks. Costume National, Anna Sui og Helmut Lang m.fl.

Downtown på 199 Water Street ligger en butik, som er værd at finde, hvis man holder af god kvalitet i et sporty snit til rimelige priser, nemlig Abercrombie & Fitch.

Oplev USA med Nyhavn Rejser

FERIETIPS

Valuta
Dollars, 1 dollar svarer til cirka 5 kr.

Områdenumre
Skal du ringe til New York, har Manhattan områdenr. 212 og de øvrige områder nr. 718, men først skal du ringe 001 for USA i alle tilfælde.

Find vej i byen
Avenuer krydser gader, og selv om de stort set alle ligger vinkelret på hinanden, er især avenuerne lange. Heldigvis rummer alle guides, gratis eller ej, detaljerede kort og nøje henvisninger til attraktionernes beliggenhed. Spørger du om vej, får du oftest svar i blokke. Skal du beregne distancen til fods, så regn med at du er ca. to minutter om at skridte en blok af - uden at kigge vinduer forstås.

Rabatkuponer
Spar penge med rabatkuponer til Broadway-shows, forretninger, seværdigheder og meget mere. De fås bl.a. på hotellerne og i flere trykte shopping- og arrangementsguides.

Seniorrabat
Når man har rundet de 62 år, er man efter amerikansk forstand senior citizen og får så adgang til rabatter på restauranter, i forlystelsesparker, moteller m.m. Spørg efter discount for senior citizens.

El
USA har 110 volt vekselstrøm, så de fleste danske el-apparater kræver en omformer - og ellers en adapter til stikket, hvis de kan køre på 110 volt.

Drikkepenge
Gives til servicepersonalet, der skal tjene en ikke uvæsentlig del af deres løn som drikkepenge! Giv 10-20 pct. ekstra, eller ca. det dobbelte af sales taxen, d.v.s. momsen, på regningen. Husk også stuepigen og piccoloen.

Tidsforskel
Tidsforskellen mellem Danmark og New York er seks timer.

Rejseforsikring
Så afgjort ja, så du kan blive behandlet under evt. sygdom uden at skulle have store summer op af egen lomme.

Taxi
Taxier er byens gadedrenge. I myldretiden og regnvejr er de svære at praje, men de ofte hurtigsnakkende cabbies - chauffører - er en sjov oplevelse og turen forholdsvis billig. Men husk 15-20 pct. i drikkepenge.

Rygning
Aldeles forbudt de fleste steder, selv på udendørs sportspladser.

Info før rejsen
I allerhøjeste grad på www.nycgo.com og i en af de mange dansk- og engelsksprogede guidebøger, der findes om byen.

Lagersalg

De skyder op som paddehatte i New York, og du finder dem i arrangementsguides. Flere designerbutikker har også lagersalgsbutikker, fordi det ikke går an at have forrige sæsons modeller sammen med det nye.

Prøv Century 21, hvor du skal kæmpe om pladsen med de lokale, men det er umagen værd, for her er alle de kendte designeres varer 40-70 pct. billigere en vejledende udsalgspris.

Adressen er 22 Cortland Street, www.c21stores.com Woodbury Common Premium Outlets er nærmest en by ca. 35-60 min. kørsel fra New York med fabriksudsalg fra hen ved 200 verdenskendte designere.

Det kan anbefales. www.premiumoutlets.com

Stormagasiner

Så er det om at komme til Upper East Side, hvis du vil have klassiske ting i Bloomingdale's på 1013 Lexington Avenue. Macy's på 151 West 34. Street/Broadway er i kraft af sine 100.000 kvadratmeter og langt over 30.000 besøgende om dagen verdens største stormagasin.

Særligt spændende når der er udsalg!

Saks Fifth Avenue har rigtig gode ting til gode priser, plus nyskabelser fra modeverdenens nyeste navne. Ligger i nr. 611. Yderligere muligheder er Lord & Taylor, Bergdorf Goodman og Henri Bendel.

En æstetisk oplevelse venter dem, der går ind i det japanske design-stormagasin Takashimaya også på Fifth Avenue.

Og så bør du naturligvis lægge vejen omkring bydelen Chelsea, hvor de store varehuse på 6. Avenue syd for 23. Street atter er blevet fyldt med spændende butikker og danner et pulserende modecentrum.

Flere forslag til shoppingruter og specialområder kan du finde på www.nycgo.com, der bugner af tips.

Tøjstørrelser

Tøj- og skostørrelser måles i andre tal i USA. Kender man udgangspunktet for damestørrelserne, er de nemme at udregne, for tøjet springer med to numre som herhjemme og damesko med et nummer.

Tøj str. 38 er lig med str. 4.

Sko str. 36 er lig med str. 5. Herrerne er for en gangs skyld mere omstændelige i denne henseende.

Herretøj
EUR USA

36 14
37 14-½
38 15
39 15-½
41 16
42 16-½
43 17
44 17-½

Herresko
EUR USA

39 7
40 7½
41 8
42 8½
43 9½
44 10½
45 11
46 11½

Gode spisesteder

New York har nogle af verdens bedste restauranter, så det er ganske enkelt umuligt ikke at finde nogle stjerner, der hvor du bor, når du er fremme eller på www.nycgo.com Men vi vil alligevel godt anbefale et par stykker.

I 1931 grundlagde Giuseppe Cipriani og Harry Pickering Harrys Bar i Venedig, der hurtigt blev kendt for sin høje standard, og hvor folk som Hemingway hang ud.

Konceptet eksporterede de til New York, hvor de startede med to Harrys Bar'er - i dag findes en række Cipriani restauranter, som er en oplevelse på grund af maden såvel som stemningen og stedet.

Her er altid mange mennesker, trængsel og store armbevægelser som på et rigtigt italiensk spisested. Find den, der passer dig på www.cipriani.com

Et af de steder på Times Square hvor du får mest value for money er også italiensk, nemlig Carmines på 200 West 44th Street, tlf. +12122210259. Men se dig om, der er masser af muligheder.

HUSK

Formular
Alle USA-rejsende skal senest 72 timer før afrejsen til USA udfylde en godkendelsesformular på internettet på https://esta.cbp.dhs.gov.

Hvis det ikke er gjort, får du ikke lov til at rejse. Det såkaldte Electronic System for Travel Authorization skal forhindre terrorister og andre kriminelle i at komme til USA.

Maskinlæsbare pas
Siden den 26. oktober 2004 har USA krævet, at dit pas skal være maskinlæsbart, hvis du ønsker at rejse ind i USA. De amerikanske myndigheder stiller desuden krav om, at pas udstedt efter den 26. oktober 2006 skal være biometriske.
Alle danske pas, som er udstedt efter 1. marts 1997, er maskinlæsbare. Pas udstedt efter 1. august 2006 er biometriske og maskinlæsbare.

Du skal altså kun have fornyet dit pas i forbindelse med rejse til USA, hvis dit pas er udstedt før den 1. marts 1997.

Et biometrisk pas indeholder en elektronisk chip, som har lagret indehaverens pasbillede sammen med de oplysninger, som i dag står på den side i dit pas, der viser dit pasbillede.

Man har kendskab til et enkelt tilfælde, hvor et unavngivet barn er blevet nægtet indrejse i USA. Indrejsen blev nægtet under henvisning til, at barnets navn ikke fremgik af passet.

Den amerikanske ambassade har oplyst, at der i USA ikke kan udstedes pas, uden at barnet er navngivet.

Ambassaden kan på den baggrund ikke garantere, at der ikke vil opstå problemer, hvis et barn rejser til eller fra USA uden at være navngivet.

Find et godt hotel

New York er en af de undtagelser, hvor du ikke skal forvente at kunne gå ind fra gaden og få en seng at sove i. Kongresser o.a. lægger beslag på værelserne, så sørg for at have tag over hovedet, før du rejser.

Der findes hoteller i New York, som er dyrere end Hotel on Rivington på 107 Rivington Street, men flere ting gør, at vi anbefaler det, hvis du er villig til at betale små 2.000 kr. pr. nat. Hotellet ligger i et af byens hippeste områder på Lower East Side, har en fantastisk udsigt til Empire State Building, Brooklyn og Williamsburg og Manhattan broerne, og værelserne er smarte, men enkelt indrettede.

Hertil kommer, at London Times i 2008 kårede det som byens bedste hotel! Du kan se mere på www.hotelonrivington.com

Billigere, men ikke mindre skægt, er det at bo på The Gershwin Hotel, 7 East 27. Street. Hotellet er funky og spækket med original kunst, orkestre på turné og andre herligheder.

Og så har det en ny smart lobbybar og værelsespriser, der begynder ved 600 kr. www.gershwinhotel.com, tlf. +12125458000.

Flere hoteller finder du gennem din danske rejsearrangør, på www.nycgo.com eller www.hotels.com

Få rabat på din næste køb hos Hotels, med en rabatkode. -Find din her Hotels rabatkoder

LINKS

www.nycgo.com
www.nytimes.com
www.newyorkmetro.com
www.timeout.com.
www.bigapplegreeter.org
www.metopera.com
www.rejsefeber.dk
www.sas.dk
www.delta.com
www.fdm-travel.dk
www.mytraveltango.dk
www.momondo.com
www.dsb.dk
www.hotels.com
www.dmi.dk
www.travelart.dk
www.arteudland.dk
www.myplanet.com
www.kuoni.dk
www.profilrejser.dk
www.nyhavn.dk

Læs også