Rejser

Rejseguide: Kroatiens historiske kystby Šibenik

Ved det klare Adriaterhav langs den kroatiske kyst finder du Sibenik. En historisk by, der byder på bevaringsværdig kultur, lækre badestrande og vild natur. Sørg for at have badetøjet med og kameraet klar – du får givetvis brug for begge dele!

OM SIBENIK
Det tager kun en times (meget flot!) kørsel fra lufthavnen i Split at komme til Sibenik. Hvis du aldrig har hørt om Sibenik før, er der ingen grund til at sukke fortrøstningsløst: Det er der nemlig ikke specielt mange danskere, der har – endnu!
 
Sibenik er en smuk kystby beliggende i Dalmatien ved Adriaterhavet. Vandet er klart og blåt, og byens gamle gader er smalle og charmerende. Byen er delt op i to: en ny del og den gamle del. Hvis du gerne vil opleve historie, smuk renæssancearkitektur og gode restauranter, skal du sigte efter den gamle bydel. Dér får du nemlig det hele.
 
Livsnyderi i en hængekøje – med alt for meget tøj på kroppen!
 
 
OPLEV OMRÅDET
Faktisk er Sibenik den ældste by ved Adriaterhavet, og det er nøjagtig det indtryk, man får – indtrykket af noget gammelt, noget solidt. I den gamle bydel føles det, som om man vandrer rundt som statist i en renæssancefilm. Gaderne er små og snævre, langtfra alle har navne, og man går ikke på fortov eller asfalt, men på sten. Til trods for sit indbyggertal på blot 35.000 mennesker råder byen over 24 kirker, hvoraf den kendte St. James Katedral er én af dem.
 
St. James Katedral anses for at være det vigtigste stykke renæssance arkitektur i hele Kroatien. Siden år 2000 har den været på UNESCOs Verdensarvsliste.
 
Sibenik er generelt rig på seværdige monumenter: Rådhuset, St. Michael’s Fortress – et middelalderfort på toppen af byen – eller St. Nicholas Fortress, et fort ude i havet, hvor der faktisk er blevet optaget scener til serien ”Game of Thrones”.
 
St. Nicholas Fortress blev bygget i årene 1540-1547.
 
Når du er i Sibenik, bliver du nødt til at slå vejen forbi Krka Nationalpark, som er et fantastisk smukt naturområde med bjergkløft og det imponerende Skradinski Buk-vandfald. Man sejler ud til nationalparken – en hyggelig tur på 20 minutter – før man bliver sluppet fri. Hele området er forsynet med udkigssteder og stier, så du faktisk kan gå hele vejen rundt om vandfaldet. Hvis du har badetøj med, kan du også tage en dukkert i det klare vand. Nationalparken huser mere end 200 forskellige slags fugle, padder og fisk. Der er også slanger – jeg så kun én, og den var desværre meget død.
 
Badende gæster ved Kreka Nationalpark.
 
Mellem Split og Sibenik finder du den charmerende halvø Primosten, som er forbundet med fastlandet ved en dæmning. Med sine lyse sten, snævre gader, åbne pladser og krystalklare kyst virker byen som en idyllisk og rolig oase – til trods for sin store popularitet. På toppen af den kuperede by ligger der den fineste katolske kirke med tilhørende kirkegård, som virkelig er et besøg værd. Her kan du nemlig sidde ganske uforstyrret blandt gravsten og bølger og kigge ud over Adriaterhavet.
 
Primosten - en lille perle midt i vandet
 
En lille times kørsel fra Sibenik ligger Kornati Nationalpark. Ja, faktisk ligger den ude i Adriaterhavet, for Kornati Nationalpark dækker over 89 øer fordelt over et område på 220 kvadratkilometer. Med andre ord kan du kun besøge nationalparken, hvis du hopper på en båd, og det kan i den grad anbefales, for turen rundt om øerne er lige så smuk, som havvandet er blåt (og det er en del). Du kan både købe billet til en guidet tur på en sejlbåd, og du kan booke en tur i en mindre speedbåd. Sidstnævnte er selvfølgeligt dyrest, men helt klart at foretrække, fordi det giver en større fleksibilitet til at holde pauser, hvor der ser hyggeligt ud.
 
Kornati Nationalpark dækker over 89 øer fordelt over et område på 220 kvadratkilometer
 
Kroatien har næsten 6.000 kilometer kystlinje, og Dalmatien råder over nogle fantastiske strande med klart, varmt havvand, du ikke må snyde dig selv for. De fleste af strandene er sten- og klippestrande, men de hvide sandstrande findes også.
 
SPIS
Maden i Dalmatien er utrolig alsidig, og uanset hvad du er til, kan du med garanti spise dig mæt i velsmagende retter – fra grillet kød over risotto til traditionelle stuvninger. En af Sibeniks specialiteter er prosciutto, og den er god! Mindst én gang i løbet af dit besøg bør du prøve den kroatiske specialitet blitva. Det er en ganske simpel garniture bestående af kartoffel og bladbede (eller spinat) smagt til med salt og peber. Hver restaurant laver den på sin egen måde, og selv om det lyder meget enkelt, er det umanérlig godt!
 
Ved Sibeniks rådhus ligger restauranten Gradska Vijećnica, som serverer mediterran og traditionel kroatisk mad. Og maden ér god, men stedets placering er muligvis også byens bedste: Med direkte blik til rådhusets store stenplads samt St. James katedral. Prøv deres Sibenik-steak: en perfekt tilberedt bøf med en generøs portion kold friskost på toppen.
 
Et lille udpluk af lækkerierne du kan få i Sibenik
 
Også i centrum af Sibenik har du mulighed for at nyde et måltid på Restaurant Pelegrini, som i flere år er blevet kåret til at være Kroatiens bedste restaurant. Priserne er hæderlige, men sørg for at bestille bord i god tid – ellers kommer du nok til at gå forgæves, pelegrini.hr
 
Med udsigt til vandet, sejlskibe og forbipasserende mennesker finder du Tomaseo Konoba. Lidt atypisk for området har restauranten hvide duge, ligesom tjenerne er iklædt skjorter og sorte forklæder. De kæler for detaljen, deres lam er for lækkert, og så laver de gerne pomfritter til dig, selv om det ikke er på menukortet. Prøv desuden en af deres smukke desserter, facebook.com/konoba.tomaseo
 
Midt ude i havet – som en del af Kornati Nationalpark – ligger den lille ø Zut, og selv om placeringen måske ikke er så belejlig, bør du unde dig selv et besøg. Øen huser nemlig den familieejede restaurant Festa, og den gør det altså godt! Menuen består hovedsagelig af ”alt godt fra havet”, og aldrig i mit liv har jeg fået noget så frisk og nyfanget. Faktisk var det så frisk, at vi fik serveret det meste af fisken rå – ganske let marineret i citron, olie, salt og peber. Så simpelt, så godt. Øen producerer også sin egen ekstrajomfruolivenolie, som er en af de bedste, jeg nogensinde har smagt, zut.hr/en
 
 
BO
I centrum af den gamle bydel i Sibenik finder du Heritage Hotel Life Palace, som er et smukt og nyistandsat hotel med 17 værelser. Hotellet ligger ud til en lille livlig plads, hvor du kan købe is nærmest døgnet rundt og følge med i de lokales gøren og laden. Kun få minutter derfra finder du både vandet, marinaen og de fleste af den gamle bys seværdigheder; blandt andet St. James Katedral, rådhuset og byens museum, hotel-lifepalace.hr/hr/naslovna
 
Den gamle rådhusplads i Sibenik.
 
Vil du gerne bo på et andet hotel? Så vil jeg anbefale at finde et, der også ligger i Sibeniks gamle del. Der er klart hyggeligst, smukkest og mest at komme efter.
 
PRAKTISK
Du kan flyve direkte fra Kastrup til Split med blandt andet Norwegian. Turen varer lidt over 2 timer. Foretrækker du at køre selv, skal du tilbagelægge lige godt 2.000 kilometer i bil.
Kom i maj – eller igen i september! Sommermånederne er varme, og der er væsentligt flere turister.
 
Hvis du godt kan lide at være aktiv i din ferie, så tag vandrestøvlerne med! Naturen indbyder virkelig til lange ture i det kuperede terræn. Mange steder kan du også leje cykler, hvis du gerne vil lidt videre omkring.
 
Få fat i en bil – eller smut forbi Dalmatien på din kør selv-ferie.  Der er enormt meget at komme efter i regionen, men mange af oplevelserne ligger også spredt ud over et større areal. Hvis du derfor gerne vil se lidt forskelligt, kan det være en fordel at have en bil til rådighed.
 
 
Læs mere om: