japan
Rejser

Rejseguide til Japan - Et land fuld af nye oplevelser

29. juni 2018
af Moussa Mchangama - foto Getty Images og privat
I Japan oplever man noget nyt − hele tiden. På den ene side trækker den gamle, konservative kultur tråde tilbage til fortiden. På den anden kan toilettet spille musik og skylle dig bagi. Forbered dig på at være ‘lost in translation’, og lad instinkterne føre dig rundt.

Nogle dage i Tokyo

Fra man ankommer, forstår man, hvorfor Tokyo bliver et mere og mere populært turistmål, og skal man til Japan, er det oplagt at bruge længst tid her.

Med sine 13 mio. beboere – 31 mio., hvis man medregner hele byområdet – er den japanske hovedstad så gigantisk, at man bliver nødt til at planlægge en tur ret grundigt ud fra hvilke områder, man helst vil se. Sørg for at dele dagene godt op og forbered dig på ægte storbytræthed om aftenen.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-tokyo-trafik-getty-images.jpg

Det er både nemt og billigt at komme rundt med tog, og det er overraskende ligetil, for alle stationer har kort med engelske bogstaver. Taxier er lidt billigere end herhjemme, men du skal have meget specifikke adresser og helst vise destinationen på et kort, for at chaufførerne kan finde rundt.

Alle forslag er oplagte at bruge en hel eller en halv dag på, så man er retur på sit hotel sen eftermiddag og klar til aften.

Shop-shop-shopping

Det ikoniske kvarter Harajuku byder på noget af det bedste shopping i verden, og det er her, du oplever den vildeste gademode overhovedet.

Tag til Harajuku St. og begiv dig rundt derfra. Området er centreret omkring et netværk af shoppinggader. De største er mest kommercielle, og her finder du de vilde Nike- og Adidas-butikker med japansk tech-sportstøj.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-harajuku-getty-images.jpg

Gør dig selv en tjeneste og sæt kurs mod det lille, eksklusive shoppingcenter Gyre. Her finder du ikke bare fantastiske butikker som den rene Maison Martin Margiela, den eklektiske Trading Museum by Comme des Garçons – et must! – franske AMI, Chanel og flere restauranter.

Det markerer samtidig indgangen til Omotesando, en række skønne små slentregader med butikker som Opening Ceremony – endnu et must! – og United Arrows. Her er smart og lækkert, og bliver du snacksulten, laver Harajuku Gyozaro de bedste gyozaer i verden.

Køkkengrej for alle pengene

Hvis jeg kun havde én dag i Tokyo, ville jeg bruge minimum halvdelen i Kappabashi. Tænk én lang boulevard (samt sidegader) kun med butikker, der sælger køkkenudstyr, knive og keramik. Med andre ord: gourmet-himlen.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-tempel-getty-images.jpg

Knivbutikken Kamaasa Knife Shop er din første destination, udvalget er legendarisk og servicen fantastisk. Du kan få indgraveret dit navn i dine nyindkøbte kokkeknive gratis, og skal du købe gode gaver med hjem til familien, er det her område stedet.

Et par butikker længere nede ad samme gade ligger den hipster-smarte café Sensing Touch of Earth – ja, det hedder den altså – hvor du får god frokost, forfriskende limonade og lækker kaffe.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-getty-images-midter.jpg

En verden af lækkerhed

Tager du til Daikan-yama St., er noget af det første, du ser udenfor, en Le Labo-butik. Det eksklusive parfumemærke sætter barren for dette smukke og velplejede område, der bl.a. også huser den danske ambassade.

Brug T-Site Garden-området som dit udgangspunkt og start i Daikanyama Tsutaya Books – en af verdens bedste bog- og magasinbutikker i tre etager med restaurant og det vildeste udvalg. Gå især efter coffee table-bøger, der er billigere end herhjemme.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-kappabashi.jpg

Herfra finder du i et lille sammensurium af gader bl.a. butikker som Maison Kitsuné, Issey Miyake og Saturday’s NYC, der bl.a. laver virkelig god kaffe, som du kan nyde på deres tagterrasse bag forretningen. Her er skønne designbutikker og gode frokostrestauranter, og man bruger nemt en halv dag her.

Shibuya

Shibuya Crossing er verdenskendt for at være det travleste trafikkryds i hele verden. Og når man er der, giver det mening.

Der er mennesker overalt, og det er fascinerende, når tusindvis af mennesker myldrer ud på vejnettet på samme tid. Selve området er fuld af turister og præget af store flagskibsbutikker fra de internationale mærker, men det er et must at begive sig rundt i.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-kyoto.jpg

Er du til nips, interiør og notesbøger – og får du ikke kuller af mange mennesker – er Tokyo Hands i Shibuya din destination. Tænk Søstrene Grene på speed med et gigantisk udvalg over mange, mange etager.

Gå evt. fra Omotesando ovenfor og ned til Shibuya: en forholdsvis kort tur, der snildt kan afsluttes med en drink eller to i panoramabaren på Cerulean Tower Tokyu Hotel midt i krydset, der med sit vue fra 42. etage giver et fantastisk perspektiv på byen.

Lige syd for Shibuya St. ligger et fint lille område uden turister, men med et væld af skønne butikker – gå efter den populære restaurant Pizza Slice og bevæg dig ud derfra.

En Chinatown af dimensioner

Sætter du kursen mod million- og businessbyen Yokohama, lige syd for Tokyo, er der især én ting, du bliver nødt til: at tage til Chinatown.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-china-town-getty-images.jpg

Det er den største af sin slags i hele Asien, og et bedre udvalg af vinkekatte, billige dimser og velsmagende, kinesisk mad er svært at opstøve uden for Kina.

Chinatown er opbygget omkring en lang hovedgade, men gå ned af de små gyder i siderne og afprøv restauranter der. Det kan både betale sig og være lærerigt at bestille mange forskellige retter til deling, så man for alvor kan give sig i kast med det alsidige kinesiske køkken.

Et must i Yokohama, der med sine 3,6 mio. indbyggere faktisk indregnes som del af Tokyos metropolitanske område, er en drink i baren på toppen af Shin Yokohama Prince Hotel, hvor du indtager byens puls fra 42. etage.

Varme kilder, fantastisk mad

Skal du have en japansk spa-oplevelse, skal du tage til Japans køkkenhave: Fukushima.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-udon-nudler-i-fukushima.jpg

Området, som ligger mellem smukke træklædte bjerge og ud til havet, blev ramt af en ødelæggende tsunami i 2011, der bl.a. resultererede i et læk fra byens atomkraftværk. Men bare rolig: Her er helt sikkert, og japanerne tester grundigt og har sikret sig, at alle værdier er ekstremt lave.

Her dyrkes de bedste råvarer, de bedste ris til sushi og sake, ligesom hele regionen byder på mange varme kilder, der flittigt benyttes.

De særlige udon-nudler, som man dypper i suppe, kommer også fra Fukushima og serveres ofte med en lille anretning af friterede grøntsager i tempura til.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-kirsebaerblomster-getty-images.jpg

Det gamle Japan

Kyoto emmer af Japans historie, og selv om byen i sig selv ikke er værd at bruge flere dage på, er en enkelt overnatning eller to på sin plads. Det er her, du finder de smukkeste gamle templer og dykker ned i kejserhistorierne.

Oplev bl.a. det gamle buddhistiske tempel Kiomizudera, der har en vidunderlig udsigt. I oktober-november oplever du Autumn Leaf, som de kalder perioden, hvor træerne skifter fra grønt til gult og rødt.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japen-det-gyldne-tempel-kyoto.jpg

Kinkakuji-templet er det gyldne tempel, placeret midt i en smukt anlagt park, der tager vejret fra de fleste, mens et besøg i Zennrinji-templet bl.a. giver mulighed for at komme helt ind i templets allerhelligste.

En sørgelig historie

Historien om atombomben, der ramte Nagasaki 9. august 1945, kan ikke fortælles nok gange, og i Nagasaki fortæller man den igen og igen, for at sikre sig, at historien ikke bliver gentaget.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/japan-bjerge-getty-images.jpg

Her kommer man helt tæt på – bl.a. i Nagasaki Peace Park, der med sin kæmpe statue og skulpturer doneret fra hele verden er en mindepark. Midt i byens gamle centrum oplever man ligeledes bombens epicenter, der er bevaret: en dyb cirkel med en enkelt stolpe lige præcis der, hvor bomben ramte.

Man mister mælet. Museet, bygget særligt til minde om ofrene og historien, er et bevægende besøg værd, hvis man begiver sig ud til byen, der ligger helt ud til vandet på Japans vestkyst.

Læs også